Απόφαση για μαζική προμήθεια πυραύλων Stand-Off SOM για τα τουρκικά F-16, με κατεπείγουσα εκ των «άνωθεν» εντολή στην Τουρκία, μπορεί να μεταφραστεί και ως ευθεία απειλή κατά της Ελλάδος με διακύβευμα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
 
«Υπογράψαμε τη σύμβαση μαζικής παραγωγής πυραύλων Stand-Off με καθοδήγηση ακριβείας. 


Αυξάνουμε τον αριθμό των πυραύλων SOM για λογαριασμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με στόχο την καταστροφή στόχων στην ξηρά και την θάλασσα που είναι κρίσιμοι για την επίτευξη του φάσματος των συστημάτων εχθρικής άμυνας», αναφέρει ο Ismail Demir επικεφαλής της τουρκικής Υποδιεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM).

Ismail Demir @IsmailDemirSSB
 
Hassas Güdümlü Stand-Off Mühimmatı Tedarik Projesin seri üretim sözleşmesini imzaladık. Düşman hava savunma sistemlerinin menziline girmeden kritik öneme sahip kara ve deniz hedeflerini imha etmek amacıyla geliştirilen SOM füzemizin HvKK envanterindeki sayısını arttırıyoruz.
 
 
Ο πύραυλος SOM-J μπορεί να εκτοξευθεί και από μαχητικά αεροσκάφη που ήδη υπηρετούν στην τουρκική πολεμική αεροπορία όπως το F-16 Fighting Falcon.

Ο πύραυλος αυτός αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για την τουρκική αεροπορία. 

Είναι σχεδιασμένο για χρήση ενάντια σε χερσαίους και θαλάσσιους στόχους.


 Οι οικογένεια πυραύλων SOM (SOM-A, SOM-B1, SOM-B2), που αναπτύχθηκαν από το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας TÜBİTAK (TUBITAK-SAGE) και την αμυντική εταιρεία Roketsan παραδόθηκαν στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και στο Αζερμπαϊτζάν έχοντας επίσημο βεληνεκές 250 km +.

Το συνολικό βάρος του πυραύλου με βάρος κεφαλής 230 kg είναι περίπου 600 kg και το εύρος του είναι 250 km + 230. 


Το συνολικό μήκος του πυραύλου είναι περίπου 4 μέτρα. SOM πυρομαχικά που παραδόθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Το SOM-A αποτελείται από παραλλαγές SOM-B1 και SOM-B2.
 
 
Ο πύραυλος SOM-J, ικανός να κτυπήσει στόχους πάνω από 150 ναυτικά μίλια μακριά, καθιστώντας όλα τα ελληνικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο πέλαγος εντός του βεληνεκούς του από σχετική απόσταση ασφαλείας.


Μιλάμε για το απόλυτο στρατηγική όπλο με το οποίο θα εφοδιαστεί η τουρκική πολεμική αεροπορία, ενώ ο υπερφίαλος Ερντογάν εκτιμάται ότι θα είναι «ελεύθερος» να προκαλέσει σε δυο μέτωπα.


Η Τουρκική πολεμική αεροπορία με τους πυραύλους αυτούς θα μπορέσει σε περίπτωση πολεμικού σεναρίου με την Ελλάδα να κατέχει ισχυρή θέση, μόνο σε περίπτωση μεγάλου αριθμού τους στο τουρκικό οπλοστάσιο.


Πυραύλους cruise με βεληνεκές μάλιστα τα 300χλμ κατέχει και η ελληνική πολεμική αεροπορία με τα γαλλικά βλήματα Scalp, τα οποία τρέμουν οι Τούρκοι.

 
Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο *** (Προαναγγελία πολέμου: «Θέμα χρόνου η στρατιωτική σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας» – Προετοιμάζει το έδαφος η Άγκυρα), αναφέραμε ότι τις ΗΠΑ δείχνουν Τούρκοι διεθνείς αμυντικοί αναλυτές και καθηγητές πανεπιστημίου για την ελληνική πρόθεση επέκτασης στα 12 μίλια στο ιόνιο πέλαγος.


Οι ίδιοι «βλέπουν» και την πρόκληση πολέμου ανάμεσα σε Ελλάδα-Τουρκία με θέμα τα θαλάσσια σύνορα.


 Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, τρεις Τούρκοι καθηγητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Τουρκίας, συμφωνούν στο ότι η Ελλάδα πρέπει να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Άγκυρας, αλλιώς θα υπάρξει ακόμα και πολεμική σύρραξη.


Οι ίδιοι αξιολογούν ως σημαντική την δράση των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν σχεδιάσει να «κλειστεί» η Τουρκία στο Αιγαίο με αύξηση των 12 μιλιών από την Αθήνα.


Μόνο που το παιχνίδι των ΗΠΑ αφορά και την αποφυγή εμπλοκής σε αυτήν την θάλασσα και της Ρωσίας και για αυτό επιθυμούν και υποστηρίζουν τα 12 μίλια στην ελληνική ΑΟΖ.


Στο Αιγαίο, για τους Τούρκους «επιστήμονες» υπάρχουν 3 χιλιάδες νησιά τα οποία θεωρούν πως δεν διαθέτουν χωρικά ύδατα, διότι έτσι τους βολεύει για αποκτήσουν ΑΟΖ από εκεί που δεν υπάρχει.


Αυτή είναι και η ουσία, μιας και οι Τούρκοι γνωρίζουν πως μόνο αν καταλάβουν κάποιο από αυτά θα μπορέσουν να στηρίξουν τις απαιτήσεις τους για ΑΟΖ και κοιτάσματα υδρογονανθράκων για τα οποία είναι για όλα ικανοί ακόμα και για πόλεμο.




*** (Προαναγγελία πολέμου: «Θέμα χρόνου η στρατιωτική σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας» – Προετοιμάζει το έδαφος η Άγκυρα),