Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Νέες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους μέχρι και 250 Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

[πηγή φωτογραφίας: philenews.com]

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση για το θέμα; Θα το διεθνοποιήσει, προβάλλοντας έτσι την βαρβαρότητα της τουρκικής κατοχής; Ή θα κλείσει τα μάτια μπροστά σε τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα για να μην κακοφανίσει τον Ντερβίς Έρογλου και το “βαθύ κράτος” που τον υποστηρίζει; Σε άλλες περιπτώσεις, η “Διεθνής Κοινότητα” καταδίκασε ηγέτες και κράτη για εγκλήματα πολέμου, στην βάση ακριβώς τεκμηρίων ύπαρξης τέτοιων ομαδικών τάφων. Στην περίπτωση μας, ακόμη και οι νεκροί δεν μπορούν να βρουν δικαίωση… Θα χαλάσει το “καλό κλίμα των συνομιλιών”…
Με βάση την μαρτυρία του αιμοσταγή αρχιφασίστα Ραούφ Ντενκτάς, πολιτικού Αττιλάρχη για πολλά χρόνια, δεν θα έπρεπε ήδη να γίνονται προσπάθειες για καταδίκη των ρατσιστικών εγκλημάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, και όλων των “ηγετών” της “τουρκοκυπριακής κοινότητας” που τα συγκάλυψαν, Ντενκτάς, Ταλάτ και Έρογλου;
“Πού είναι οι ομαδικοί τάφοι; Γιατί δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση στις οικογένειες των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων; Ποια βήματα έχουν γίνει από το 1996, όταν ο ίδιος ο Ντενκτάς παραδέχθηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι παραδόθηκαν από τον τουρκικό στρατό στην ΤΜΤ και σφαγιάστηκαν από την παραστρατιωτική οργάνωση που ο ίδιος είχε ιδρύσει και της οποίας είχε ηγηθεί;” [...]

Στη συνέντευξη αυτή, ο κ. Ντενκτάς, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων, παραδέχεται για πρώτη φορά ότι οι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι παραδόθηκαν από τον τουρκικό στρατό στην τουρκοκυπριακή παρακρατική οργάνωση ΤΜΤ και σφαγιάστηκαν, για λόγους εκδίκησης, από τα μέλη της. ['Πολίτης' 13/06/2000, σελ. 7]
Επίσης, είμαστε περίεργοι: Θα αμφισβητήσει και αυτές τις πληροφορίες ο διώκτης της ελευθερίας της άποψης και περίφημος «ερευνητής των έξι ωρών» Μακάριος Δρουσιώτης; Διότι στο παρελθόν, όταν ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ μίλησε για σφαγή 320 Ελληνοκυπρίων στο Πέντε Μίλι, αυτός έσπευσε να γλιτώσει τον τουρκικό στρατό από οποιαδήποτε κριτική και να αμφισβητήσει την πληροφορία ['Εμπροσθοφύλακας' 18/09/2009], ενώ ο Αλέκος Κωνσταντινίδης -στο ίδιο μήκος κύματος- χαρακτήρισε τον Σενέρ Λεβέντ «προβοκάτορα» ['Εμπροσθοφύλακας' 06/10/2009].

‘Φιλελεύθερος’
«Σε στρατιωτικές ζώνες πρώτου βαθμού: Πληροφορίες για ύπαρξη δύο ομαδικών τάφων σε στρατόπεδα του Αττίλα»
23 Μαΐου 2010

Πληροφορίες για ύπαρξη δύο ομαδικών τάφων σε στρατόπεδα του Αττίλα στα κατεχόμενα, στους οποίους είναι θαμμένοι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο πρώτος τάφος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκεται στην περιοχή Τράχωνα, όπου υπάρχουν μαρτυρίες ότι έχουν ταφεί 150 εώς 200 Ελληνοκύπριοι. Ο δεύτερος τάφος βρίσκεται στην περιοχή Χαμίμ Μάντρες, όπου πιστεύεται ότι έχουν ταφεί 40 εώς 50 Ελληνοκύπριοι.
Και στις δύο περιπτώσεις η Διερευνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τους Αγνοουμένους πραγματοποίησε έρευνες χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, αφού σύμφωνα με τις ενδείξεις είχε υποδειχθεί λανθασμένος χώρος.
Οι περιοχές στις οποίες πιστεύεται ότι υπάρχουν ομαδικοί τάφοι βρίσκονται μέσα σε στρατιωτικές ζώνες πρώτου βαθμού για τις οποίες η Τουρκία αρνείται να δώσει άδεια για πραγματοποίηση εκταφών.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
‘Πολίτης’
«Ο Ντενκτάς αποκαλύπτεται για τους αγνοουμένους»
13 Ιουνίου 2000, σελ. 7

Εκδήλωση για τους Ελληνοκύπριους αγνοουμένους
Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο στο οποίο ο Ραούφ Ντενκτάς ομολογεί τη σφαγή των αγνοουμένων της Κύπρου έχει αναλάβει να προωθήσει διεθνώς ο διάσημος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης.
Πρόκειται για τη συνέντευξη που πήρε ο συγγραφέας και συνθέτης Σταύρος Σιδεράς από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και στην οποία γίνεται για πρώτη φορά απερίφραστα λόγος για το σφαγιασμό των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας από Τουρκοκύπριους “μαχητές”, στους οποίους παραδόθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής. Η προβολή του ντοκουμέντου και η συζήτηση έγινε χθες στην
Ελληνοαμερικανική Ένωση με παρόντες τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Κύπριο συνθέτη και συγγραφέα Σταύρο Σιδερά, τον πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα Χριστόδουλο Πασιαρδή και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Λεωνίδα - Φοίβο Κόσκο.
“Πού είναι οι ομαδικοί τάφοι; Γιατί δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση στις οικογένειες των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων; Ποια βήματα έχουν γίνει από το 1996, όταν ο ίδιος ο Ντενκτάς παραδέχθηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι παραδόθηκαν από τον τουρκικό στρατό στην ΤΜΤ και σφαγιάστηκαν από την παραστρατιωτική οργάνωση που ο ίδιος είχε ιδρύσει και της οποίας είχε ηγηθεί;”. Αυτά τα ερωτηματικά τέθηκαν για άλλη μια φορά χθες, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Η πρόσφατη διακρίβωση της ταυτότητας του Ελλαδίτη αγνοουμένου Χρίστου Κοκουλάρη, τα λείψανα του οποίου βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Λευκωσίας, φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα των 1619 αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Το θέμα αυτό, κατά την άποψη του Μιχάλη Κακογιάννη, παραμένει αδικαιολόγητα ανοιχτό ύστερα από τόσα χρόνια, καθώς οι οικογένειες των αγνοουμένων ζουν επί 26 χρόνια μέσα στη συνεχή αγωνία και αμφιβολία για την τύχη των ανθρώπων τους. “Έχουμε από το 1996 ένα ντοκουμέντο και δεν έχουμε κάνει τίποτα μέχρι σήμερα”, τόνισε ο κ. Κακογιάννης. Όπως εξήγησε, είναι αποφασισμένος να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην “κοιμηθεί” η υπόθεση των αγνοουμένων και να φθάσει μέχρι και τη Χάγη ή σε οποιονδήποτε άλλο διεθνή οργανισμό, όπου μπορεί να κριθεί το μείζον θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και αν χρειαστεί, με κίνδυνο της ζωής του.
Στη συνέντευξη αυτή, ο κ. Ντενκτάς, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων, παραδέχεται για πρώτη φορά ότι οι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι παραδόθηκαν από τον τουρκικό στρατό στην τουρκοκυπριακή παρακρατική οργάνωση ΤΜΤ και σφαγιάστηκαν, για λόγους εκδίκησης, από τα μέλη της. Ο πρέσβης της Κύπρου Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος και ο Σταύρος Σιδεράς επέρριψαν ευθύνες στην Τουρκία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν υπεύθυνο και τον Ρ. Ντενκτάς, εγείροντας εύλογα το ερώτημα «πού είναι οι ομαδικοί τάφοι». Ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι να ήθελε, επί της ουσίας, να παραμείνει ανοιχτό και άλυτο το θέμα, ώστε να διευρύνεται και να ενισχύεται το χάσμα ανάμεσα στις δυο κοινότητες υπέρ της διαιρετικής πολιτικής του. Εξαιτίας της δήλωσής του αυτής, άλλωστε, υπέγραψε στις 31.7.97 συμφωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, βάσει της οποίας αναγνώρισε το δικαίωμα των συγγενών των αγνοουμένων να ζητούν να μάθουν για την τύχη των δικών τους. Συμφωνία, όπως εξήγησε ο ίδιος, που δεν τηρήθηκε ποτέ και για την οποία επιρρίπτονται ευθύνες από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στον κ. Ντενκτάς.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
‘Σημερινή’
«Συνέσης εκ των Θερμοπυλάρχων»
27 Μαΐου 2010
Λάζαρος Α. Μαύρος, στήλη ‘Ειρήσθω’

Δεκατέσσερις πολεμιστές της ΕΦ, με καλάσνικοφ, τσέχικα και χειροβομβίδες, πρόχειρα ταμπουρωμένοι σε σπίτι της σκλαβωμένης ήδη Κερύνειας. Ανατολικά του Γ.Σ. Πράξανδρος. Τους κύκλωσαν, μ’ άρματα και πεζικό οι Τούρκοι εισβολείς, Τετάρτη 24 Ιουλίου 1974. Σ’ ένα φορτηγό οι Αττίλες είχαν ήδη δεμένους άλλους έξι αιχμαλώτους, φαντάρους του 251ΤΠ. Αρπάζουν από ‘κεί τον Θεράποντα Κωνσταντίνου και τον εξαναγκάζουν να πάει στους ταμπουρωμένους το τελεσίγραφο ότι έχουν πέντε λεπτά να παραδοθούν.
«Ακούγεται το σπάσιμο του γυαλιού της σιδερόπορτας κι από μέσα η φωνή που τον καλεί ν’ απομακρυνθεί, γιατί δεν επρόκειτο να παραδοθούν, αλλά θα έδιναν μάχη μέχρι τέλους. Ο Θεράπων επιμένει ότι αν δεν τον άφηναν να πάει κοντά τους, οι Τούρκοι θα εκτελούσαν τους πέντε συντρόφους του. Του ανοίγουν. Τους λέει τ’ όνομα και τη μονάδα του. Του συστήνονται έφεδροι και τού απαντούν: «Δεν πρόκειται να τους κάνουμε το χατίρι. Φύγε γιατί τελειώνει ο χρόνος. Κι αν ζήσει κάποιος από εσάς, να θυμάστε ότι εδώ 14 έφεδροι έδωσαν μάχη και έπεσαν. Δεν παραδόθηκαν. Αυτό να θυμάσαι πάντα Θεράποντα, αν αυτά τα σκυλιά σ’ αφήσουν να ζήσεις. Φύγε τώρα αδέλφι και καλή τύχη».
Ακολούθησε κόλαση πυρός. Πολυβόλα και κανονιές. Απ’ το βομβαρδισμένο σπίτι, όσοι προς στιγμήν γλύτωσαν, όρμησαν γαζώνοντας κατακτητές. Πολέμησαν ώς την τελευταία τους πνοή: «Πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών», κατά πώς μήνυσε κι ο τελευταίος Έλλην Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, παραμονές της αποφράδος 29ης Μαΐου 1453 στον Πορθητή της Πόλης. Ουδείς από τους 14 επέζησε. Τους άλλους έξι φαντάρους, γονατιστούς και δεμένους τους παρέταξε λυσσασμένος Τούρκος αξιωματικός. Εκτέλεσε τους πέντε, έναν-έναν με το Τόμσον βολή κατά βολή. Θεία πρόνοια, ξέφυγε ο Θεράπων.
Μέχρι και τον Οκτώβρη του 1974 τον έκρυβε η εγκλωβισμένη οικογένεια του Τάκη Φουρουκλά, στα Θέρμια της σκλαβωμένης Κερύνειας. Και τη συγκλονιστική μαρτυρία του την έγραψε στο βιβλίο «Απόδραση από την κόλαση» ο Ανδρέας Β. Πέρδικος.

Χθες κηδεύτηκαν στην προσφυγιά τα Κόκκαλα τα Ιερά ενός ακόμη αγνοούμενου 36 χρόνια ηρωικού πολεμιστή της περιοχής του Γ.Σ. Πράξανδρος: Του έφεδρου λοχία καταδρομέα Συνέση Βασίλη Τσούνταρου 24χρ., από το σκλαβωμένο Ριζοκάρπασο, απόφοιτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενός ακόμη Αυξεντιωμένου Θερμοπύλαρχου του ‘74. Με τα ίχνη τού μέχρις εσχάτων ηρωισμού, στα μαρτυρικά οστά του.
Ερώτηση:
Η «ισχυρή πρόοδος» είναι το νέο πιστοποιητικό που προσθέτει στους διεθνείς ύμνους του υπέρ Τουρκίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ, στη νυν φάση των ανέκαθεν χρησιμοτάτων, ΜΟΝΟ για τον Αττίλα, «διακοινοτικών συνομιλιών», για να υποκύψει επιτέλους στη λύση της 3ης Τουρκοκρατίας ο κυπριακός Ελληνισμός; Εκείνο το «ισχυρότατο όπλο» της «διεθνούς αξιοπιστίας» του Ε/κ συνομιλητή την παρήγαγε;

Ηλεκτρονική διεύθυνση άρθρου: http://www.efylakas.com/archives/6596

Δεν υπάρχουν σχόλια: