Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ζητά ο Αθήνα

Να αποσύρει πλήρως τον κατοχικό στρατό από την Κύπρο και να επιστρέψει την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου (Βαρώσια) στους Ελληνοκυπρίους νόμιμους κατοίκους της καλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ο αναπληρωτής Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος».

Παράλληλα, καλεί την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη «διπλή πολιτική», που ακολουθεί, δηλαδή τις επικοινωνιακές δηλώσεις επιθυμίας για λύση και παράλληλα την προώθηση διχοτομικών πολιτικών.

Ο κ. Δρούτσας δηλώνει πως κινήσεις όπως αυτή με την απόσυρση των στρατευμάτων («και δεν μιλάω για ημίμετρα, αλλά για μία καθαρή απόφαση για απόσυρση», λέει) όπως και με την Αμμόχωστο, «συνιστούν πράξεις, τις οποίες ο κ. Ερντογάν μπορεί να κάνει, αποδεικνύοντας ότι είναι ηγέτης που πραγματικά αλλάζει το πρόσωπο της χώρας του».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει την πάγια ελληνική θέση ότι η Αθήνα δεν προσφέρει λευκή επιταγή ούτε παρέχει τυφλή στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, στέλνει μήνυμα σε εκείνους που προωθούν μια ειδική σχέση με την Αγκυρα και εν πολλοίς, όπως ανέφερε, υπονομεύουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Τουρκίας, λέγοντας πως εάν προωθήσουν διχοτομικές πολιτικές, που απομακρύνουν λύση στο Κυπριακό, δεν θα υπάρχει σχέση με την Τουρκία για την οποία να συζητάμε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό ο κ. Δρούτσας εξηγεί την ελληνική θέση ως εξής:

«Μια διεθνής διάσκεψη θα είχε νόημα, εφόσον θα είχαμε φτάσει σε τέτοιες συγκλίσεις στη διαπραγματευτική διαδικασία, που να επιτρέπουν πλέον ουσιαστική πρόοδο στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: