Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Τα διδάγματα του West Point αναμόρφωσαν τους φετινούς αγώνες της Σχολής Ευελπίδων

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Φωτογραφικό υλικό από τους αθλητικούς αγώνες «Βελισσαρίου-Παπαρόδου» που πραγματοποιούνται ετησίως, δημοσιοποίησε το ΓΕΣ.


Όπως κάθε φορά, η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στην Βάρη και είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Ταγματάρχου Πεζικού Βελισσαρίου Ιωάννη και του Ταγματάρχου Πυροβολικού Παπαρόδου Ιωάννη, τα ονόματα των οποίων φέρουν τιμητικά το 1ο και το 2ο Τάγμα Ευελπίδων αντιστοίχως.

Οι Ετήσιοι Εσωτερικοί Στρατιωτικοί Αθλητικοί Αγώνες έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, αποβλέπουν στην διατήρηση των παραδόσεων της Σχολής αλλά και, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, «της προαγωγής της ευγενούς άμιλλας, της ανάπτυξης του αθλητικού πνεύματος σε συνδυασμό με την βελτίωση της 
σωματικής αντοχής των Ευελπίδων, της ομαδικής συνεργασίας και την προαγωγής της αυτοπεποίθησης και του “Πνεύματος Μονάδας”».



Από πλευράς περιεχομένου, στην σχετική ανακοίνωση στον ιστότοπο της Σχολής για τους περυσινούς αγώνες, αναφερόταν ότι οι ευέλπιδες διαγωνίστηκαν σε στρατιωτικές δεξιότητες-αθλήματα όπως ενδεικτικώς, «ο δρόμος 100 μέτρα οπλίτη, ο δρόμος 200 μέτρων μεταφοράς τραυματία, η λύση-αρμολόγηση οπλοπολυβόλου και η διελκυστίνδα, που προσομοιάζουν τις απαιτούμενες δεξιότητες του πεδίου της μάχης. Επίσης διεξήχθησαν και ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και η καλαθοσφαίριση».


Στην ανάλογη ανακοίνωση της Σχολής για τους φετινούς αγώνες, αναφέρεται: «Τα στρατιωτικά αγωνίσματα που διεξήχθησαν ήταν Σκοποβολή, Ρίψη Xειροβομβίδας, Μεταφορά Τραυματία και Διελκυστίνδα Ιεραρχίας. 

Για πρώτη φορά κάθε αγώνισμα περιελάμβανε επιμέρους συνδυαστικές σωματικές δοκιμασίες, όπως μεταφορά συσκευασιών πυρομαχικών, έρπυση, μεταφορά κανίστρων, μεταφορά ελαστικών επισώτρων, ώθηση στρατιωτικών οχημάτων και μίλι οπλίτη με πλήρη φόρτο, προσπαθώντας να απεικονίσει ρεαλιστικά την καταπόνηση του μαχητή στο πεδίο της μάχης».


Η φετινή διαφοροποίηση, ασφαλώς ανακλά τις παραστάσεις και διδάγματα που αποκόμισε η Σχολή εκ της συμμετοχής για πρώτη φορά με ομάδα στον ετήσιο Διαγωνισμό Στρατιωτικών Δεξιοτήτων Sandhurst 2019 της Στρατιωτικής Ακαδημίας του West Point των ΗΠΑ.

 Είναι σαφές ότι στους πάντες, τουλάχιστον σε επίπεδο Σχολής, κατέστη αντιληπτό από αυτή την συμμετοχή ότι η προετοιμασία ώστε το στρατιωτικό προσωπικό να δύναται να ανταποκριθεί στις καταπονήσεις του πεδίου της μάχης είναι πολύ πιο απαιτητική υπόθεση απ’ ό,τι θεωρεί γενικότερα ο Ελληνικός Στρατός.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώχθηκε η άμεσα αναπροσαρμογή του προγράμματος των Ετησίων Εσωτερικών Στρατιωτικών Αθλητικών Αγώνων.

Οι λεγόμενοι “στρατιωτικοί” ή “αθλητικοί αγώνες”, αποτελούν διαχρονικώς μία από τις μεγαλύτερες “παρανοήσεις” στον Ελληνικό Στρατό. 

Ανέκαθεν οι διοικήσεις θεωρούσαν ότι η προετοιμασία ενός μικρού αριθμού προσωπικού διαφόρων μονάδων, ούτως ώστε να συναγωνιστούν μεταξύ τους στο πλαίσιο κάποιας μεραρχίας ή σώματος στρατού, αποτελούσε “κορύφωση” στην προσπάθεια βελτιώσεως της φυσικής καταστάσεως.

Δεν γινόταν αντιληπτό ότι η όποια προσπάθεια και συνεπώς το όποιο όφελος, δεν ήταν συνολικό – καθολικό αλλά αποσπασματικό, αφού επικεντρωνόταν μόνο στις συμμετέχουσες ομάδες.

Αυτό όμως δεν ενδιέφερε και δεν ενδιαφέρει τις διοικήσεις, οι οποίες “κλείνουν τα μάτια” εμπρός στα θετικά σχόλια και τους επαίνους που λαμβάνουν από τους προϊσταμένους για το “ωραίο θέαμα” που παρουσιάζουν.


Η εύκολη λύση της ενασχολήσεως με απλά αγωνίσματα εντελώς βασικού επιπέδου, καλύπτει επί δεκαετίες την μεγάλη αδυναμία και αδιαφορία από πλευράς διαθέσεως στις τάξεις των στελεχών, για την ενασχόληση με σοβαρό πρόγραμμα εκγυμνάσεως.

Προφανώς γι’ αυτή την διαχρονική πραγματικότητα ευθύνη έχει και το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως των παραγωγικών σχολών, το οποίο, όπως και στις λοιπές σχολές, ελάχιστη βαρύτητα αποδίδει στην γυμναστική, την σωματική ενδυνάμωση ή την εκγύμναση βάσει απαιτητικών προγραμμάτων σύγχρονης αντιλήψεως.

Την γενική περιφρόνηση προς αυτό τον σκοπό, δεν είναι δυνατόν να καλύψει το προσωπικό πάθος ορισμένων διοικητών για την “μπάλα”…

Δομική αδυναμία σήμερα, συνιστά η ευρεία παρουσία γυναικών, οι οποίες υστερούν ούτως ή άλλως από πλευράς επιδόσεων και αντοχής αλλά επίσης, διακρίνονται και από πολύ χαμηλότερο ενδιαφέρον για δραστηριότητες εκγυμνάσεως.

Υπ’ αυτή την έννοια, το αντιδραστικό “σύστημα” σήμερα, παρουσιάζεται ενισχυμένο, καθιστώντας επιτακτικότερο την λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του ζητήματος.

Απαιτείται συνολική προσέγγιση του ζητήματος, ώστε να μεταβληθεί συνολικώς το πρόγραμμα σωματικής εκγυμνάσεως των σπουδαστών της Σχολής, όπως και σε όλον τον Ελληνικό Στρατό.

Διότι διαφορετικά, η αυξημένη ενασχόληση σε κάθε αντικείμενο, ενός μόνο αριθμού, δεν μπορεί να υποστηρίζεται ότι προσφέρει συνολική βελτίωση και άνοδο του επιπέδου του προσωπικού.

Χρειάζεται όμως μια αποσαφήνιση:
άλλο είναι οι “αγώνες” αυτού του είδους, έστω και με αναμορφωμένο πρόγραμμα προς το απαιτητικότερο και άλλο μια διαγωνιστική διαδικασία με τακτική πλαισίωση, στην οποία πραγματικά δοκιμάζονται όχι μόνο η ανταπόκριση στην κόπωση αλλά και οι στρατιωτικές δεξιότητες.
Κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει στον Ελληνικό Στρατό.  

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: