Για στοχοποίηση του Κωνσταντίνου Κατσίφα από ακραία αλβανικά στοιχεία, που τελείωσε με εκτέλεση, έκανε λόγο ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός  μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτo (40:45).

 


Ο κ. Λυγερός βρισκόταν εκείνη τη μέρα στο χωριό Βουλιαράτες, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς της 28ηςΟκτωβρίου. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο YouTube, ο κ. Λυγερός ανήρτησε μάλιστα βίντεο από την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο στους Βουλιαράτες Αργυρόκαστρου με φόντο τη σημαία που ανέβασε ο ίδιος ο 35χρονος Κωνσταντίνος πριν.

«Η σημαία που βρίσκεται πάνω στον σταυρό είναι αυτή που είχε τοποθετήσει ο Κωνσταντίνος και αυτό φαίνεται από τις selfie που ανέβασε ο ίδιος», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες πληροφορίες που δόθηκαν από τις αλβανικές αρχές ότι τους πυροβόλησε την ώρα που κατέβαζαν τη σημαία, δεν ευσταθούν,  αφού την ώρα που ακούγεται ο εθνικός ύμνος ήταν την ώρα της εκδήλωσης, που ήταν παρούσα η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η Πρέσβειρα που έβγαλε τον λόγο, όλη η κοινότητα του χωριού Βουλιαράτες, αλλά και αλβανικές αρχές εντός της εκκλησίας.

«Όταν ακούσαμε ότι υποτίθεται κατέβασαν τη σημαία και γι’ αυτό τον πυροβόλησαν, αυτό δεν στέκει». 

«Η Ελληνική Αστυνομία ξεκαθάρισε ότι το όλο αυτό συμβάν δεν έχει σχέση με τη σημαία».
 
 
Ο κ. Λυγερός υπογράμμισε πως οι Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο είναι εθνική και όχι θρησκευτική μειονότητα, επομένως έχουν δικαίωμα να ανεβάσουν την Ελληνική Σημαία, όπως και μαρτυρούν φωτογραφίες που φαίνεται να κυματίζει δίπλα από την αλβανική, της Ε.Ε. και του Βυζαντίου.




«Κατά συνέπεια, το ότι υπάρχουν σημαίες στο χωριό και σε όλα τα χωριά που είναι ελληνικά, είναι συνηθισμένο, όπως έγινε και πέρσι. 

Όμως φέτος, αυτό  που μάθαμε στη συνέχεια είναι ότι ακροδεξιοί κύκλοι των Αλβανών πίεζαν να κατεβούν οι σημαίες, και οι πιέσεις ασκήθηκαν και στην αλβανική Αστυνομία».


«Για έναν άνθρωπο που έκανε κάτι που τελικά δεν υπήρχε, έφεραν τις ειδικές δυνάμεις με ελικόπτερο. 

Την ώρα που τελείωσε η εκδήλωση και ακούσαμε τον εθνικό ύμνο, κατεβήκαμε από την εκκλησία για να πάμε ξανά στα λεωφορεία και εκείνη τη στιγμή διασταυρώσαμε από ντόπιους Βορειοηπειρώτες, που μας είπαν ότι οι Αλβανοί ψάχνουν έναν δικό μας.


Εμείς δεν καταλάβαμε εκείνη τη στιγμή τι έγινε και είδαμε το ελικόπτερο που είχε προσγειωθεί, που σημαίνει ότι το συμβάν έγινε την ώρα της εκδήλωσης ή λίγο πιο πριν. 

Ουσιαστικά, είχαν στήσει ενέδρα και τον είχαν στοχοποιήσει από την αρχή».


Τα όσα ακούστηκαν, που προσπαθούν να τον εντάξουν σε ακραίους κύκλους, δεν στέκουν. 

Τον ξέρουν όλοι στο χωριό. 

Μετά μάθαμε ότι δέχεται πιέσεις και η πεθερά του, για να τους πει πού βρίσκεται και εκεί έγινε κάτι πιο βίαιο από εκείνο που ανακοίνωσαν.

 Αυτό που καταλάβαμε είναι πως, ενώ είχε συλληφθεί, έφαγε μια χαριστική βολή στο κεφάλι».
 
Ακόμη και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, λέγοντας πως δεν έπρεπε να τελειώσει αυτό το θέμα με τον θάνατο ενός ανθρώπου, διότι αντιλήφθηκαν ότι δεν ήταν αντιπαράθεση, αλλά μια στοχοποίηση που τελείωσε με εκτέλεση».


Μετά την καταδίωξη πήρε όπλο για να προστατευτεί, είπε ο κ. Λυγερός .

 «Όταν έρχονται ειδικές δυνάμεις, αυτός είναι μόνος του να κυκλοφορεί μέσα στον δρόμο», είπε.


Ερωτηθείς γιατί στοχοποιήθηκε ο Κατσίφας, ο κ. Λυγερός απάντησε:

 «Όπως δηλώνει και ο ίδιος στον λογαριασμό του, θεωρεί πως Τσίπρας και Ράμα τα έχουν βρει και κάνουν ό,τι μπορούν εναντίον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.


Μπορείτε να το καταλάβετε από τις αναφορές που έκανε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών ότι ‘‘μετά  τα Σκόπια, θα λύσουμε και το θέμα της Β. Ηπείρου’’.

 Όταν τα άκουγε αυτά, ο 35χρονος έκανε αντίστροφες δηλώσεις, λέγοντας πως αυτοί πάνε να προδώσουνε τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και θα πρέπει να αντισταθούμε, γιατί δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας αφανίσουν μόνο και μόνο για να τα βρουν μεταξύ τους».


Συνεχίζοντας, ο κ. Λυγερός είπε πως την ώρα που η Αλβανία εξετάζει το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και ψάχνει τρόπο να επωφεληθεί από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στα Σκόπια, δεν έχει καμία όρεξη να ανοίξει ένα άλλο μέτωπο στη Βόρεια Ήπειρο, αφού δεν έχει ξεχάσει το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο θα έπρεπε να ανήκει στην Αλβανία κι ότι πήρε ως αντάλλαγμα τη Βόρειο Ήπειρο, ενώ αυτή θα έπρεπε να ανήκει στην Ελλάδα


Αναφορικά με την άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Ράμα, που έσπευσε να κάνει λόγο για ακραίο στοιχείο, ο κ. Λυγερός είπε πως, αφενός, ήθελε να καθησυχάσει την κατάσταση, να μη γίνει μπουρλότο η περιοχή.


 Επιπλέον, θέλει, όπως είπε, να δώσει και ένα παράδειγμα ότι από τη στιγμή που εκτέλεσαν αυτόν τον άνθρωπο, ποιος θα τολμήσει να βάλει πλέον σημαίες αλλού.