Ήδη το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό φροντίζει να προλειάνει το έδαφος με έκδοση navtex για ασκήσεις στην ίδια περίπου περιοχή που έγινε η πρόκληση με το Oruc Reis.
Όπως ανέφερε χθες πρώτο το Πενταπόσταγμα, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, με την σχετική οδηγία προγραμματίζει άσκηση, διάρκειας 4 ωρών σε περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου και της Κρήτης, διεκδικώντας τη δική της υφαλοκρηπίδα.
Η Τουρκία λοιπόν δείχνει αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί στην Ανατολική Μεσόγειο, αναβαθμίζοντας τις προκλήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε περιοχές που ορίζονται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο ως "τουρκική ΑΟΖ".
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίν ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με τη Λιβύη.
Μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Ερντογάν ο Καλίν δήλωσε:
«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη.
Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι».
Αυτό σημαίνει πως η Τουρκία σκοπεύει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της θαλάσσιας ζώνης που εκτείνεται νότια του Καστελόριζου και ως τη Λιβύη.
Αν η Τουρκία πραγματοποιήσει την απειλή της, τα γεγονότα, όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές που χειρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα την «εισβολή» του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν θα έχουν καμία σχέση με όσα συνέβησαν πριν από λίγες ημέρες.
Το Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα άλλωστε και με όσα έχει διαμηνύσει η Αθήνα θα είναι υποχρεωμένο να μην επιτρέψει στο τουρκικό πλοίο να προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες αφού αυτό θα συνεπάγεται ξεκάθαρη παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που η Άγκυρα επιχειρήσει να κάνει πράξη τις απειλές Καλίν το ελληνικό επιχειρησιακό σχέδιο θα είναι εντελώς διαφορετικό.
Αρχικά, αναμένονται μια σειρά από διπλωματικές ενέργειες με παράλληλη όμως στρατιωτική δράση τουλάχιστον σε επίπεδο άμεσης προετοιμασίας ανάλογα και με τις κινήσεις των γειτόνων.
Τα σχέδια στο Γενικό Επιτελείο όχι απλά υπάρχουν αλλά ήδη έχουν εφαρμοστεί στην πράξη κατά τη διάρκεια ασκήσεων έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι από τους ανώτατους επιτελείς και την ηγεσία έως τα πληρώματα και όσες άλλες δυνάμεις απαιτηθούν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.
Άσκηση-μήνυμα στην Άγκυρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής η τριμερής διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» σε Μαγνησία, Σκύρο και Αϊ-Στράτη, μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Σκοπός της άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος-2020» είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.
Η άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» διεξάγονταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο με τη συμμετοχή επίλεκτων δυνάμεων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Φέτος όμως, είναι η πρώτη φορά που χερσαίες δυνάμεις από τις τρεις χώρες εκπαιδεύονται μαζί σε ελληνικό έδαφος και κυρίως η πρώτη φορά που η Γαλλία πέρα από αεροναυτικές δυνάμεις στέλνει και επίλεκτους πεζοναύτες για κοινά γυμνάσια, με έναν από τους πιο ισχυρούς σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.
Οι πεζοναύτες από τα τρία κράτη έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στην περιοχή της Μαγνησίας και συγκεκριμένα στο πεδίο βολής στα Γλαφυρά.
Σύμφωνα με το σχέδιο των Στρατηγών, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων καταδρομικές επιχειρήσεις κρούσης με πολλών ειδών οπλισμό, αερομεταφορά από ελικόπτερα ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, αποβατική ενέργεια με λέμβους, πορεία δεκάδων χιλιομέτρων και εξουδετέρωση στόχων.
Το σενάριο της τελικής ενέργειας στο νησί της Σκύρου όπως έχει σχεδιαστεί από Έλληνες, Γάλλους και Αμερικανούς Επιτελείς προβλέπει ανακατάληψη περιοχής του νησιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο εχθρικών δυνάμεων.
Το πανίσχυρο γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude καθώς και τα αποβατικά σκάφη που μεταφέρει αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο τελευταίο στάδιο της άσκησης.
Μαζί με τα Ελληνικά αρματαγωγά, τα μεταφορικά ελικόπτερα Chinook και Huey και φυσικά τα επιθετικά Apache, αναμένεται να συγκροτήσουν μια ισχυρή δύναμη κρούσης στην ανακατάληψη νησιού, όπως προβλέπει το σενάριο.
Τις χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις συνδράμουν Ελληνικά μαχητικά από τις κοντινές Πολεμικές Μοίρες σε Αγχίαλο και Λάρισα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου