Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η Σερβία κοντά στην ΕΕ / Ο Ράτκο Μλάντιτς κρατάει τα κλειδιά της Ευρώπης


Ενα βήμα πιο κοντά προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία έκανε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι «27» πάντως δεν παρέλειψαν να ζητήσουν για άλλη μια φορά από τη σερβική κυβέρνηση πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. 

Είναι ένα αίτημα που δεν θα μπορούσε να ικανοποιηθεί χωρίς τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς.. 
Τον Ιούνιο του 2008 παρέδωσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ενώ το 2001 είχε παραδώσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Ο Ράτκο Μλάντιτς, όμως, παραμένει ασύλληπτος εδώ και δεκαπέντε χρόνια, από τότε που εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 


Ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη 43μηνη πολιορκία του Σεράγεβου και τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα δεν ήταν ακριβώς εξαφανισμένος όλο αυτό το διάστημα: κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη ακόμη κι όταν στα Βαλκάνια κυκλοφορούσαν 60.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ. 

Η ασυλία που απολάμβανε ο Μλάντιτς στη Σερβία έπαψε με την πτώση του Μιλόσεβιτς, τη σύλληψη και παράδοσή του στη Χάγη. 

Από τότε άρχισε να κρύβεται από στρατόπεδο σε στρατόπεδο και να αποφεύγει τις σερβικές Αρχές με τη βοήθεια ενός καλά οργανωμένου δικτύου πληροφοριοδοτών στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. 

Τον Μάρτιο του 2003, ο τότε πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς υποσχέθηκε ότι θα τον συλλάβει. Λίγο αργότερα δολοφονήθηκε έξω από την έδρα της σερβικής κυβέρνησης. 


Παρά την πολιτική στήριξη που είχαν και στη συνέχεια οι διωκτικές Αρχές στο κυνήγι του Μλάντιτς, έπεφταν στο τείχος που είχαν στήσει αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών για την προστασία του. 

Ανάλογη εξήγηση δίνει εξάλλου και ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς με συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα: «Ο Ράτκο Μλάντις δεν είναι ένας συνηθισμένος φυγόδικος», δηλώνει. «Μιλάμε για έναν έμπειρο στρατιώτη και με μακρά εμπειρία στον πόλεμο. 

Οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι αυτοί που εμπλέκονται στην προστασία του Ράτκο Μλάντιτς είναι απόστρατοι αξιωματικοί οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία». 

Σύμφωνα πάντως με τις σερβικές Αρχές, το δίκτυο προστασίας έχει ατονήσει αισθητά. 

Οι προστάτες του πλέον δεν είναι δεκάδες, μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μλάντιτς έχει γεράσει αρκετά και ότι ενδεχομένως είναι άρρωστος. 

Ο ίδιος ο Σέρβος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Αρχές θα καταφέρουν να ξετρυπώσουν τελικά τον Μλάντιτς.
Παρά τη διάθεση συνεργασίας που δείχνει ειδικά την τελευταία διετία το Βελιγράδι, πολλοί δυτικοί διπλωμάτες παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της σερβικής κυβέρνησης. 

«Αυτό το παιχνιδάκι παίζεται εδώ και πέντε ή έξι χρόνια», δήλωσε στους «Νew ΥorkΤimes» διπλωμάτης διατηρώντας την ανωνυμία του. 

«Ή περιμένουν να πεθάνει από έμφραγμα και [ τα προβλήματα στα νεφρά ή περιμένουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι».
 

Πήρε το μήνυμα
ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ έδειξε για μια ακόμη φορά ότι το έλαβε το μήνυμα: «Εάν τον βρούμε σήμερα, θα τον συλλάβουμε σήμερα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας Μπόζινταρ Τζέλιτς μετά την απόφαση των «27» να ζητήσουν τη γνώμη της Κομισιόν για το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ένα διαδικαστικό βήμα που φέρνει τη Σερβία ακόμη πιο κοντά στο στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Σε αυτό το πλαίσιο, το Βελιγράδι έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. 


Τον περασμένο Μάρτιο το Κοινοβούλιο ζήτησε συγγνώμη για τη σφαγή 8.000 αμάχων στη Σρεμπρένιτσα από τις σερβικές δυνάμεις. 
Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: