Η περίπτωση της παραιτήσεως του επικεφαλής του Κλάδου Ε΄ (Πληροφορίες) του ΓΕΕΘΑ Υποστρατήγου Τερζάκη, αποτελεί ασφαλώς πλήγμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις από πολλές απόψεις.
Ενώ ο στρατηγός είχε εισηγηθεί τις τοποθετήσεις ανωτάτων αξιωματικών στις Διευθύνσεις του Κλάδου του και ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε συμφωνήσει, ο τελευταίος παρουσιάσθηκε μία εβδομάδα μετά να διαφωνεί με την τοποθέτηση συγκεκριμένου προσώπου και ζήτησε να αναλάβει άλλη Διεύθυνση.
Πρόκειται για τυπική περίπτωση χρησιμοποιήσεως “πολιτικού μέσου” προς ανατροπή αποφάσεως της στρατιωτικής ηγεσίας από τον “ενδιαφερόμενο”, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί ο Α/ΓΕΕΘΑ σε “προσαρμογή”.
Το περιστατικό δεν θα είχε λάβει διάσταση εάν ο Υποστράτηγος Τερζάκης επεδείκνυε υπακοή “άνευ αντιλογίας”, εις βάρος της αξιοπρέπειάς του. Αυτή άλλωστε είναι μάλλον και η συνήθης επιλογή της πλειοψηφίας…
Η εξέλιξη των πραγμάτων όμως, τσαλάκωσε την εικόνα του ΥΕΘΑ, του Α/ΓΕΕΘΑ, όπως και του “ενδιαφερομένου”, ενώ ο Κλάδος Ε΄ αναμένει το “τελικό χτύπημα”, με την τοποθέτηση αδιάφορων προσόντων αλλά στενής γνωριμίας υπουργού της κυβερνήσεως…
Η ευαισθησία στον τομέα των Πληροφοριών, εντοπίζεται στο διπλό πεδίο “δράσεως” που ενέχουν αυτές.
Το ένα είναι η Συλλογή και το δεύτερο η Ανάλυση των Πληροφοριών.
Είναι σαφές ότι αμφότερες οι διαδικασίες, απαιτούν ικανότητα ωστόσο, η διαδικασία της Αναλύσεως είναι αυτή η οποία απαιτεί το “κάτι παραπάνω”, επειδή αυτή συντελείται σε ανώτατο επίπεδο και λαμβάνει υπ’ όψιν πλειάδα στοιχείων και παραγόντων.
Στην ελληνική περίπτωση, τα τελευταία έτη μπορούμε να πούμε ότι υφίσταται μία διχογνωμία.
Η ροή πληροφοριών για τα προβλήματα και τις έκτακτες καταστάσεις που έχουν προκύψει για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, είναι μεγάλη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν υποστεί σημαντικότατο πλήγμα. Ωστόσο, θα ήταν υπεραπλούστευση εάν κάποιος υποστήριζε ότι οι ικανότητές τους υποβαθμίστηκαν τόσο ώστε δεν αντιπροσωπεύουν πλέον απειλή για την Ελλάδα.
Επί του συγκεκριμένου, οι επιτελικές απόψεις διίστανται, με άλλους να “βλέπουν” εξελίξεις που υποδηλώνουν ενίσχυση της απειλής έναντι της Ελλάδος και άλλους “εφησυχασμένους” να πιστεύουν ότι η απειλή έχει υποβαθμισθεί, η Τουρκία καταρρέει κ.λπ..
Συνεπώς, τα συμπεράσματα από την Ανάλυση των Πληροφοριών είναι κρίσιμης σημασίας για τους σχεδιασμούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το “πρόβλημα” δεν είναι τόσο απλό όσο μπορεί να φαίνεται.
Έχουμε το ιστορικό προηγούμενο της περιπτώσεως του 1974 όταν, ενώ όλες οι πληροφορίες από την ΚΥΠ και άλλες πηγές συνηγορούσαν στην εκτίμηση ότι η Τουρκία επρόκειτο να εισβάλει στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, η κυβέρνηση και στρατιωτική ηγεσία πιάστηκαν κυριολεκτικώς στον ύπνο και υποστήκαμε στρατηγικό αιφνιδιασμό.
Τί είχε συμβεί; Όπως αναλύει στο βιβλίο του ο Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Τσουμής, τότε επιτελής της ΚΥΠ στην Κύπρο, ο τότε διοικητής της ΚΥΠ Αντιστράτηγος Σταθόπουλος “αλλοίωσε” την εκτίμηση περί δυνατότητος εισβολής, όταν την προώθησε στον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων…
Ολόκληρη η Ανάλυση Πληροφοριών πήγε στα σκουπίδια εξαιτίας ενός ανίκανου.
Η κρίσιμη πρόκληση λοιπόν για τον Κλάδο Ε΄ του ΓΕΕΘΑ, παραμένει αναλλοίωτη: να προβεί στην σωστή Ανάλυση Πληροφοριών και να δώσει στον Α/ΓΕΕΘΑ την πλέον έγκυρη εκτίμηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου