Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Ερχεται δίμηνο-«φωτιά»: Νέο στρατιωτικό δόγμα από Τουρκία με «εισβολή» Πορθητή σε Κυπριακή ΑΟΖ

Ποια οικόπεδα στοχοποίησε

Το τουρκικό γεωτρύπανο "Πορθητής" θα μεταφερθεί εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στο πλαίσιο του νέους στρατιωτικού δόγματος της Τουρκίας "Γαλάζια Πατρίδα".

Έμπειρος Τούρκος καθηγητής με γνώσεις του ενεργειακού πεδίου και πρώην επικεφαλής των ενεργειακών ερευνών του Ρ.Τ.Ερντογάν "ρίχνει φως" στις πρόσφατες απειλές της τουρκικής κυβέρνησης η οποία επέκτεινε την περίμετρο των απαιτήσεων ανακηρύσσοντας ως "Αιτία πολέμου" το "Οικόπεδο 7" στην Κυπριακή ΑΟΖ!

Πρόσφατα όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr, η Τουρκία επανέλαβε το "casus Belli" τόσο για το "Οικόπεδο 7" για το οποίο τόνισε «ότι ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» όσο και την επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 ν.μ. Ουσιαστικά είχαμε την εξαγγελία του νέου στρατιωτικού δόγματος της Αγκυρας.

«Το έβδομο οικόπεδο που αναφέρουν έχει σαφείς συντεταγμένες. Είναι περιοχή στα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Δεν πρέπει να διεκδικούν δικαιώματα εδώ» είχε πει χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία μέσω του εκπροσώπου του AKP, Oμάρ Τσελίκ, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα θέτοντας την περίμετρο των απαιτήσεών της: Χωρικά ύδατα και ΑΟΖ στην Κύπρο, συνιστούν «κόκκινες» γραμμές».

Η  εξέλιξη αυτή "δένει" με όσα αποκαλύπτει ο Τούρκος καθηγητής

"Το "Fatih" ερευνά σε λάθος περιοχές" λέει ο καθηγητής γεωλογίας, Dogan Perinçek και προσθέτει:

"Ο στόχος Alanya-1 είναι λάθος. Οι περιοχές που είναι γεμάτες φυσικό αέριο και πετρέλαιο βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας (φωτογραφία παρακάτω).

"Εκεί πρέπει να κάνουμε έρευνα, είναι περίεργο που κάνουμε έρευνα στην περιοχή Alanya-1. Υπάρχει μια αντίφαση και είναι επιτακτική ανάγκη να διορθώσουμε το λάθος μας".
"Αυτό το πλοίο πρέπει να κινηθεί νότια".

"Έχουμε χάρτες που έχουν προετοιμαστεί τόσο από Έλληνες όσο και από Τούρκους ειδικούς. Έχουμε συγκεκριμενοποιήσει τις τοποθεσίες".
"Πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπάρχει νότια στην δικιά μας οικονομική αποκλειστική ζώνη (σσ δηλαδή της Κύπρου).

"Χρόνια πριν είχα εμπλακεί σε σεισμικές μελέτες στην περιοχή Alanya-1. Απ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει καθόλου πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκεί. Υπάρχει υψηλό ρίσκο με μικρές πιθανότητες επιτυχίας".

"Οι περιοχές που είναι γεμάτες φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι οι  4, 5, 6, 7 και 17, 19, 20, 21 βορειοδυτικά στον χάρτη".
"Σε αυτές τις περιοχές πρέπει να μεταφερθεί ο "Πορθητής" και να ξεκινήσουμε έρευνες".

Ουσιαστικά τα όσα είπε ο Τούρκος καθηγητής "δένουν" και με τις κινήσεις του Χ.Ακάρ και τις πληροφορίες για ανακήρυξη "Μεσογειακής ΑΟΖ". Αν όντως μεταφερθεί εκεί ο "Πορθητής" τότε "σπάει" την δυνητική ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου αλλά και "διαμελίζει" την ΑΟΖ Κύπρου. Γι αυτό και τέθηκε θέμα "Οικοπέδου 7".

Χτες, μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ επανέλαβε οτι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός και ζήτησε να ανοίξει όλη η «βεντάλια» των ελληνοτουρκικών θεμάτων, ζητώντας ουσιαστικά να υπάρξει λύση-«πακέτο», που θα νομιμοποιεί όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις και τις «γκρίζες ζώνες» που επιχειρεί να δημιουργήσει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

«Τους λέμε ελάτε να συζητήσουμε. Όχι όμως τμηματικά. Να συζητηθούν όλα τα προβλήματα στα ελληνοτουρκικά. Οι ειδικοί ας τα επιλύσουν. Να μην εστιάζουμε μια ημέρα σε ένα πρόβλημα και την άλλη μέρα σε άλλο. Εμείς επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνη και ηρεμία. Επιθυμούμε να επωφεληθούν όλες οι πλευρές από τις οικονομικές ευκαιρίες, να ευκολύνουν οι επισκέψεις της μιας πλευράς στην άλλη», δήλωσε ο Χ. Ακάρ.
Ο όρος «γαλάζια πατρίδα» χρησιμοποιήθηκε από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, και αποτυπώνει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο, ΑΟZ και Κύπρο.

Ταυτόχρονα με τον όρο «γαλάζια πατρίδα» η Τουρκία εξηγεί την σημασία που δίνει στις ναυτικές της δυνάμεις, σαν μοχλό διεκδίκησης κερδών στην εξωτερική πολιτική.

«Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε «γαλάζια πατρίδα» συνεχίζεται. Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ.

Ήταν η πρώτη φορά που κορυφαίος αξιωματούχος έβαλε στο τραπέζι τη «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας, εννοώντας ότι δεν θα αφήσουν κανέναν να κάνει ο,τιδήποτε στη θάλασσα χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί και να συμφωνήσει η Αγκυρα.

Δείτε τον χάρτη που δημοσιοποίησε.

 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: