Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Τσελίκ: Θα απαντηθεί σκληρά οποιαδήποτε προσπάθεια της Ελλάδας να διευρύνει τα χωρικά της ύδατα

Πηγή: REUTERS/Will Russell
Το ζήτημα της αιγιαλίτιδας ζώνης επαναφέρει η Τουρκία προειδοποιώντας την χώρας μας για «σκληρή απάντηση», μέσω του εκπροσώπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ.
 
«Οποιαδήποτε προσπάθεια από την Ελλάδα να διευρύνει σταδιακά τα χωρικά της ύδατα θα απαντηθεί σκληρά από την Τουρκία», δήλωσε ο Τσελίκ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σημειώνεται ότι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε πριν από μερικές ημέρες με μια προκλητική δήλωση το ζήτημα της επέκτασης, διαμηνύοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο στο Αιγαίο.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ως η χώρα μας έχει κάνει πολλές φορές «παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια» ισχυριζόμενος παράλληλα ότι στην Ελλάδα πολλές φορές «προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων».

«Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους… Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα». 

Πάντως, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πριν από από λίγες μέρες, σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο πως «οι Τούρκοι δεν αιφνιδιάστηκαν από αυτή την απόφαση, καθώς είναι κάτι που γνώριζαν από καιρό».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: