Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΑΣΚΗΣΗ- ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ


ΜΕ ΣΑΦΗ επιθετικό χαρακτήρα και προσανατολισμό, θέλοντας προφανώς οι στρατοκράτες της Άγκυρας να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς τις πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας κα Τουρκίας, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου η μεγάλη αεραποβατική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την επωνυμία «Εφεσος2010».
Ειδικότερα, ευρείες έκτασης στρατιωτική άσκηση απέναντι από τπ νότια πλευρά της νήσου Χίου, με τη συμμετοχή του αποβατικού δυναμικού της ναυτικής βάσης της Φώκαιας, η οποία ανήκα στην περίφημη τουρκική «Στρατιά του Αιγαίου», πραγματοποίησαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις οπό της 25 Μαίου.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο με προσομοίωση απόβασης οπό αέρα. Με τον κωδικό «Ζαφείρι και Κοράλλι» και με την επωνυμία «Εφεσος 2010», η άσκηση προέβλεπε απόβαση με συμμετοχή κομάντος, αλεξιπτωτιστών, ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους και αποβατικών σκαφών, καθώς και με νυχτερινή αεροπορική κάλυψη από μαχητικά Μ κοι Μ6. Στην άσκηση, η οποία είναι η μεγαλύτερη της «Στρατιάς του Αιγαίου», συμμετείχαν πάνω από 7.000 αξιωματικοί και στρατιώτες. Το κύριο βάρος δόθηκε σε νυχτερινούς ελιγμούς κατά την απόβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναφερόταν πουθενά υπαρκτός εχθρός, αλλά καθίσταται σαφές τόσο από τον αριθμό των μέσων και των στελεχών που συμμετείχαν όσο και από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πως η άσκηση είχε ως στόχο της μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Άλλωστε και η «Στρατιά του Αιγαίου» έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική αρμοδιότητα το θέατρο πολεμικής επιχείρησης οε ολόκληρο το Αιγαίο. Έμπειροι αξιωματικοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την συγκεκριμένη άσκηση, καθώς αυτή είχε καθαρά επιθετικά επιχειρησιακά χαρακτηριστικά, τα οποία -όπως τόνιζαν- δεν συνάδουν ούτε με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ούτε με τις δηλώσεις Τούρκων πολιτικών για μείωση των εξοπλισμών και των ασκήσεων. 0 προβληματισμός των έμπειρων περί των τουρκικών ασκήσεων Ελλήνων αξιωματικών μεγαλώνει από το γεγονός ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν άσκηση τέτοιου μεγέθους και κυρίως τέτοιας επιθετικότητας, με τη χρήση πολεμικού υλικού τελευταίας τεχνολογίας και με την μαζική συμμετοχή επίλεκτων μονάδων.

ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΠΗΓΗ: ESPRESSO ΣΕΛ 10

Δεν υπάρχουν σχόλια: