Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Ορθόδοξη πανστρατιά κατά Ερντογάν

Σφοδρές αντιδράσεις από Σερβία & Βουλγαρία:
«Μην τολμήσεις & κάνεις τζαμί την Αγία Σοφία»

Τα κατάφερε για μια φορά ακόμα ο Ερντογάν στα Βαλκάνια, θυμίζοντας σε όλους  τι εστί νέο-οθωμανικός επεκτατισμός, με το θέμα της απόφασης του να μεταστρέψει το Ιερό ναό της χριστιανοσύνης την Αγία Σοφία σε τζαμί, η οποία προκάλεσε οργή αυτές τις άγιες ημέρες σε όλους τους Ορθόδοξους χριστιανούς, καθώς όπως θα αποκαλύψει σήμερα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, έχουμε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από σερβική ορθόδοξη εκκλησία, όσο και από τους Βούλγαρους.
 
Ο εκπρόσωπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC), επίσκοπος Μπάτσκας, Ειρηναίος Μπούλοβιτς ανέφερε την στεναχώρια του για την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία και αντιπρότεινε τη χρήση του Ι.Ν ως μουσείου και όχι τόπου λατρείας.

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο επίσκοπος  Ειρηναίος δήλωσε απηχώντας σαφώς και την γνώμη του Σέρβου Πατριάρχη: «Εγώ δεν το βλέπω ως μια καλή ιδέα από τους Τούρκους  να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε  τζαμί.

Ένα τέτοιο βήμα θα αποτελέσει μια πνευματική και πολιτισμική βία από μόνη της. Αυτός  ο μοναδικός για την χριστιανοσύνη τόπος λατρείας, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας εδώ και χίλια χρόνια».

Το θέμα της Αγίας Σοφίας το σχολίασαν και Βούλγαροι ειδικοί και πρωην αξιωματούχοι οι οποίοι το θεωρούν κυρίως ως προεκλογικό «πυροτέχνημα» Ερντογάν αλλά αφήνουν αιχμές για ενδόμυχους φόβους για τις τοιχογραφίες του ναού .

«Οι λόγοι για αυτό είναι η υποχώρηση της Τουρκίας με γιγαντιαία βήματα από τη Δύση. Ο Ερντογάν αποτελεί το αντίθετο σημείο για την κοσμική Τουρκία».  Αυτό δήλωσε ο πρώην Βούλγαρος πρόξενος στην  Τουρκία Οντρίν Γκεόργκι Ντιμόφ.
 
 
Ο Βούλγαρος αρχαιολόγος και καθηγητής Νικολάι Οβτσάροφ σχολιάσε επίσης:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος ηγέτης υλοποιεί μια τέτοια κίνηση.

Οι εκλογές που θα διεξαχθούν θα είναι πιο κρίσιμες για τον Ερντογάν από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Για πρώτη φορά,  η οικονομία της Τουρκίας είναι σε τόσο κακή κατάσταση.

Η πείνα έχει κυριεύσει τους Τούρκους πολίτες που χρειάζονται το ψωμί και το ψωμί έχει φύγει, αυτό είναι το θέμα», σχολίασε ο Dimov.

Σύμφωνα με τον Οβτσάροφ, μια τέτοια πράξη είναι συγκρίσιμη με «το τζαμί στη Μέκκα να γίνει ορθόδοξη εκκλησία» αποτελώντας μια βέβηλη πράξη σαφώς για την ορθοδοξία.

«Η μετατροπή της «Αγίας Σοφίας» σε τζαμί θα οδηγήσει τους Τούρκους στο να καλύψουν  όλες τις  θεσπέσιες  χριστιανικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού, κάτι που θα οδηγήσει σε ένα διεθνές σκάνδαλο, ιδιαίτερα στην Ορθόδοξη Ρωσία», είπε ο Βούλγαρος αρχαιολόγος.
 
Από αυτή την άποψη, ο Dimov επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας δεν είναι ξεκάθαρες.

«Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ν.Τραμπ έχει άμεσα προβλήματα με την Τουρκία τα οποία έχουν επισημανθεί .

Με τη Μόσχα, όμως, τα προβλήματα «σκουπίζονται» κάτω από το χαλί», δήλωσε ο ίδιος .

Η κίνηση του Ερντογάν όμως με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί αποτελεί σαφέστατα  μια μεγάλη ύβρη για την χριστιανοσύνη μέσα στην αγία και μεγάλη σαρακοστή και στην πορεία των Χριστιανών στον «Γολγοθά και την Ανάσταση», αλλά  όπως γνωρίζουμε την ύβρη πάντα  ακολουθεί η νέμεσις και αυτό κάνει πως το ξεχνά ο σουλτάνος Ερντογάν.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: