Ήρθε η στιγμή για την επανασύσταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος
Οι Ελληνικές ΕΔ όταν η πολιτική ηγεσία δεν βάζει εμπόδια μπορεί.
Έχει δυνατότητες που μπορούν να λήξουν άνα πάσα ώρα και στιγμή τον εχθρό.
Το έχουμε αποδείξει εξάλλου σε ασκήσεις της Συμμαχίας, εκεί όπου τα ελληνικά φτερά βγαίνουν πάντα πρώτοι.
Η Ελλάδα είναι κοντά στην ελληνική δύναμη Κύπρου σε οτιδήποτε και αν λάβει χώρα στο νησί μετά τις απειλές του Χουλουσί Ακάρ.
***Τα ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, για πρώτη φορά στην Κύπρο πραγματοποίησαν κοινή άσκηση και βολή με ελληνοκυπριακές δυνάμεις και με την ΕΛΔΥΚ, αναφέρει το ΓΕΕΦ, μιας και μόλις χθες αποδεσμεύτηκαν οι σχετικές πληροφορίες.
Τα ελικόπτερα επέστρεφαν από το Ισραήλ, όπου πραγματοποίησαν κι εκεί άσκηση στο πλαίσιο της συμμαχίας και στάθμευσαν στη Λακατάμια.
Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης επί του πρακτέου και στο έδαφος των τακτικών που διδάσκονται τα στελέχη της ΕΦ στα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολές των Ελληνικών Δυνάμεων καθώς και στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών της τακτικής συνεργασίας καθώς και την αναβάθμιση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού των δύο χωρών.
Απώτερος σκοπός της άσκησης ήταν η διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με την ανάλογη εκπαίδευση του προσωπικού επί ρεαλιστικής βάσης, σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες Κλαδικών (Combined) και Διακλαδικών (Joint) λειτουργιών.
Στην άσκηση συμμετείχαν από πλευράς ΕΔ της Ελλάδας αριθμός ελικοπτέρων AH-64A (APACHE) και CH-47D (CHINOOK) και από μέρους της ΕΦ αντίστοιχα αριθμός ελικοπτέρων καθώς επίσης τεθωρακισμένοι και μηχανοκίνητοι τακτικοί σχηματισμοί και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων.
Το δρομολόγιο πτήσης ήταν εκείνο που έκανε τη μεγάλη διαφορά φέρνοντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό στους χειριστές των Τουρκικών ραντάρ επιτήρησης, το οποίο προέβλεπε τα έξι συνολικά ελικόπτερα, τέσσερα Apache και δυο μεταφορικά Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς να πετάξουν στα λεγόμενα «νεκρά σημεία» και να εκμεταλλευτούν οτιδήποτε υπήρχε ως εμπόδιο ώστε να μην γίνουν αντιληπτά εξασφαλίζοντας έτσι διελεύσεις από περιοχές φαινόμενης κάλυψης του ελάχιστου δυνατού ίχνους, αναφέρει το hellasjournal.com
Αξίζει να σημειωθεί πως τα Apache χρησιμοποίησαν εξωτερικές δεξαμενές για την πτήση τους ενώ τα Chinook είναι γνωστά για την αυτονομία που διαθέτουν σε μια τέτοιου είδους Long Range αποστολή.
Δείτε εικόνες από την άσκηση:
Το 1994 ο τότε ΥΕΘΑ Γεράσιμος Αρσένης έκανε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Δεν ήταν μια απλή τυπική επίσκεψη. Τα θεμέλια του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου σ΄ εκείνο το ταξίδι μπήκαν.
Ο Α. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο στη Κύπρο τον Γλαύκο Κληρίδη, απόφάσισαν να δημιουργήσουν το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος – Κύπρου το οποίο λειτουργούσε άψογα από το 1994 έως το 1998 με 1999.
Το δόγμα Παπανδρέου «απενεργοποιήθηκε» επί εποχής Σημίτη. Τι έγινε μετά;
«Χάθηκε στον ουρανό» αφού ανέλαβε τη πρωθυπουργία της χώρας ο Κώστας Καραμανλής, μετά ο ΓΑΠ και ακολούθως ο Σαμαράς. Και τώρα βέβαια ο Τσίπρας με τον Καμμένο.
Η Ελλάδα για κάποια χρόνια στήριξε στρατιωτικά με τις δυνάμεις και τα μέσα που είχε την ιδέα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Σταδιακά αποδυναμώθηκε και τελικά επί της ουσίας “μπήκε στην άκρη”.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου πρέπει να λειτουργήσει ξανά. Σύντομα η κατάσταση με τον υπερ-εξοπλισμό της Τουρκίας μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.
Ήρθε η ώρα για την μεγάλη απόφαση λοιπόν…
Γιατί χάθηκε το ενιαίο αμυντικό δόγμα; Ποιοι έχουν την ευθύνη της διάλυσής του;
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου