Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Πύρινες δηλώσεις από τον Ερντογάν Πάνω από 10 οι νεκροί από την επιδρομή των ισραηλινών Διεθνής κατακραυγή για το μακελειό




Τουλάχιστον δέκα είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από την επιχείρηση, σε διεθνή ύδατα, των ισραηλινών δυνάμεων τα ξημερώματα κατά του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Για «κρατική τρομοκρατία» έκανε λόγο ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων είναι συγκεχυμένες, ωστόσο, οι περισσότεροι από τους νεκρούς εκτιμάται ότι είναι τούρκοι. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες και για το ποιός ευθύνεται για το μακελειό. Σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, οι άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων δέχτηκαν επίθεση και βρέθηκαν σε θέση άμυνας ενώ σύμφωνα με τους ακτιβιστές, που προσπαθούσαν να σπάσουν το εμπάργκο του Ισραήλ, οι στρατιώτες επέδραμαν στα πλοία πυροβολώντας.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, κομάντος κατέβηκαν από ελικόπτερα με ανεμόσκαλα στο τουρκικό πλοίο, ενώ άλλα ταχύπλοα του ισραηλινού ναυτικού περικύκλωσαν τα πλοία του  «στόλου της ελευθερίας», στον οποίο συμμετείχαν το Κίνημα Ελευθερώστε τη Γάζα και η τουρκική οργάνωση, «Insani Yardim Vakfi. Πάνω από 600 επιβάτες εκτιμάται ότι βρίσκονταν στα πλοία, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης το 1976 Μέιρεντ Κόριγκαν Μαγκουάιρ από τη Βόρεια Ιρλανδία και η 85χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Χάιντι Επστάιν.

Μέσα σε μερικές ώρες, διπλωματικές πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν σε Μεσόγειο, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως αργότερα σήμερα, για να συζητήσει το θέμα, κατόπιν αιτήματος που εξέφρασε η Τουρκία. Για διαβουλεύσεις κλήθηκαν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και οι πρεσβευτές των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Η Τουρκία 
«Το Ισραήλ θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του και στις πράξεις αυτές περιλαμβάνεται η παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κάλεσε πίσω στην Άγκυρα τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ. Στην Τουρκία επιστρέφει εσπευσμένα και ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται στη Λατινική Αμερική.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ υφίστανται σήμερα τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δύο ετών, ύστερα από τις επικρίσεις του Ερντογάν κατά του Ισραήλ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα. Αναλυτές μάλιστα, κάνουν λόγο για τη...«χαριστική βολή».

Ο  Ερντογάν, μιλώντας από τη Χιλή, χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» τις πράξεις του Ισραήλ,  τόνισε πως το Τελ Αβίβ έδειξε ότι δεν θέλει ειρήνη στην περιοχή και πρόσθεσε πως παραβίασε το διεθνές δίκαιο. Ο ίδιος είπε ότι η χώρα του θα ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως το ΝΑΤΟ. Λίγο νωρίτερα, η Άγκυρα είχε ματαιώσει τρεις στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ.

Στην Τουρκία αναμένεται τις επόμενες μέρες ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, όπως δήλωσε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στην 'Αγκυρα Ναμπίλ Μααρούφ, ο οποίος είπε επίσης ότι ο Αμπάς είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον
πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: