Σε ομιλία του στις 2 Φεβρουαρίου στην Καβάλα, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο περιστατικό με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUÇREİS, όπως εκτυλίχθηκε το διήμερο 30-31 Ιανουαρίου, κι ανέφερε ορισμένες λεπτομέρειες για την διαχείριση σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Ως προς τις ενέργειες από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων, ο ΥΕΘΑ κατέστησε αντιληπτό ότι η λήψη μέτρων ξεκίνησε από τις 30 Ιανουαρίου, με την απόφαση αποστολής φρεγάτας εγγύτερα της περιοχής ενδιαφέροντος.
Είπε συγκεκριμένα:
«Για να είναι ο Νικηφόρος Φωκάς στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, με μία ταχύτητα 25-30 μίλια, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως.
Ξεκίνησε από την Κάρπαθο.
Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο;
Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί.
Περιμένοντας, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούμε».
Είναι προφανές ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδίως όταν οι αποστάσεις είναι μεγάλες, η αποστολή ναυτικής επιτηρήσεως ανατίθεται σε εναέρια μέσα.
Πρόκειται για τυπικό έργο το οποίο ανατίθεται στα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) και το Πολεμικό Ναυτικό, θεωρητικώς, διαθέτει ένα τέτοιο σήμερα. Πρόκειται για το Ρ-3Β “152744”, που επανήλθε σε υπηρεσία στις 17 Μαΐου 2019.
Παρόλο που το συγκεκριμένο αεροσκάφος περιορίζεται ουσιαστικώς σε παρακολούθηση της ναυσιπλοΐας μέσω του συστήματος AIS και για πολεμικά πλοία στηρίζεται μόνο στην οπτική επαφή, θα μπορούσε να βρεθεί στις ανατολικές εσχατιές του FIR Aθηνών και να παραμείνει για κάποιες ώρες, αναφέροντας και ανανεώνοντας την “τακτική” εικόνα, για το ORUÇREİS και τα πλοία συνοδείας.
Πέταξε λοιπόν το “152744”;
Η απάντηση είναι όχι.
Το αεροσκάφος βρίσκεται και πάλι καθηλωμένο από ημερών στο έδαφος, αυτή την φορά για λόγους εργασιών προγραμματισμένης συντηρήσεως.
Η σχετική διαδικασία είναι μακρά και το αεροσκάφος αναμένεται να επανέλθει στην γραμμή πτήσεων τον Μάρτιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τρέχον πρόγραμμα εκπαιδεύσεως νέων στελεχών που επιδιώκεται να πιστοποιηθούν ως πλήρωμα.
Το σίγουρο λοιπόν, είναι ότι θα το δούμε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου…
Το μοναδικό ΑΦΝΣ που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό δεν ήταν δυνατό να δράσει στην συγκεκριμένη περίπτωση, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί και η παντελής απουσία άλλων εναερίων μέσων που θα μπορούσαν να το υποκαταστήσουν, εκτελώντας πολύωρη ναυτική επιτήρηση, δηλαδή UAV κατηγορίας MALE.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η προανάπτυξη φρεγάτας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ανέδειξε την αναγκαιότητα που έχει επισημανθεί από το Πολεμικό Ναυτικό, για την επαναλειτουργία του Ναυστάθμου Κρήτης, ή καλύτερα την επαναφορά του σε ναύσταθμο πλήρους ικανότητος, που να φιλοξενεί ένα σημαντικό μέρος από τον Στόλο.
Οι αποστάσεις στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο είναι μικρότερες από την Σούδα, επιτρέποντας ταχύτερη επέμβαση των πολεμικών πλοίων.
Αμφότερα τα ζητήματα, δηλαδή αυτό της υλοποιήσεως εξοπλιστικών προγραμμάτων επί ορθολογικής βάσεως με ρεαλιστικό χρονικό ορίζοντα και της αναπτύξεως των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού σε υποδομές, σχετίζονται άμεσα με την αφιέρωση πόρων στο οικοδόμημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι τελευταίες, επί μία δεκαετία τουλάχιστον, βρίσκονται “διασωληνωμένες”, στερούμενες των βασικών πόρων για την επάρκεια λειτουργίας τους από όλες τις απόψεις.
Μετά από μια δεκαετία παρακμής, οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιασθεί, επειδή πέραν της αναπτύξεως νέων ικανοτήτων, απαιτείται και η επαναφορά όλων των διαθέσιμων μέσων που έχουν παρατηθεί στην μοίρα τους, σε αποδεκτό λειτουργικό επίπεδο.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι για την αντιμετώπιση της νεοθωμανικής τυραννίας, “θα κάνει ό,τι χρειάζεται”.
Ελπίζουμε να το εννοεί και ως προς την κάτι παραπάνω από εξόφθαλμη, απαίτηση δραστικής αυξήσεως των αμυντικών δαπανών.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου