Ηχηρότατο μήνυμα υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είχαμε  με βολή των αντιαεροπορικών συστημάτων ΗΑWΚ και Asrad στο πεδίο βολής Κρήτης.

 
Το ευχάριστο είναι ότι είχαμε τρομερά ποσοστά ευστοχίας βολών με πραγματικά πυρά, κατά τη διάρκεια επιχειρησιακών αξιολογήσεων Μοιρών Αντιαεροπορικού Πυροβολικού που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Πεδίο Βολής Κρήτης.

Μάλιστα το Γενικό Επιτελείο Στρατού δημοσιοποίησε  βίντεο με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των βολών που πραγματοποιήθηκαν με  αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα τύπου Hawk και Asrad, σύμφωνα με το τύπο της Κρήτης.

Την βολή παρακολούθησε ο Α/ΓΕΣ  αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής από το ειδικό παρατηρητήριο του Πεδίο Βολής, όπου μονάδες πυροβολικού, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους αξιολόγησης, εκτέλεσαν  αντιαεροπορικές βολές «κατεβάζοντας» σχεδόν ότι κινούνταν στον άερα.

Πρόκειται για την 180  Μοίρα κατευθυνόμενων βλημάτων (Μ Κ/Β «ΗΑWΚ»),  η οποία εκτέλεσε βολή με πραγματικά πυρά κατά εναέριου στόχου, ενώ μοίρα ελαφρού αντιαεροπορικού Πυροβολικού, πραγματοποίησε βολές με το πυραυλικό σύστημα «ASRAD», όλες με πραγματικά πυρά.
 
 
Αναφέρεται ότι τα ποσοστά επιτυχίας των βολών HAWK και ASRAD, ήταν σχεδόν άριστα κάτι που δείχνει ότι παρά τις αντιξοότητες, το ποσοστό ετοιμότητες των μονάδων μας κυμαίνεται σε πολύ μεγάλα ποσοστά.

Επίσης ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής , παρακολούθησε και την Τακτική Άσκηση μετά Στρατευμάτων από την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών.

Πρόκειται για μία από τις πιο επίλεκτες ειδικές μονάδες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία προετοιμάζεται να επιχειρήσει εφόσον απαιτηθεί οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια μέρα και νύκτα με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.

Η όλη αξιολόγηση των  ελληνικών μονάδων πραγματοποιήθηκε ουσιαστικό από το ΝΑΤΟ γεγονός που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο κύρος στις ένοπλες δυνάμεις μέσα στην συμμαχία .
 
Την ίδια περίοδο οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο επίπεδο λόγω των τουρκικών ορέξεων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία κάνει το αυτονόητο αυτό το διάστημα έχοντας σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα τις ελληνικές μονάδες …δια παν ενδεχόμενο και πάντα σύμφωνα με τις τουρκικές προθέσεις στην περιοχή μας.

Απάντηση από την Τουρκία
Η Τουρκία προχώρησε σήμερα σε πυραυλική «απάντηση» με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση από το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού της άσκησης των αντιαεροπορικών πυραύλων Hawk και Asrad στο πεδίο βολής της Κρήτης.

Η γενική γραμματεία αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη δοκιμή του εγχώρια σχεδιασμένου και κατασκευασμένου πυραύλου κατά πλοίων «ATMACA».

Σύμφωνα με στοιχεία του πυραύλου που δίνει το globalsecurity.org, ο συγκεκριμένος πύραυλος έχει βεληνεκές που μπορεί να φτάσει και τα 200 χιλιόμετρα ενώ η εκρηκτική κεφαλή του είναι ανάλογη των υπαρχόντων πυραύλων κατά πλοίων, όπως ο Exocet και ο Harpoon.

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Γραμματείας Ισμαήλ Ντεμίρ σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter έγραψε σχετικά: «Τώρα παράγουμε το δικό μας πυραυλικό σύστημα κατά πλοίων. Υπογράψαμε το συμβόλαιο για την παραγωγή του δικού μας πυραύλου «ATMACA». Τα πλοία μας, το εθνικό μας πλοίο (σ.σ πρόγραμμα εγχώριας κατασκευής φρεγατών) θα χτυπά με τον πύραυλό μας».

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο («Βράζουν» τα ελληνοτουρκικά: Εκτάκτως στο προεδρικό μέγαρο η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία – Προετοιμασία για σύρραξη σε Αιγαίο και Μεσόγειο;), αναφέραμε  χθες ότι είχαμε την απρόσμενη παρουσία αρκετών  ανωτάτων αξιωματικών στην Αθήνα, οι οποίοι αφού μετέβησαν για δείπνο στο προεδρικό μέγαρο, μετά τουςέγινε  βαρυσήμαντη ομιλία από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Παυλόπουλο.

Εκτιμάμε πως ότι και να συμβαίνει αυτό το διάστημα οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με σαφή υπαιτιότητα της Άγκυρας είναι στην κυριολεξία σε πολύ κρίσιμη φάση.
Οι Τούρκοι διαμηνύουν συνεχώς «ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο”, ενώ η Αθήνα τονίζει ότι θα υπερασπιστεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Από την άλλη, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ «τρέχουν» πλέον με ιλιγγιώδη ταχύτητα και αναμένονται εξελίξεις σύντομα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας,  που το μόνο που κάνει όλο αυτό το καιρό είναι να «φωνασκεί» απειλώντας για την ύπαρξη συμφερόντων της σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

Το μόνο εμπόδιο που στέκεται ανάμεσα στις τουρκικές απειλές και την χώρα μας είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες αποτελούν πραγματικά μια αξιόπιστη και αποτρεπτική δύναμη μέσα στην συμμαχία.





Βίντεο από την Τουρκία