Tελευταία ευκαιρία δίνει η Μόσχα στην Ελλάδα. 

Η Ρωσία έκανε μία προσφορά στην χώρα μας, στην ουσία μας πετάει το γάντι και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να αναθερμανθούν οι σχέσεις Κρεμλίνου-Μέγαρου Μαξίμου.
 
Πρόκειται για μία κίνηση-ματ, η οποία στέλνει μήνυμα τόσο στην Τουρκία, ότι δεν θα είναι το χαϊδεμένο παιδί της Μόσχας για πάντα, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου έχουν μπει για τα καλά στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Η Ρώσοι έκαναν την πρόταση και η Κυβέρνηση έχει πλέον στα χέρια της  μία τεράστια ευκαιρία. Βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε και αντιδράσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς δεν θα την πάρουν με καλό μάτι στην Ουάσινγκτον.
Συζήτηση για αναβάθμιση των S-300 στο ταξίδι του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην Μόσχα, μεταδίδει ότι έγινε ο δημοσιογράφος Χρήστος Καπούτσης, ο οποίος παρακολούθησε την επίσκεψη στη Ρωσία.
Τι αναφέρει:
 
 
Στην ατζέντα των συζητήσεων που είχαν στη Μόσχα, οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας Π. Καμμένος και Ρωσίας Σ. Σόιγκου, ήταν και η συνεργασία στον αμυντικο- βιομηχανικό τομέα. 

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την ουσιαστική επιχειρησιακή αναβάθμιση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτει η Ελλάδα, S-300 PMU1, TOR-M1, OSA-AKM. 

Ειδικά για τους S-300, η πρόταση των Ρώσων ήταν να αναβαθμιστούν σε τέτοιο επίπεδο ,ώστε να προσεγγίσουν από πλευράς επιχειρησιακών δυνατοτήτων το υπερσύγχρονη πυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα S-400, αναφέρει το militaire.gr

Θα πρόκειται έτσι, για την εισαγωγή της αναγκαίας τεχνογνωσίας, ώστε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μελλοντικά , να είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους S-400.
 
Επίσης, προτάθηκε η αναβάθμιση των ραντάρ εντοπισμού όλων των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν ακόμη και πολύ μικρά ίχνη αεροσκαφών, πιθανόν μάλιστα και τύπου Στελθ!

Και ακόμη, αποφασίστηκε η απόκτηση ικανού αριθμού πυρομαχικών, ενώ σχεδιάστηκε και μια ακόμη βολή των S-300 μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Eάν υλοποιηθεί τελικά η αναβάθμιση, θα κερδίσει σίγουρα πόντους και ο Καμμένος. Βεβαίως ποσώς ενδιαφέρει τον Έλληνα το πολιτικό μέλλον του Υπουργού. Σημασία έχει η Ελλάδα αμυντικά και γεωπολιτικά να είναι ισχυρή.

Να θυμήσουμε πως στις 4 Απριλίου 2018 υπογράφηκε διακρατική συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την «Επέκταση ορίου ζωής Οπλικών Συστημάτων» της Ελλάδας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν από πλευράς ΥΠΕΘΑ ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ κ. Κυριάκος Κυριακίδης και ο κ. Ιβάν Γκοντσαρένκο, εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rosoboronexport.

Η συμφωνία αφορά αναπλήρωση της διαθεσιμότητας των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων, αύξηση των αποθεμάτων, και πρόγραμμα Follow On Support για τα μικρού βεληνεκούς (SHORADS) 9K331 TOR-M1 (κατά NATO SA-15 Gauntlet) 9K33M3 OSA-AKM (κατά NATO SA-8B Gecko Mod. 1) και μακρού βεληνεκούς S-300 PMU1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ρωσικής σχεδιάσεως και κατασκευής οπλικών συστημάτων των ελληνικών ΕΔ περιλαμβάνονται τα εξής:
· Tor-M1 (Κ/Β Εδάφους – Αέρος, ΣΞ και ΠΑ)
· SA-8B (Κ/Β Εδάφους – Αέρος, ΣΞ)
· RM-70 (ΠΕΠ Εδάφους – Εδάφους, ΣΞ)
· Kornet-E (Αντιαρματικά Κ/Β, ΣΞ)
· ZU-23 (πυροβόλα των 23 χλστ., ΣΞ)
· S-300PMU-1 (Κ/Β Εδάφους – Αέρος, ΠΑ)
· Zubr (Αερόστρωμνα, ΠΝ)
Η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα και η πρόθεση δημιουργίας νατοϊκών βάσεων σε νησιά του Αιγαίου, τα οποία αποκόπτουν την κάθοδο του ρωσικού στόλου σε Συρία, Λιβύη, Αίγυπτο και Μεσόγειο, ανησυχούν σφόδρα την Μόσχα.
Ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα για την Ελληνική Κυβέρνηση.