Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Υπουργείο Εξωτερικών Συρίας: Το τουρκικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πυροβόλα των 23mm & 57mm

http://hellenicdefence.gr/images/photonea/img2012/120626c.jpg
Πυροβόλο ZU-23-2 του Ελληνικού Στρατού εκτελεί βολή. (Γραφείο Τύπου ΓΕΣ)


Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, δρ. Τζιχάντ Μακντεσί, δήλωσε σε ενημέρωση δημοσιογράφων χθες 25 Ιουνίου πως η κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους στις 22 του μηνός ήταν αποτέλεσμα πυρών αντιαεροπορικών πυροβόλων των 23mm και 57mm, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana. 

Ο Σύριος εκπρόσωπος τόνισε πως όσα δήλωσε σχετικά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη στις 24 Ιουνίου ήταν αβάσιμα και ανακριβή, καθώς βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση με τα γεγονότα οι ισχυρισμοί περί προσβολής και συντριβής του αεροσκάφους σε διεθνή ύδατα. 

Προσέθεσε επίσης πως η συριακή αεράμυνα χρησιμοποίησε επίγειο αντιαεροπορικό «πολυβόλο» μέγιστου βεληνεκούς 2,5km και πως τα συντρίμμια που ανέσυραν οι συριακές αρχές και παραδόθηκαν στην τουρκική πλευρά με επίσημο πρωτόκολλο παρουσιάζουν οπές στο ουραίο άκρο του αεροσκάφους, επιβεβαιώνοντας πως επλήγη από επίγειο «πολυβόλο» και όχι βλήματα. 

Η αναφορά του πρακτορείου σε «πολυβόλα» αντί πυροβόλων, είναι αποτέλεσμα είτε παραδρομής του Σύριου αξιωματούχου, ή σφάλματος μετάφρασης από τα Αραβικά στα Αγγλικά. 

Ο δρ. Μακντεσί τόνισε:

«Εάν το αεροσκάφος βρισκόταν επάνω από χωρικά [παραδρομή, εννοεί διεθνή] ύδατα, θα χρησιμοποιούσαμε βλήματα, όχι ένα επίγειο αντι-αεροπορικό πολυβόλο με μέγιστο βεληνεκές 2,5 χιλιομέτρων... 

όλα αυτά επιβεβαιώνουν την αναλήθεια των ισχυρισμών πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε εκτός των Συριακών χωρικών υδάτων.»

Απαντώντας σε δήλωση του Νταβούτογλου κατά την οποία το αεροσκάφος δεν προειδοποιήθηκε, ο δρ. Μακντεσί ανέφερε πως η συριακή αεράμυνα λειτουργεί αυτοματοποιημένα σε τέτοιες περιπτώσεις και πως το αεροσκάφος θα καταρριπτόταν με τον ίδιο τρόπο ακόμη και αν ήταν συριακό. 

Προσέθεσε επίσης πως το αντιαεροπορικό πυροβόλο που κατέρριψε το αεροσκάφος δεν είναι εφοδιασμένο με ραντάρ. 

Αντίθετα το αεροσκάφος εντοπίσθηκε οπτικά να πλησιάζει σε απόσταση μεταξύ ενός και δύο χιλιομέτρων και ύψος 100 μέτρων, με ταχύτητα 800 km/h (432 kts).

Ο Σύριος εκπρόσωπος υποστήριξε πως η συριακή αεράμυνα απέκρουσε παραβιάσεις ισραηλινών αεροσκαφών στην ίδια περιοχή το 2007 και πως εκείνα τα αεροσκάφη δεν καταρρίφθηκαν επειδή η παραβίαση ήταν αναπάντεχη και στρατιωτικής φύσης. 

Αποκάλυψε επίσης πως η Συρία πρότεινε στην Τουρκία τον σχηματισμό μιας κοινής στρατιωτικής τεχνικής επιτροπής για τη διερεύνηση του περιστατικού, αλλά η Άγκυρα δεν είχε απαντήσει μέχρι στιγμής. 

Προσέθεσε πως η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται με συντονισμό των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα την ανακάλυψη των συντριμμιών αλλά όχι και των Τούρκων χειριστών.

Ο δρ. Μακντεσί υπογράμμισε πως επίσημη αλληλογραφία με την Τουρκία στις 24 Ιουνίου αποσαφήνισε τις λεπτομέρειες του περιστατικού, σε απάντηση των τουρκικών ισχυρισμών περί συριακής επιθετικότητας. 

Κατά την αλληλογραφία, συριακά συστήματα ραντάρ εντόπισαν στις 11:40 της 22ας Ιουνίου ένα ιπτάμενο αντικείμενο να κατευθύνεται προς την επικράτεια της Συρίας, το οποίο εκτέλεσε αριστερή στροφή προς τα βορειοανατολικά και κατέβηκε σε χαμηλότερο υψόμετρο μέχρι που εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ, για να επανεμφανισθεί ξαφνικά σε ύψος μόλις 100 μέτρων, σε απόσταση ενός με δύο χιλιομέτρων από τη συριακή ακτή, ορατό δια γυμνού οφθαλμού. 

Διαπιστώθηκε αργότερα πως το αντικείμενο ήταν αεροσκάφος που κατευθυνόταν προς την ακτή της Συρίας με ταχύτητα μεταξύ 700 και 800 km/h (378-432 kts) με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι κανόνες εμπλοκής της συριακής αεράμυνας.

Πάντα κατά το πρακτορείο Sana, ο Σύριος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην απόκρουση της παραβίασης αυτής του συριακού εναέριου χώρου ήταν επάκτιο αντιαεροπορικό πυροβολικό που έβαλε βλήματα «23.57» –προφανώς διαμετρήματος 23mm και 57mm– πλήττοντας άμεσα το αεροσκάφος, το οποίο στράφηκε κατόπιν αριστερά και συνετρίβη σε συριακά χωρικά ύδατα.

Ωστόσο η επίμονη αναφορά του δρ. Μακντεσί σε μέγιστο βεληνεκές 2,5km παραπέμπει σε πυροβόλο των 23mm, καθώς εκείνα των 57mm χωρίς έλεγχο από ραντάρ επιτυγχάνουν βεληνεκές 4km. 

Κατά το Διεθνές Ίδρυμα Στρατηγικών Σπουδών (IISS) ο Συριακός Στρατός διαθέτει 650 ρυμουλκούμενα δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα ZU-23-2 των 23mm και 675 S-60 των 57mm.

Σε κάθε περίπτωση διαψεύδονται πανηγυρικά όχι μόνον οι τουρκικοί ισχυρισμοί, αλλά και οι δήθεν «πληροφορίες» ανυπόληπτου ελληνικού ιστότοπου περί δύο τουρκικών αεροσκαφών και κατάρριψης ενός από... S-300PMU2, όπως και εκείνες εξίσου αναξιόπιστου ισραηλινού ιστότοπου, πότε για  Buk-M2 και πότε για Pantsyr-S1. 

Όπου η εντυπωσιοθηρία συνδυάζεται με ιδιοτελείς σκοπιμότητες, είτε οικονομικού είτε πολιτικο-διπλωματικού χαρακτήρα, είναι μάταιο να αναζητά κανείς δημοσιογράφους, δημοσιογραφία ή 

ενημέρωση...










hellenicdefence.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: