Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Τι θέματα έθεσε στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΟΗΕ ο Αποστολάκης

Ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης,συμμετείχε στις εργασίες της συνόδου του ΟΗΕ,“United Nations Peacekeeping Ministerial: Uniformed Capabilities, Performance and Protection”, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

 
Στη Σύνοδο, η οποία αποσκοπούσε στην εξέταση της διαμόρφωσης ενός σταθερού πλαισίου υλοποίησης των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, αναφορικά με τις δυνατότητες και την απόδοση τους καθώς και στην προστασία αμάχων, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από πλειάδα κρατών-μελών του Οργανισμού (στην πλειονότητα τους Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών).
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στις παρεμβάσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

  • Ο ΟΗΕ αποτελεί το θεμέλιο της ειρήνης και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο και η Ελλάδα, παραμένοντας προσηλωμένη στον Καταστατικό Χάρτη λειτουργίας του, συμμετέχει διαχρονικά στις ειρηνευτικές αποστολές που πραγματοποιεί. 

  • Την τρέχουσα περίοδο, ο Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις και δράσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, UN Interim Force in Lebanon και UN Support Mission in Libya. Παράλληλα, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) παρέχοντας εκπαιδεύσεις σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλουν σε δράσεις οικοδόμησης δυνατοτήτων.

  • Η ενεργή υποστήριξη περιφερειακών και τοπικών δρώντων στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, λόγω και της πολιτισμικής και πολιτικής συναντίληψης που παρουσιάζουν με τις κοινότητες στις οποίες πραγματοποιούνται οι εν λόγω επιχειρήσεις, δύναται να συμβάλλει θετικά στην εκπλήρωση της αποστολής τους. 

  • Η Ελλάδα προωθεί διμερείς και πολυμερείς αμυντικές συνεργασίες στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

  • Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα επίλυσης μακροχρόνιων διμερών διαφορών με χρήση ειρηνικών μέσων, με σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια. Στο σημείο αυτό, ο ΥΕΘΑ τόνισε το διαμεσολαβητικό ρόλο του ΟΗΕ στην ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας.

  • Η συνέχιση της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UN Peacekeeping Force in Cyprus-UNFICYP), στη βάση της υφιστάμενης εντολής του Οργανισμού, κρίνεται επιβεβλημένη καθώς συμβάλλει στην αποφυγή εντάσεων. 
«Είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη ευχαρίστηση που συμμετέχω σήμερα στο Συνέδριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ειρηνευτικές αποστολές, για το πόσο προσηλωμένη είναι η Ελλάδα σε αυτές τις αποστολές και δεδομένου ότι από το 2006 η Ελλάδα συμμετέχει στη UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon), που είναι παρούσα στο Λίβανο, με ένα πλοίο.

Και βέβαια παραμένουμε σταθεροί στην υποψηφιότητά μας για τη ανάληψη της Διοικήσεως της Maritime Force της UNIFIL.

Θέσαμε το θέμα της επιχείρησης της UNFICYP στην Κύπρο, ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η δουλειά και η αποστολή τους και δεν θα πρέπει να διαταραχθεί με κανένα τρόπο η σύνθεση και το mandate αυτής της αποστολής.

Επίσης δηλώνουμε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στις αποστολές και την προσπάθεια που γίνεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης σε όλες τις περιοχές.

Μετέχουμε, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να συνδράμουμε στη διατήρηση της ειρήνης και την αποφυγή συγκρούσεων σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Η συμμετοχή μας σε συνέργειες, όπως είναι αυτή της Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ή της Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, δίνει τη δυνατότητα και συμβάλλει αρκετά στη διατήρηση του πνεύματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: