Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Κοσμοϊστορικές αλλαγές: Έρχεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Αίγυπτου, Κύπρου

Η «Μέδουσα» εγκλώβισε τους Τούρκους στα λιμάνια τους

Η Ελληνοαιγυπτιακή συμμαχία καιρό με τον καιρό δυναμώνει και δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή. 
 
Η Άγκυρα ευτυχώς για την χώρα μας, έχασε έναν ισχυρό σύμμαχο.
Όταν τα ηνία στο Κάιρο τα είχαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ο Ρ. Τ. Ερτντογάν είχε χαράξει μία πολιτική, που ήταν άκρως επικίνδυνη για τα εθνικά μα συμφέροντα.
Όλα άλλαξαν όμως από την στιγμή που ανέλαβε ο Αλ-Σίσι. Ελλάδα και Αίγυπτος ήρθαν πιο κοντά, τόσο στρατιωτικά, όσο και ενεργειακά.
ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Μία είδηση που φέρνει νέα δεδομένα στην Α. Μεσόγειο μας έρχεται από στενό συνεργάτη του Αλ-Σίσι.
 
 
«Πολύ σύντομα αναμένεται να εγκαινιαστεί το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας, EuroAfrica Interconnector», δηλώνει σύμβουλος του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ-Σίσι

Τις δηλώσεις του διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονα και επιστημονικού συμβούλου του Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι σε θέματα ενέργειας, του κ. El Noqrashi, ο οποίος υποστηρίζει ότι «πολύ σύντομα αναμένεται να εγκαινιαστεί το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας, EuroAfrica Interconnector», καταγράφει ο τοπικός αιγυπτιακός Τύπος.

Το γεγονός αναφέρει στο χθεσινό του ενημερωτικό σημείωμα, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.

«Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του εγχώριου Tύπου που βασίζονται σε σχετικές δηλώσεις από τη Γερμανία στις 21 Νοεμβρίου του Αιγύπτιου, διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονα και επιστημονικού συμβούλου του Προέδρου της χώρας σε θέματα ενέργειας κ. El Noqrashi, πολύ σύντομα αναμένεται να εγκαινιαστεί το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας διά συστήματος υποθαλάσσιων καλωδίων γνωστό ως EuroAfrica Interconnector», αναφέρεται στο σημείωμα.

 
Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας, «κατά τον κ. El Noqrashi, η υλοποίηση του έργου εκτιμώμενου προϋπολογισμού 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ξεκινήσει από τη νέα μεγάλη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στην περιοχή Burullus στο Δέλτα του Νείλου η οποία πρόκειται να διοχετεύσει περίπου το ήμισυ της παραγωγής της μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 498 χιλιομέτρων προς την Κύπρο».

Όπως ανέφερε ο κ. El Noqrashi, εν συνεχεία το Κυπριακό ηλεκτρικό δίκτυο πρόκειται να συνδεθεί με την Κρήτη μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 879 χιλιομέτρων, ενώ, τέλος, η Κρήτη θα συνδεθεί με την Αττική – και κατά συνέπεια με τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ελλάδας και της ευρύτερης ηπειρωτικής Ευρώπης – μέσω καλωδίου μήκους 330 χιλιομέτρων.

Στα ίδια δημοσιεύματα, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τον Αιγύπτιο εμπειρογνώμονα, η διαδρομή του καλωδίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης θα φτάσει σε ορισμένα σημεία σε βάθος 3.000 μέτρων, ενώ η εν λόγω καλωδιακή ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών συνολικού μήκους 1707 χιλιομέτρων, αναμένεται να μεταμορφώσει την Αίγυπτο σε ενεργειακό κόμβο για την αφρικανική ήπειρο και σε φορέα ηλεκτρικής ενέργειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες».

Τέλος, «σημειώνεται ότι, όπως ανέφεραν τα σχετικά δημοσιεύματα, τα υποθαλάσσια καλώδια θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν σε διπλή κατεύθυνση ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 2.000 MW, ενώ η ετήσια μεταφορική δυναμικότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα φθάνει τις 17,5 TWh».

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΔΟΥΣΑ
Ναυτικές μονάδες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου έχουν «σφραγίσει» το Κρητικό πέλαγος δίνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα με την παρουσία των υπουργών Άμυνας και των τριών χωρών στην άσκηση. Παράλληλα από σήμερα οι Ελλάδα ξεκινά υποβρύχιες ασκήσεις σε περιοχή που έχει δεσμεύσει κοντά στα όρια του FIR Αθηνών και Καΐρου, προκαλώντας την έντονη ενόχληση της Τουρκίας.

Η δύναμη που παρατάσσουν οι χώρες που συμμετέχουν στην «Μέδουσα» αν μη τι άλλο εντυπωσιακή.
Οι Ελληνικές Ε.Δ. έχουν στην άσκηση:
3 Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα
1 Υποβρύχιο
2 Πυραυλακάτους

1 Αρματαγωγό
8 Αεροσκάφη F-16
1 Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ
1 Ελικόπτερο SUPER PUMA
3 Ελικόπτερα CHINOOK
4 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64
2 Διμοιρίες Πεζοναυτών
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων

Οι Κυπριακές Ε.Δ.:
1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων

Οι Αιγυπτιακές Ε.Δ.:
1 Ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS)
1 Φρεγάτα
1 Υποβρύχιο
2 Πυραυλακάτους
6 Αεροσκάφη F-16
1 Αεροσκάφος Ε2-C
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων

Με αυτές τις δυνάμεις, Αθήνα και Κάιρο λένε επί της ουσίας στην Άγκυρα πως είναι έτοιμες να προστατέψουν όσα δικαιωματικά τους ανήκουν, με τεράστια για τα δεδομένα της περιοχής πολεμική ισχύ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένα από τα κύρια σενάρια στα οποία ασκήθηκαν οι δυνάμεις των τριών χωρών, ήταν η υπεράσπιση πετρελαϊκής πλατφόρμας. Παράλληλα η Ελλάδα διατηρεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κι άλλες φρεγάτες και υποβρύχια.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως η Αίγυπτος για μια ακόμη φορά στέλνει στα ελληνικά νερά το ένα από τα δύο «καμάρια» του στόλου της, το ελικοπτεροφόρο «Anwar El Sadat» και το εξοπλίζει με ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι» και μεταγωγικά ελικόπτερα «Σινούκ» που λίγες εβδομάδες πριν με το ταξίδι τους στο Ισραήλ και τις εκπαιδευτικές βολές στην Κύπρο, απέδειξαν πως μπορούν να «χτυπήσουν» σε όλο το εύρος της Ανατολικής Μεσογείου.

Το μήνυμα μάλλον ελήφθη από την Τουρκία καθως ενώ για σήμερα είχε εξαγγείλει την διενέργεια άσκησης με υποβρύχια συσκευή και είχε για αυτό τον λόγο δεσμεύσει παράνομα περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου το τουρκικό πλοίο που ήταν να την διεξάγει «μαζεύτηκε» στα στενά των Δαρδανελλίων.

Η αποφασιστικότητα Ελλάδας και Αιγύπτου «πέτρωσε» τους Τούρκους στα λιμάνια τους, ειπώθηκε χαρακτηριστικά από στρατιωτικούς των τριών χωρών.

Για να δούμε λοιπόν πως θα αντιδράσουν οι Τούρκοι, οι οποίοι στριμώχνονται όλο και περισσότερο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: