Μήνυμα αποτροπής και ισχύος έστειλε στους Τούρκους ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Χρήστος Χριστοδούλου, λέγοντας χαρακτηρηστικά πως «αν χρειαστεί το κανόνι να σκοτώσει το κουνούπι, τότε και αυτό θα γίνει”, αναφερόμενος στην αυξημένη συχνότητα χρήσης UAV από την τουρκική πλευρά.
 
Η Άγκυρα επνδύει όλο και περισσότερο στα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη θέλοντας να ελέγξει πλήρως τον ελληνικό στόλο, με φυσικό αποτέλεσμα να έχει ήδη προκληθεί σχετικό επεισόδιο. Καθώς οι δηλώσεις του Α/ΓΕΑ δεν είναι ποτέ τυχαίες, προφανώς η ελληνική αεροπορία είναι έτοιμη να καταρρίψει τουρκικά UAV ανά πάσα στιγμή, εφόσον αυτά προκαλέσουν.

Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι το εξής: Μήπως τα τουκικά UAV «βολτάρουν» ήδη σε Αιγαίο και Μεσόγειο;

Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην Τουρκία, με την *** Ελλάδα να έχει δεσμεύσει σχεδόν όλο το ανατολικό Αιγαίο από αύριο και μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου για ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Σχολιάζοντας τη γενικότερη στάση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε πως «εκείνο που επιδιώκουμε με χαμηλούς τόνους είναι να πετύχουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να πετάμε, να μαχόμαστε και να νικάμε. Πάντα με ασφάλεια».
 
 
Κληθείς ο ίδιος να σχολιάσει την τουρκική χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV) με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα στο Αιγαίο και για τους τρόπους ελληνικής αντιδράσεως και εάν στους σχεδιασμούς υπάρχει πρόβλεψη για κατάρριψή τους ο Α/ΓΕΑ σημείωσε με νόημα:

«Υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανόνες εμπλοκής. Από εκεί και πέρα όποτε χρειαστεί θα αποδεσμευτούν. Ένας στρατηγός έλεγε κάποτε δεν μπορείς να βάλεις ένα κανόνι για να σκοτώσει ένα κουνούπι.

Αν χρειαστεί όμως το κανόνι να σκοτώσει το κουνούπι, τότε και αυτό θα γίνει. Η μέθοδος που θα επιλεγεί εξαρτάται από την περίπτωση. Θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με ότι έχεις».

Με αυτή τη φράση ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας από την πλευρά της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Τύπου για τον επικείμενο εορτασμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και πρόσθεσε με νόημα: «Πετάμε ψηλά, πετάμε μακριά, πετάμε όπου χρειαστεί και είμαστε πάντα δίπλα σας.
Αυτό είναι το σύνθημά μας για τους φετινούς εορτασμούς.
Αυτό είναι το μήνυμα μας και για τους απέναντι, οι οποίοι το παίρνουν καθημερινά.
Το δικό μας μαχητικό θα είναι το τελευταίο που θα προσγειώνεται πάντα».
 
Η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο χθες εκδηλώθηκε με την αποστολή 12 αεροσκαφών εκ των οποίων τα δέκα ήταν μαχητικά F-16, το ένα αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών και ναυτικής συνεργασίας και το τελευταίο ένα εκπαιδευτικό Τ-38. Συνολικά σημειώθηκαν 6 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και μία σκληρή εμπλοκή.

***Όπως αποκαλύψαμε πρόσφατα στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι Τούρκοι απλώνουν τα δίχτυα τους στην ανατολική Μεσόγειο, ετοιμάζοντας πτήσεις κατασκοπευτικών UAV πάνω από τις ελληνικές φρεγάτες και στέλνοντας μήνυμα πως δεν αποχωρούν.

Πληροφορίες, αναφέρουν την προετοιμασία δράσης τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τουρκικής πλευράς στην ευρύτερη περιοχή των θαλάσσιων οικοπέδων της Κύπρου.
Προ ημερών, ο τουρκικός τύπος εντέχνως δημοσιοποίησε ότι δοκιμάστηκε και περατώθηκε το νέο σύστημα επικοινωνίας των τουρκικών κατασκοπευτικών UAV, η ακτίνα του οποίου ανέρχεται πλέον στα 200 χλμ.

Αυτό μεταφράζεται άμεσα, ότι πλέον όλες οι επίμαχες περιοχές της κυπριακής και μεγάλου μέρους της ελληνικής ΑΟΖ, είναι μέσα στην εμβέλεια των τουρκικών UAV.

Οι Τούρκοι θέλουν να ελέγχουν κάθε στιγμή τις κινήσεις των ελληνικών πλοίων στην περιοχή, καθώς και την παρουσία ενός ή δύο ελληνικών υποβρυχίων που δρουν στην Α.Μεσόγειο τα οποία αποτελούν άλλωστε τον φόβο και τον τρόμο του τουρκικού ΠΝ.
Μήνυμα του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας στην Άγκυρα: «Στόχος μας να μαχόμαστε και να νικάμε»




*** Ελλάδα να έχει δεσμεύσει σχεδόν όλο το ανατολικό Αιγαίο 
***Όπως αποκαλύψαμε πρόσφατα στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ,