Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Γεγονός οι πρόωρες εκλογές


Στη δίνη της εκλογολογίας και της οικονομικής ανασφάλειας που εντείνει η νέα άνοδος των spreads συνεχίζει να παρασύρει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου τη χώρα. 

Το μήνυμα ότι δεν προτίθεται να παρεκκλίνει από την επιλογή του να ανοίξει συζήτηση για πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δε διασφαλίσει καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έστειλε εκ νέου ο κ. Παπανδρέου και από τις Βρυξέλλες, όπου μετέβη για τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ όπως άφησε να εννοηθεί, τις προθέσεις του γνωστοποίησε και τους Ευρωπαίους ομολόγους του. 

Αν και απέφυγε να μιλήσει ανοιχτά για τις πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι ζητά ψήφο ευθύνης στις 7 Νοεμβρίου για να μη βρεθεί η χώρα ευάλωτη σε κινήσεις που μπορεί να ερμηνευθούν ως ένδειξη αστάθειας. 


Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η άνοδος των spread των τελευταίων ημερών δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η Ελλάδα σε κινήσεις που μπορούν να ερμηνευτούν σαν αστάθεια και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει δημιουργήσει κλίμα δυσπιστίας για τη χώρα.


Επιχειρώντας να στοχοποιήσει τη Νέα Δημοκρατία και για το κλίμα πόλωσης και εκλογολογίας που έχει δημιουργηθεί μετά την πρόσφατη διακαναλική συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι το κλίμα δεν το διαμορφώνει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις.


Επεσήμανε δε ότι με κάποιους από τους Ευρωπαίους ομολόγους του συζήτησε το θέμα και τους εξήγησε για τη βούληση που έχει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και πρακτικές του παρελθόντος. 


Ερωτηθείς ειδικότερα για τα σενάρια πρόωρων εκλογών τον Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως, φουντώνοντας τη σχετική σεναριολογία και επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην πορεία για την ανάκαμψη της χώρας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά δηλώνοντας ότι θα περίμενε από το κόμμα του να λέει στο εξωτερικό όσα λέει και στο εσωτερικό. 

Τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός «φούντωσαν» περαιτέρω τις συζητήσεις για εθνικές εκλογές και ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία καταφθάνουν εκτιμήσεις που τοποθετούν χρονικά τη νέα αναμέτρηση στις 12 Δεκεμβρίου.


Εν μέσω του κλίματος αυτού ο κ. Παπανδρέου ξεκινά σήμερα ένα νέο κύκλο περιοδειών σε όλη την Ελλάδα, επιχειρώντας να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο το δίλημμα που έθεσε για το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμά του σήμερα θα επισκεφτεί τους δήμους Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού όπου και θα μιλήσει σε περιβαλλοντική εκδήλωση στο πάρκο Τρίτση, την Κυριακή θα επισκεφτεί την Κοζάνη, την Δευτέρα τη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη τα Ιωάννινα, ενώ Τετάρτη και Πέμπτη έχει προγραμματίσει στοχευμένες δράσεις στην Αττική για το περιβάλλον και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιστοίχως.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ"

"Απαράδεκτη" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου την πρόταση του Βερολίνου για αφαίρεση δικαιώματος ψήφου στις απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες, που ετέθη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός, αφού υποστήριξε πως η Ελλάδα έδωσε μία μάχη που δεν αφορούσε μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, ανέφερε για την πρόταση του Βερολίνου ότι ουσιαστικά θα μας αφαιρούσε το δικαίωμα ψήφου για θέματα ασφάλειας, άμυνας, σχέσεων στη γειτονιά μας και στην κοινή αγροτική πολιτική. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «μία τέτοια απόφαση χτυπά βαθιά το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών μέσα στην Ε.Ε.».


Ανέφερε πάντως ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, ενώ χαρακτήρισε σημαντική νίκη τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και σταθερότητας στην Ευρωζώνη.


Όπως εξήγησε, οι λεπτομέρειες λειτουργίας του μηχανισμού αποτελούν θέμα διαπραγμάτευσης και θα έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι το 2013.
Αδέσμευτος τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: