Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Κυβερνοάμυνα στις ένοπλες δυνάμεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το ΓΕΕΘΑ η πρώτη εθνική άσκηση Κυβερνοάμυνας. Θωρακίζονται τα συστήματα των ενόπλων δυνάμεων απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις. Το News247 παρουσιάζει αποκλειστικά όλες τις λεπτομέρειες.
Οι κυβερνοεπιθέσεις που δέχεται το ελληνικό πεντάγωνο αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, ωστόσο θεωρούνται χαμηλής κλίμακας και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Πόσο ετοιμοπόλεμες, ωστόσο,  είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν μια συντονισμένη, μαζική επίθεση με στόχο την κατάρρευση του συστήματος πληροφοριών; Την απάντηση στον εν δυνάμει κίνδυνο έδωσε το ΓΕΕΘΑ με γυμνάσια…κυβερνοπολέμου.   
Η άσκηση ''ΠΑΝΟΠΤΗΣ'' ήταν η πρώτη εθνική άσκηση Κυβερνοάμυνας (Cyber Defence) που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια αντιμετώπισης της απειλής που αντιπροσωπεύει για την εθνική άμυνα της χώρας η δυνατότητα πιθανού αντιπάλου για διεξαγωγή επιχειρήσεων Κυβερνοπολέμου (Cyber Warfare) και που αναδεικνύει σταδιακά τον Κυβερνοχώρο (Cyberspace) σε πεδίο αντιπαράθεσης ισχύος αντίστοιχο των τριών παραδοσιακών (ξηρά, θάλασσα και αέρα).    
Σκοπός της άσκησης που διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ ήταν η εξάσκηση των συμμετεχόντων σε αντικείμενα Κυβερνοάμυνας και στον συντονισμό αντιμετώπισης απειλών Κυβερνοπολέμου καθώς και η ανάδειξη δυσχερειών και ελλείψεων, όσον αφορά τις υφιστάμενες δυνατότητες διεξαγωγής επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας στον Ελλαδικό χώρο, ώστε να εξεταστούν θέματα:
α. Ανάπτυξης και βελτίωσης αναγκαίων δομών, οργάνωσης, τυποποίησης διαδικασιών και μηχανισμών λήψεως αποφάσεων.
β. Προαγωγής της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και υπηρεσιών του Δημοσίου –ενδεχομένως και του Ιδιωτικού– τομέα, που εμπλέκονται με το αντικείμενο της άσκησης και την αντιμετώπιση σχετικών περιστατικών. 
Καταβλήθηκε προσπάθεια οι απαιτήσεις στην υλικοτεχνική υποδομή για τη διεξαγωγή της άσκησης να είναι ελάχιστες, για τη διατήρηση του κόστους σε μηδενικά επίπεδα, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή των συμμετεχόντων φορέων και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι το ασκούμενο προσωπικό των εμπλεκομένων ασκήθηκε από τις θέσεις εργασίας του.
Τα επεισόδια της άσκησης δεν κοινοποιήθηκαν εκ των προτέρων στους ασκούμενους, αλλά εκτελέστηκαν σε πραγματικό χρόνο, ώστε να δημιουργηθούν κατά το δυνατόν προϋποθέσεις ρεαλισμού στην ανάληψη των αναγκαίων ενεργειών.
Σενάριο άσκησης-είδη απειλών
Το  σενάριο της άσκησης εξελίχθηκε στη βάση μιας επιδεινούμενης κατάστασης όπου σημειώνονται επιθετικές ενέργειες  στον Κυβερνοχώρο, εναντίον μεγάλου φάσματος στόχων στο εύρος της Επικράτειας και οι οποίες χαρακτηρίζονται:
Κλιμακούμενες όσον αφορά στην σοβαρότητα των επιπτώσεων, ταυτόχρονες όσον αφορά στον χρόνο εκδήλωσης τους, μαζικές όσον αφορά στο πλήθος τους, συντονισμένες όσον αφορά στην επιδίωξη επίτευξης συγκεκριμένου σκοπού, επαναλαμβανόμενες όσον αφορά στην προσβολή του ιδίου στόχου μετά την αποκατάσταση λειτουργίας του, κατευθυνόμενες όσον αφορά στο κεντρικό έλεγχο εκδήλωσης τους, συνεχείς όσον αφορά τη χρονική περίοδο που διαρκεί η εκδήλωση τους.
Η προσβολή των στόχων, μεταξύ των οποίων ανήκουν πληροφοριακές και φυσικές υποδομές της χώρας, προκάλεσε σταδιακή διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας του Κρατικού Μηχανισμού και συνεπώς άμεση απειλή στην Εθνική Ασφάλεια.
Παράλληλα το σενάριο της άσκησης προέβλεπε  ότι, στο εγγύς γεωπολιτικό περιβάλλον  διαμορφώνονταν κατάσταση δημιουργίας προκλητικών ενεργειών σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με δυνητικό επακόλουθο την πρόκληση θερμού επεισοδίου ή ακόμα και σύρραξης, καθόσον είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να προηγηθούν επιχειρήσεις Κυβερνοπολέμου πριν την διεξαγωγή άλλων συμβατικών επιχειρήσεων, όπως κατέδειξε και το παράδειγμα της Γεωργίας τον Ιούλιο του 2008.        
Υπογραμμίζεται ότι σε μία ανεπτυγμένη χώρα που η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία και τις υποδομές που έχει αναπτύξει, η επιτυχής διεξαγωγή επιχειρήσεων Κυβερνοπολέμου εναντίον της μπορεί να επιφέρει:
α. Πλήγματα εναντίον κρίσιμων πολιτικών ή στρατιωτικών πληροφοριακών υποδομών, βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου (ICS-SCADA), συστημάτων διοίκησης & ελέγχου (C4I), υποκλοπή πληροφοριών, αλλοίωση δεδομένων, οικονομική επιβάρυνση, παραπλάνηση κοινής γνώμης κλπ, χωρίς υψηλό κόστος, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη βαριάς βιομηχανίας, η χρήση στρατηγικών αποθεμάτων ή η κινητοποίηση ολόκληρου ή μέρους του συμβατικού στρατιωτικού μηχανισμού του επιτιθέμενου ο οποίος και δεν θα έχει ανθρώπινες απώλειες από την διεξαγωγή τους.
β. Επιπλέον δεν εξαρτώνται από γεωγραφικά ή χρονικά όρια, δεν είναι προϋπόθεση η διαμόρφωση κατάστασης κρίσεως ή πολέμου για να διεξαχθούν, ενώ η απαραίτητη τεχνογνωσία είναι διαθέσιμη και είναι πρακτικά αδύνατο να αποδειχθεί τεκμηριωμένα η ταυτότητα της επιτιθέμενης κρατικής οντότητας καθώς και η υπαιτιότητά της, όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα η διεθνής εμπειρία.
Με βάση αυτό το πλαίσιο, επιδίωξη της Εθνικής Άσκησης Κυβερνοάμυνας «ΠΑΝΟΠΤΗΣ» ήταν να εξετάσει τις απαιτήσεις για να αντιμετωπιστεί και να εξουδετερωθεί η οποιαδήποτε απειλή στο πεδίο του Κυβερνοχώρου κατά της εθνικής ασφάλειας και παράλληλα να δώσει στο ασκούμενο προσωπικό τη δυνατότητα εξάσκησης σε ενδεικτικά τεχνικά αντικείμενα.
Δεδομένης μάλιστα της απαίτησης για ανάπτυξη των εθνικών δυνατοτήτων Κυβερνοάμυνας, για την αντιμετώπιση της αναδυόμενης απειλής στο πεδίο του Κυβερνοχώρου, προβλέπεται από το ΓΕΕΘΑ, η διοργάνωση της άσκησης σε τακτική βάση με σταδιακή αύξηση του βαθμού δυσκολίας της και διεύρυνση τόσο του αριθμού των συμμετεχόντων φορέων, όσο και της έκτασης εμπλοκής τους.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: