Αδύναμες οι ελληνικές τράπεζες να «αντέξουν» τα σοκ
«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει τόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου με φόντο το χθεσινό κραχ των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το —8,78% στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το οποίο ενδοσυνεδριακά υπερέβη το —11%, έφερε στην επιφάνεια όλα τα λανθάνοντα προβλήματα των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία αναντίρρητα δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδο.
Η προσοχή όλων στράφηκε στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία απώλεσε το 1/5 της αξίας της, σε διάστημα λίγων ωρών, κλείνοντας με απώλειες της τάξης του 21% και κατρακυλώντας στην τιμή των 1,30 ευρώ/μετοχή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μάλιστα, η πτώση άγγιξε ακόμη και το 30%.
Εκ του σύνεγγυς, η μετοχή της Eurobank διολίσθησε κατά 15%, ενώ η «βουτιά» στη μετοχή της Attica Bank ξεπέρασε το 13%. Ηπιότερης κλίμακας πιέσεις υπέστησαν η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, οι οποίοι υποχώρησαν κατά 3,30% και κατά 5,50%, αντίστοιχα.
Το ερώτημα που κυριαρχεί σήμερα είναι αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τις ίδιες τις τράπεζες ή αν παραμένουν εγκλωβισμένες, στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί, σχετικά με την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Goldman Sachs τόνισε, σε έκθεση που εξέδωσε πριν το χθεσινό «μίνι κραχ», ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ευάλωτες σε εγχώριες και εξωτερικές αναταράξεις πολιτικής και οικονομικής φύσης.
Από την πλευρά της, η Morgan Stanley, στον απόηχο του χθεσινού sell-off, χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των τραπεζών. Χαρακτήρισε, επίσης, λανθασμένη την άρση των capital controls για συναλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, από τη στιγμή που η έντονη μεταβλητότητα σε συνδυασμό με το προεκλογικό κλίμα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην εμπιστοσύνη των καταθετών.
Και οι δύο επενδυτικές τράπεζες, ενώ στέκονται στο γιγαντιαίο project μείωσης των «κόκκινων» δανείων, δεν θεωρούν ανέφικτους τους στόχους που θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα αφορούν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) την επόμενη τριετία. Τότε, γιατί ο πανικός;
Διότι το θέμα των «κόκκινων» δανείων δεν είναι καινούριο, ενώ όλοι γνωρίζουν εδώ και μήνες ότι θα καθοριστούν νέοι πιο φιλόδοξοι στόχοι που θα πιέσουν τις τράπεζες να κινηθούν ταχύτερα σε πλειστηριασμούς και πωλήσεις δανείων. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η ανάπτυξη δεν βοηθά, το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι δυσμενές και η προεκλογική περίοδος προκαλεί ανησυχίες για τις ήδη απρόβλεπτες κινήσεις της κυβέρνησης.
Goldman Sachs: Χρειάζεται αναπτυξιακό momentum
Η αμερικάνικη τράπεζα αναφέρει λοιπόν τα εξής:
Θετικά:
1. Μακροοικονομικά: Ισχυρή μακροοικονομική δυναμική που βασίζεται κυρίως στην εξωτερική ζήτηση και στον τουρισμό.
2. Ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων: Ο ρυθμός ανάπτυξης των τιμών κατοικιών επέστρεψε σε θετικό έδαφος (+1% το 2018) για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, χάρη στην ισχυρή ζήτηση από τους ξένους καθώς και λόγω της περιορισμένης προσφοράς.
3. Βελτίωση δημοσιονομικών μεγεθών: Υπάρχει βελτίωση του κρατικού ρίσκου, καθώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι καλύπτει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δυο χρόνια τουλάχιστον.
4. Φιλόδοξοι στόχοι NPEs: Ο δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να φτάσει το 15-25% μέχρι το 2021, υποδηλώνοντας μείωση 50% μέσα σε τρία χρόνια.
– Δευτερογενής αγορά πώλησης των NPEs: Υπάρχει η εκτίμηση πως οι πωλήσεις θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στα σχέδια μείωσης των NPEs των τραπεζών το 2019-2021, με την αγορά να αναμένεται να διπλασιαστεί σε σχέση με τα 12 δισ. ευρώ σε NPEs (ονομαστική αξία) το 2018. Με βάση τις πρόσφατες συμφωνίες και τις ενδείξεις από διάφορους παράγοντες (τράπεζες και υπηρεσίες), έχουν πωληθεί μη εξασφαλισμένα NPEs στα 4-6 σεντς, ενώ τα εξασφαλισμένα NPEs θα μπορούσαν να πωληθούν στα 30 σεντς αν και αυτό θεωρείται το ανώτατο όριο.
– Τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων: Αυτό το νέο κανάλι θα βοηθήσει στο «ξεφόρτωμα” του πιο προβληματικού τμήματος των NPEs (τα στεγαστικά) δεδομένων των δυσκολιών που σχετίζονται με την επανάκτηση των εγγυήσεων.
5. Στρατηγικοί κακοπληρωτές: οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιστοιχούν σε σημαντικό μερίδιο των NPEs (περίπου 15-20% στις μεγάλες επιχειρήσεις και μεγαλύτερο ποσοστό στα στεγαστικά). Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από το α’ εξάμηνο του 2018 αναμένεται ευρέως να έχουν θετική επίπτωση στις ρυθμίσεις δανείων και αναδιαρθρώσεις, αν και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι απογοητευτικά. Γενικά, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές υποδηλώνουν προοπτικές για βελτίωση της αναλογίας των NPLs ταχύτερα σε σχέση με την ανεργία με την πάροδο του χρόνου.
6. Ομαλοποίηση του προφίλ χρηματοδότησης: με τον κλάδο να αναμένεται να απεμπλακεί πλήρως από τον ELA το αργότερο μέχρι το α’ τρίμηνο του 2019, θα επωφελείται ταυτόχρονα από τις συνεχιζόμενες εισροές καταθέσεων, βελτιώνεται έτσι το προφίλ χρηματοδότησης.
7. Καθαρά δάνεια: παρά την ισχνή «υγιή” ζήτηση, οι τράπεζες αναμένουν ο αυξανόμενος εταιρικός δανεισμός να αντισταθμίσει πλήρως τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στο κομμάτι της λιανικής (καταναλωτικά, στεγαστικά) οδηγώντας σε θετική ανάπτυξη ακόμα και από το 2019.
8. Προμήθειες: η σταδιακή άρση των capital controls είναι θετική, καθώς οδηγεί σε μεγαλύτερη χρήση πιστωτικών καρτών και αναλήψεων. Επίσης, τα υψηλότερα επίπεδα δανειοδότησης που αναμένονται το 2019 θα είναι υποστηρικτικά στη δημιουργία προμηθειών.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου