Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Το ΠΝ "θωρακίζει" την Κρήτη: Έρχεται το τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο


Όπως όλα δείχνουν σε δύο εβδομάδες το τουρκικό γεωτρύπανο θα αφιχθεί σε τουρκικό λιμάνι και στη συνέχεια θα αποπλεύσει σε περιοχή την οποία σκοπεύει να κάνει έρευνες συνοδευόμενο από μοίρα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.    

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας
“Η Τουρκία αγόρασε το τρίτο ανοικτής θάλασσας πλωτό γεωτρύπανο το οποίο θα φτάσει στη χώρα τις επόμενες δύο εβδομάδες”, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

"Παραγγείλαμε ένα νέο γεωτρύπανο από τη Βρετανία που ονομάζεται Sertao", δήλωσε ο Ντονμέζ σε διάσκεψη για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη.

"Θα του δώσουμε ένα όνομα, το οποίο δεν είναι ακόμη αποφασισμένο. 

Η Τουρκία αναμένει την παράδοση του πλοίου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο", τόνισε ο ίδιος.

Αφού αγόρασε τα δύο πρώτα πλωτά γεωτρύπανα από τη Νορβηγία, η Τουρκία αγόρασε το Sertao σε δημοπρασία στη Βρετανία σε πολύ μικρότερη από την προβλεπόμενη αγοραία αξία του, η οποία έφτανε στο ύψος περίπου των 120 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το πλοίο αυτό ευρίσκονταν στο Talbot, στην Ουαλία, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πτώχευση της εταιρείας στην οποία ανήκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο αγοράστηκε από την κρατική εταιρεία Turkish Petroleum Corporation για 37,5 εκατομμύρια δολάρια.
Izzy Pala@IzzyPala61
 
has acquired its 3rd drillship the huge '' for a bargain price of $37m. Estimated value is around $120m mark but bankrupt Brazilian firm had the ship seized and sold at auction to . Turkey already has & drillships which they bought for $260m each
View image on Twitter
See Izzy Pala's other Tweets
 
 
Η Τουρκία ετοιμάζεται να διεξάγει πιθανότατα δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης σε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο,προκαλώντας για πρώτη φορά τόσο ωμά την Αθήνα.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να παραιτηθεί από την απαίτησή της για μερίδιο στους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζοντας ότι οι δραστηριότητές της είναι παράνομες, ενώ επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2019, σχετικά με το θέμα, καθώς και λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας, με την ονομασία “Operation Peace Spring”, στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, τώρα η Ελλάδα τρέχει να προλάβει, ενώ πληροφορίες του ελληνικού τύπου φέρουν τη Διοίκηση του ελληνικού ΠΝ στην Κρήτη, με έδρα τον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα, να ενισχύεται με σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων.

Ένα υποβρύχιο και μία φρεγάτα θα σταθμεύουν μόνιμα στον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα, όπου ήδη υπάρχουν υποδομές για τη στέγαση περίπου 500 ατόμων, ενώ  στη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου, θα βρίσκεται σε μόνιμη βάση μια πυραυλάκατος με δυνατότητα δράσης σε περιοχή νότια της Κρήτης μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, αναφέρει δημοσίευμα του ελληνικού τύπου.

Σύμφωνα με άρθρο μας, σαφή προειδοποίηση στην Ελλάδα, μας έχει δώσει αραβικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο είχε αναφέρει ότι πιθανόν μέχρι τον Απρίλιο, η Τουρκία να κλιμακώσει τις κινήσεις της στην ελληνική ΑΟΖ, στέλνοντας & πλωτό γεωτρύπανο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης & Κύπρου.

"Ποτέ πριν στο παρελθόν ένα τουρκικό ερευνητικό πλοίο δεν βρέθηκε τόσο κοντά στην Κρήτη και τη Λιβύη για διερευνητικές εργασίες, οι οποίες αποσκοπούν στο να τεθούν οι βάσεις για την οριοθέτηση και την αδειοδότηση της Τουρκίας στις ζώνες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε το Al Monitor.

Η περιοχή ήδη “βράζει” και οι εντάσεις είναι ήδη υψηλές μεταξύ της Άγκυρας και πολλών χωρών, κυρίως της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Αιγύπτου.

Η προσπάθεια της Τουρκίας για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να επεκτείνεται και να επικεντρώνεται στα δυτικά της Κύπρου και στα ΝΑ της Κρήτης, με προέκταση τα υπεράκτια ύδατα της Λιβύης.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: