Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Πολεμικό κλίμα φτιάχνει η Άγκυρα ενόψει της γεώτρησης του «Πορθητή» στην Αλάνια-1 - Ηχούν οι σειρήνες στα Κατεχόμενα

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής *** βρίσκεται καθοδόν προς τον πρώτο του γεωτρητικό στόχο Alania -1  στα νότια παράλια της Τουρκίας εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ ήδη η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει και σε δεύτερη γεώτρηση στην περιοχή της Μερσίνας και έχει αγοράσει ένα δεύτερο γεωτρύπανο επιχειρώντας να μπει άμεσα στο ενεργειακό παιχνίδι της ανατολικής Μεσογείου «αρπάζοντας» βέβαια πράγματα που δεν είναι δικά της.


Η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου με δύο σεισμικά πλοία, το Piri Reis και το Barbaros που βρίσκεται τώρα για παράνομες έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Ο Πορθητής συνοδεύεται μονίωμς από τουρκικές φραγάτες.  
 
***Η Άγκυρα με αφορμή την πρώτη της γεώτρηση δημιουργεί πολεμικό κλίμα στα Κατεχόμενα αφού σήμερα θα ηχήσουν οι σειρήνες στο πλαίσιο άσκησης της «πολιτικής άμυνας» για διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «πολιτικής άμυνας», η άσκηση αφορά υποτιθέμενο σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ στην περιοχή Λεύκας – Καραβοστασίου.

Οι προειδοποιητικές σειρήνες θα ηχήσουν ταυτόχρονα για 30 δευτερόλεπτα γύρω στις 9.30 το πρωί ενώ ο «αναπληρωτής πρόεδρος της πολιτικής άμυνας» θα δώσει διάσκεψη Τύπου στις 10.00 για να ανακοινώσει λεπτομέρειες για την άσκηση που θα συνεχιστεί και αύριο.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων περί πολεμικής ετοιμότητας της Άγκυρας και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να γίνει η «άσκηση» αυτή

***'Άλλωστε πριν από λίγο ο Τούρκος ΥΠΑΜ δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο» σε ομιλία τουστην ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Τουρκίας.

“Στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο, όποιο και να είναι, το λέμε καθαρά ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από πρακτικές του διεθνούς δικαίου στη βάση συμφωνιών και από το δίκαιο”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας:

“Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’, δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να υποχωρήσουμε σε αυτό, το έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο στους συνομιλητές μας και θα συνεχίσουμε να το ξεκαθαρίζουμε. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα γι αυτό και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε”.

***Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει το pronews.gr από χθες "κόκκινος συναγερμός" έχει σημάνει στην Τουρκική Αεροπορία.

Η κατάσταση υψίστης ετοιμότητας αφορά όλες τις τουρκικές αεροπορικές βάσεις νότια και νοτιοανατολικά της χώρας και ειδικά στο Ιντσιρλίκ λόγω της εγγύτητας με τα τεκταινόμενα στην Α.Μεσόγειο και την γεώτρηση του Πορθητή στον στόχο «Αλάνια 1», 62 μίλια νοτίως της Αττάλειας.

Μάλιστα όπως τονίζουν, ο πολεμικός συναγερμός θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και αφορά ειδικά την βάση την Ιντισρλίκ και τον νότο της χώρας. Η ΤΗΚ θα πρέπει να είναι έτοιμη να παράσχει αεροπορική κάλυψη στον τουρκικό Στόλο που θα συνοδεύει τα δύο γεωτρύπανα.

Ταυτόχρονα αναφέρουν πως τόσο η Αεροπορία όσο και το Ναυτικό "ξεσκονίζουν" όλα τα σχέδια για πιθανή κρίση στην Α.Μεσόγειο. Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης και δυνάμεις Πεζοναυτών.

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως έχει δοθεί "κόκκινος συναγερμός" στην ΤΗΚ λόγω των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην Α.Μεσόγειο.
Ηδη στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις της χώρας επικρατεί αναβρασμός καθώς έχουν επιφορτιστεί με την προστασία τόσο του "Barbaros" όσο και του "Πορθητή"

Τονίζουν χαρακτηριστικά πως "η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί ποτέ τα τουρκικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, συνεπώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι".
H έναρξη της γεώτρησης του Πορθητή  είναι κύριο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ


Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν οικονομικά οφέλη από τα αποθέματα  υδρογονανθράκων της Τουρκίας και να αυξήσει την αξιοποίηση των εγχώριων πόρων.
Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να πάρει φυσικού πόρους άλλων χωρών στη Μεσόγειο Θάλασσα, ο Ντόνμεζ δήλωσε ότι ο μόνος σκοπός της Τουρκίας είναι να προσφέρει πόρους στους Τουρκοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολίτες, ως εγγυήτρια  της Κύπρου.
Αναφορά για την γέωτρηση του Πορθητή έκανε και το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας με χάρτη όπου παρουσιάζεται και η Κύπρος να συνδέεται με ένα τόξο!



** βρίσκεται καθοδόν προς τον πρώτο του γεωτρητικό στόχο Alania -1  

***Η Άγκυρα με αφορμή την πρώτη της γεώτρηση δημιουργεί πολεμικό κλίμα στα Κατεχόμενα αφού σήμερα θα ηχήσουν οι σειρήνες στο πλαίσιο άσκησης της «πολιτικής άμυνας» για διαχείριση φυσικών καταστροφών.

***'Άλλωστε πριν από λίγο ο Τούρκος ΥΠΑΜ 

***Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει το pronews.gr από χθες

Δεν υπάρχουν σχόλια: