Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

“Όπλα,όπλα, όπλα”! Στην Πολεμική Αεροπορία αυτή τη στιγμή δεν προέχει ο εκσυγχρονισμός των F-16

Η υπόθεση του εκσυγχρονισμού των F-16 έχει γίνει *** κανονικό σήριαλ, καθημερινής προβολής.


Το τέλος του μοιάζει προβλέψιμο αν και ειδικά αυτή τη περίοδο στην Ελλάδα τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Κι αυτό γιατί ο παράγοντας Τουρκία και η στρατιωτική πίεση που ασκεί έναντι της Ελλάδας έχει αλλάξει πολλά δεδομένα.

Το προβλέψιμο τέλος θέλει την υπόθεση του εκσυγχρονισμού να τελειώνει θετικά αλλά με μία πολύ σημαντική επισήμανση που προβληματίζει: ο κύριος λόγος που το πρόγραμμα είναι ακόμη ζωντανό είναι ο πολιτικός παράγοντας.

Με απλά λόγια επειδή “τα ΄χουμε καλά” με την Ουάσινγκτον , δεν θέλουμε να “χαλάσει” το πρόγραμμα.
Κατά τ΄ άλλα είναι προφανές και δεν το κρύβει κανένας πλέον ότι οι εξοπλιστικές προτεραιότητες που κυριολεκτικά καίνε την Πολεμική Αεροπορία είναι άλλες: Όπλα,όπλα και …όπλα!

Οι διαθεσιμότητες της ΠΑ έχουν φθάσει σε επίπεδα ικανοποιητικά αν κι ακόμη δεν είναι τα επιθυμητά κι αυτό που άπαντες λένε ότι η απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ΄ναι άλλη παρά τα όπλα που φέρουν τα μαχητικά αερσκάφη.

Δεν μιλάμε για νέες αγορές , αν και απαιτείται τουλάχιστον μία όπως ειπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας.Μιλάμε για τις απαιτούμενες συντηρήσεις σε όπλα ειδικά των γαλλικών Mirage 2000, τα οποία φέρουν και τα πιο “στρατηγικά όπλα” της ΠΑ.

Το ΄χουμε γράψει και το ξαναγράφουμε, ότι στην ΠΑ θέλουν λύσεις για κάποια θέματα που υπάρχουν με τους Exocet και άλλα όπλα των Mirage. Δεν χρειάζονται νομίζουμε εξηγήσεις γιατί γι΄ αυτά τα όπλα δεν πρέπει να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.

Το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16, ουδείς το αμφισβητεί, αλλά ελάχιστοι πλέον πιστεύουν ότι πρέπει να είναι αυτό που θα προηγηθεί όλων των άλλων άμεσων αναγκών. Κι αυτό γιατί μιλάμε για ένα πρόγραμμα που θα αποδώσει σε βάθος χρόνου και σ΄ ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά χρόνος δεν φαίνεται να υπάρχει.

Για να επανέλθουμε στους “πολιτικούς λόγους” που κρατούν ζωντανό το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού θα πρέπει να μεταφέρουμε και το ερώτημα που λογικά θέτουν αεροπόροι και όχι μόνο: ποιο θα ΄ναι το αντάλλαγμα ασφαλείας στο οποίο μπορεί να προσδοκά η Ελλάδα αν κλείσει η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των F-16; Σωστό το ερώτημα ,αναζητείται η απάντηση.

*** κανονικό σήριαλ

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: