Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Οι πιεστικές ανάγκες για ανταλλακτικά Mirage, NH-90 και πυραύλους συζητήθηκαν με την Γαλλίδα ΥΠΑΜ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Εξοπλιστικά προγράμματα από την Γαλλία, ήταν κάποια από τα θέματα που εξετάσθηκαν κατά την σημερινή συνάντηση του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλύ, η οποία επισκέφθηκε την Αθήνα.


Στις δηλώσεις τους, οι δύο υπουργοί ανέφεραν την προοπτική προμήθειας δύο φρεγατών Belh@rra, την προσφάτως υπογραφείσα σύμβαση FOS για τα Mirage 2000 και τις ευρισκόμενες σε εξέλιξη συζητήσεις για την 6η τροποποίηση της συμβάσεως προμήθειας των ελικοπτέρων ΝΗ-90.

Ως προς το πρόγραμμα των φρεγατών, η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε: “Τέλος, θέλω να πιστεύω ότι οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο θα καταλήξουν στην απόκτηση από την Ελλάδα δύο φρεγατών “Belh@rra”.

Αυτά τα πλοία τελευταίας γενιάς θα επιτρέψουν στη Ελλάδα να ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητες αποτροπής που χρειάζεται στη Μεσόγειο και να αναπτύξει μια μοναδική στο είδος της διαλειτουργικότητα με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό που θα διαθέτει τις ίδιες φρεγάτες“.

Η υπογράμμιση της προοπτικής διαλειτουργικότητος μεταξύ των δύο ναυτικών που θα χρησιμοποιούν φρεγάτες Belh@rra, παρουσιάζεται ως η “στρατηγική” διάσταση του όλου προγράμματος, εφόσον οι δύο χώρες συζητούν, όπως ελέχθη, την από κοινού συμμετοχή σε μια πολυεθνική ναυτική δύναμη που θα έχει μόνιμη παρουσία στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Γαλλίδα υπουργός σημείωσε ότι, “από το φθινόπωρο του 2019 το Παρίσι διατηρεί ναυτική παρουσία στην ΑΟΖ της Κύπρου για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη αποτρεπτικής παρουσίας ώστε να αποφύγουμε τη διεξαγωγή επιχειρήσεων γεωτρήσεων σε ζώνες που δεν είναι αναγνωρισμένες ως τουρκικές ζώνες“.

Μάλιστα η Φλωράνς Παρλύ, αποκάλυψε ότι σε αυτήν την ναυτική δύναμη επιδιώκεται η συμμετοχή και της Ιταλίας, πέραν της Κύπρου η οποία εξάλλου είναι και η άμεσα ενδιαφερόμενη.

Είπε συγκεκριμένα: “Και θα συνεχίσουμε αυτήν την παρουσία συμπληρωματικά με άλλες χώρες, σκέφτομαι συγκεκριμένα την Κύπρο, σκέφτομαι την Ιταλία, αναφερθήκαμε επίσης και στην συμμετοχή -γιατί όχι- της Ελλάδας, αλλά αυτό μένει ακόμα να συζητηθεί, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες πρέπει να προστατευθούν. 

Και αυτό επαληθεύεται ακόμη περισσότερο από την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης το οποίο δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια που θέτει το διεθνές δίκαιο και το οποίο φαίνεται να υιοθετεί μία πολιτική τετελεσμένου γεγονότος.

Η Γαλλία σαφώς δεν είναι ευχαριστημένη με τετελεσμένα γεγονότα“.

Αυτές οι προωθημένες σκέψεις επεκτείνονται και στα εν εξελίξει ευρισκόμενα εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία η Αθήνα έχει θέσει στο Παρίσι ζήτημα εξευρέσεως τρόπων επισπεύσεως και ταχύτερης υλοποιήσεως, προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μπορεί να υπεγράφησαν οι τρεις συμβάσεις FOS για τα Mirage στις 23 Δεκεμβρίου 2019 ωστόσο, απαιτούνται μήνες μέχρι να αρχίσει η ροή ανταλλακτικών από τις τρεις κατασκευάστριες εταιρείες.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τα 14 ελικόπτερα ΝΗ-90 που έχουν παραδοθεί στον Ελληνικό Στρατό αλλά μόνο ένα διατηρείται σε πτητική κατάσταση. 

Αυτό που ζητεί η Αθήνα, είναι η άμεση παράδοση ανταλλακτικών από τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, ούτως ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό οι διαθεσιμότητες των Mirage και των ΝΗ-90.

Αντίστοιχο αίτημα έχει απευθυνθεί και για τα όπλα των Mirage, δεδομένου ότι όπως έχουμε τονίσει, η σύμβαση FOS που υπεγράφη, αφορά το αεροσκάφος, τον κινητήρα και τα ηλεκτρονικά του αλλά απαιτείται νέα σύμβαση με την εταιρεία MBDA για την επαναπιστοποίηση των πυραύλων αέρος – αέρος, αέρος – εδάφους και αέρος – επιφανείας.

Η ανταπόκριση, θα δείξει την “ευελιξία” που υπάρχει ή είναι διατεθειμένο να επιδείξει το Παρίσι, στηρίζοντας σε μια κρίσιμη καμπή την Αθήνα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: