Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Προπομπός εξελίξεων: «Δύο κράτη στην Κύπρο» λένε οι Γάλλοι - Από την «χαλαρή ομοσπονδία» στην οριστική διχοτόμηση;

Προαναγγελία εξελίξεων με δύο κράτη στην Κύπρο σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.


Η εικόνα δεν είναι καθόλου τυχαία εν μέσω συνομιλιών για "χαλαρή ομοσπονδία".

Mάλιστα πολλοί υποστηρίζουν πως η "χαλαρή ομοσπονδία" δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πορεία προς την οριστική διχοτόμηση αφού επί της ουσίας θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός μοντέλου δύο κρατών.

Με την εικόνα δύο κρατών αναφέρεται στην απόφαση των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιτζί, για διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας, Λεύκας και Απλικίου, το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.
Η εικόνα του AFP έχει προκαλέσει σάλο στην Κύπρο.
 
Στη φωτογραφία φαίνεται ο χάρτης της Κύπρου, με το νησί να είναι χωρισμένο και το βόρειο τμήμα να ονομάζεται "Turkish Republic of Northern Cyprus" (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου).
Γιατί οι Γάλλοι επέλεξαν τώρα να δώσουν "υπόσταση" στο ψευδοκράτος;
AFP news agency @AFP
 
Rival Cypriot leaders agree to open the first new crossing points in eight years across the island's divide in a move to improve the climate of the deadlocked talks processhttp://u.afp.com/ozXc 
 
 
Η "εικόνα που προωθεί" το AFP έρχεται  μετά τις τουρκικές απειλές για "τροποποίηση" του υφιστάμενου στάτους κβο στην Κύπρο.
«Στοχεύουμε στο τέλος του υφιστάμενου κατεστημένου, διότι η διαιώνιση του κατεστημένου βλάπτει την τ/κ πλευρά», δήλωσε προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται για μισό αιώνα και κάθε φορά ολοκληρώνονται με αποτυχία, μας επιβάλλει την αναθεώρηση κάποιων πραγμάτων» είχε πει ο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους.

«Εφόσον δεν σημειώνει επιτυχία αυτό που δοκιμάζουμε για 50 χρόνια, τι θα συμβεί (στην συνέχεια); Πρέπει να ξεκινήσουμε διαδικασία αναθεώρησης με ειλικρίνεια. Την ίδια στιγμή, πρέπει να οικοδομήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές, συνάπτοντας συνεργασίες με την ε/κ πλευρά, ξεκινώντας από την οικονομία, σε διάφορα πεδία» είχε δηλώσει.

Ταυτόχρονα, όπως όλα δείχνουν οι Ν.Αναστασιάδης και Μ.Ακιντζί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς την «λύση» της «χαλαρής ομοσπονδίας» που θα σημάνει και την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετατρέποντάς την σε πρώτο χρόνο σε ένα δυσλειτουργικό κρατικό μόρφωμα για να ακολουθήσει η οριστική διχοτόμηση και τα δύο κράτη.

Ο κ. Ακιντζί μετά την συνάντηση που είχε με το Ν.Αναστασιάδη στην αρχή των δηλώσεων μίλησε για μια συνάντηση-συζήτηση δυο σκελών από την οποία και εξήλθε ικανοποιημένος όπως είπε
Στην αρχή της συνάντησης η τ/κ πλευρά επιθυμούσε να διευθετήσει το ζήτημα των νέων οδοφραγμάτων και μετά να συζητήσει το μέλλον του Κυπριακού.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στην ηλεκτρική διασύνδεση των δυο πλευρών. Επίσης, αναφέρθηκε στην σημασία της διευθέτησης του ζητήματος της κινητής τηλεφωνίας, εκφράζοντας επιφυλακτική αισιοδοξία για αυτό το θέμα.

Αυτά εν ολίγοις σημαίνουν ότι θα σχηματιστεί ένας ενιαίος χώρος στο νησί με ενιαίες υποδομές-παροχές στους κατοίκους του.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι η τ/κ πλευρά δεν θα γίνει κομμάτι μιας διαδικασίας που θα αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, δίχως χρονοδιάγραμμα και επικέντρωση στο τελικό αποτέλεσμα, επιβάλλοντας έτσι εκβιαστικά μια γρήγορη «λύση» που φυσικά θα ικανοποιεί τα τουρκικά συμφέροντα καθώς οι Αμερικανοί βιάζονται.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε παράλληλα ότι στη συνάντηση ήρθε στο προσκήνιο η συζήτηση για χαλαρή ομοσπονδία και εναλλακτικά μοντέλα, κυρίως η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτά τα ζητήματα. 

Τι σημαίνει χαλαρή ομοσπονδία;
Η «χαλαρή ομοσπονδία», αποτελεί στην ουσία μια αποκεντρωμένη μορφή διακυβέρνησης, με αυξημένες αρμοδιότητες στις συνιστώσες πολιτείες - κράτη - κρατίδια.
Ως εκ τούτου, σε μια μελλοντική επίλυση του Κυπριακού, επί τη βάση της αποκεντρωμένης Δ.Δ.Ο, το Ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος και το αντίστοιχο Τουρκοκυπριακό, θα υπερέχουν στη λήψη των αποφάσεων έναντι της κεντρικής ομόσπονδης κυβέρνησης.

Οι υποστηριχτές αυτού του μοντέλου, θεωρούν ότι με την εφαρμογή του, θα ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι δημιουργίας κρίσεων από αποφάσεις που θα καλείται να λάβει η ομόσπονδη κεντρική κυβέρνηση, η οποία θα συναποτελείται από αξιωματούχους και των δυο κοινοτήτων.

Με άλλα λόγια, μέσω της αποκέντρωσης και των αυξημένων εξουσιών των συνιστώντων κρατιδίων θα διασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό η ομαλότητα και η λειτουργικότητα του νέου μορφώματος το οποίο θα έχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Ομως, υπάρχει και η αντίθετη άποψη που είναι πιο σοβαρή και υποστηρίζει ότι με την αποδοχή της χαλαρής ομοσπονδίας,  μεγιστοποιείται ο κίνδυνος απόσχισης του ενός εκ των δυο μερών από την κοινή ομόσπονδη πολιτειακή δομή, φέρνοντας έτσι την Τουρκία πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της για λύση δυο κρατών.
Από τη θνησιγενή ΔΔΟ στη «χαλαρή ομοσπονδία».
Και από εκεί στα δύο χωριστά κράτη, και… καληνύχτα Κύπρος και Κυπριακή Δημοκρατία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: