Προκλητικές βολές κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

 
Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνες» τις ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας, προειδοποιώντας πως η συμπεριφορά τους συνιστά «απειλή και κίνδυνο για τις ίδιες».


Μιλώντας στην κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, του AKP, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν θα κάνει «την παραμικρή υποχώρηση» από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως προσπαθούν να επιβάλουν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους σε ζώνες όπου δεν έχουν δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας την πάγια στρατηγική της Τουρκίας να αμφισβητεί την κυριότητα επί περιοχών και συνεπώς τις θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτή.

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας έως το τέλος», είπε, όπως μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.
 
 
Την ίδια στιγμή, σήμερα ο Ερντογάν συγκαλεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, με Αιγαίο, Α. Μεσόγειο και Κούρδους να βρίσκονται στο τραπέζι.


EHA News@eha_news
 
Turkish President Erdoğan says that they are going to evaluate and take vital decisions today on their National Security Council meeting over YPG, ISIS, PKK.
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη EHA News
 
 
EHA News@eha_news
 
Turkish President Erdoğan: "Neither in the eastern Mediterranean nor in other regions, Turkey will not make any concession from our its own theses. We will defend our right till the end."
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη EHA News
 
 
Ταυτόχρονα και η Γαλλία παίρνει θέση στην ενεργειακή σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή, στηρίζοντας ξεκάθαρα την Κύπρο.
Ο Γάλλος Πρέσβης στην Κύπρο, Ρενέ Τροκάζ επιβεβαίωσε το γαλλικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές για το ενεργειακό πρόγραμμα στην Κύπρο, τόνισε πως η Γαλλία υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και απονθαρρύνει ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις. 

Χαρακτηρίζει παράλληλα ουσιαστική και ανεπτυγμένη τη συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας στον τομέα της Άμυνας, λέγοντας πως γαλλικά κλιμάκια ήρθαν τους τελευταίους μήνες στην Κύπρο για τη συζήτηση που γίνεται για αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών στην Κύπρο στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO).

 
Δείτε βίντεο: