Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Κοινό αμυντικό «δόγμα» Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: «Βροχή» οι ασκήσεις απάντηση στις τουρκικές απειλές (βίντεο-φωτό)

 
Μαζικές είναι οι ασκήσεις Ελλάδας και Κύπρου με Ισραηλινές δυνάμεις σε γη και αέρα, εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και απειλητικών δηλώσεων περί «πειρατών» και «λιωσίματος κεφαλιών».


Αυτή την περίοδο τρείς μεγάλες ασκήσεις πραγματοποιούνται σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ σηματοδοτώντας την έννοια του αμυντικού πλέον μετώπου που διαμορφώνεται.
Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα και στην 110ΠΜ η Ισραηλινή Αεροπορία ασκείται από κοινού με την ΠΑ.
 
Στην Κύπρο ισραηλινές ειδικές δυνάμεις μετέχουν κοινές ασκήσεις με τις ειδικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς.
Τέλος στο Ισραήλ τα ελικόπτερα της  1ης ΤΑΞΑΣ ασκούνται με ελικόπτερα της ισραηλινής Αεροπορίας.



Στην Ελλάδα  ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση μεταξύ δυνάμεων των Αεροποριών Ελλάδας και Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο την 110 πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική Βάση Λάρισας.

Οι αποστολές Αέρος - Αέρος και οι αποστολές Αέρος - Εδάφους σε μικτούς σχηματισμούς, διεξήχθησαν σε όλες τις περιοχές του ελληνικού FIR.

Σκοπός της άσκησης ήταν η αύξηση της μαχητικής ικανότητας και η βελτιστοποίηση του επιπέδου συνεργασίας του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας με αντίστοιχες δυνάμεις της Ισραηλινής Αεροπορίας κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων τόσο σε αποστολές Αέρος – Αέρος όσο και σε αποστολές Αέρος – Εδάφους, σε μικτούς σχηματισμούς.

Η Ισραηλινή Αεροπορία συμμετείχε με 11 αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος ιπτάμενο ραντάρ G550H και ανάλογο προσωπικό.


Στην Κύπρο και στο πλαίσιο των ασκήσεων  «ΙΑΣΩΝ -2018» και «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ-2018» πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με τη συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς επίσης επίγειων και εναέριων μέσων της Κύπρου και του Ισραήλ, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας.
Οι ασκήσεις οι οποίες διεξήχθηκαν εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέτασαν πολλαπλά εκπαιδευτικά αντικείμενα από τα οποία εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα.
Ειδικότερα κατά την άσκηση «ΙΑΣΩΝ -2018» έγινε συνεκπαίδευση του προσωπικού της ΕΦ και της Ισραηλινής Αεροπορίας, ενώ κατά την άσκηση «NIKOKΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ 2018», πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών στον τομέα της εξάσκησης στη μάχη σε άγνωστο και δύσβατο – ποικιλόμορφο έδαφος, με ταυτόχρονη λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης Ελέγχου και Πληροφοριών.



 
 
 
Στο Ισραήλ συγκρότημα λόχου ελικοπτέρων της 1ης ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, αποτελούμενο 4 επιθετικά ελικόπτερα τύπου ΑΗ-64 A-DHA (Apache), 2 ελικόπτερα τύπου CH-47D CHINOOK, 1 στοιχείο Υγειονομικού τάγματος Υποστήριξης αεροδρομίου και 1 στοιχείο Επικοινωνιών λόχου Διαβιβάσεων συμμετείχε στην  στην τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «WHITE AND BLUE GLORY που διεξήχθη από 23-25 Οκτωβρίου, όπου τα πληρώματα συνεκπαιδεύθηκαν σε αποστολές έρευνας και διάσωσης και αποστολές σε περιβάλλον υψηλής αντιαεροπορικής απειλής.






πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: