Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Διπλή γιορτή στα Τίρανα





Διπλή γιορτή στα Τίρανα:
  • Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, 20 χρόνια στο τιμόνι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας
  • Γίνονται τα θυρανοίξια του Καθεδρικού Ναού: «Ανάσταση του Χριστού»
Διπλή γιορτή είχαν οι Ορθόδοξοι πιστοί των Τιράνων, μα και όλης της Αλβανίας την 24η Ιουνίου:

Ο Αρχιεπίσκοπός Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Μακαριότατος Αναστάσιος συμπλήρωσε 20 χρόνια  από την ημέρα της ενθρόνισής του ως Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας  και την ημέρα αυτή έγιναν και τα θυρανοίξια του μεγαλύτερου έργου του, που είναι ο Καθεδρικός Ναός «Ανάσταση του Χριστού», συνάμα και Συνοδικό και Πολιτιστικό Κέντρο.

Για να χαρούν και ν’ αποθανατίσουν αυτές τις στιγμές, κατέκλυσαν τόσο τον εσωτερικό, όσο και τον εξωτερικό χώρο του καινούργιου Ναού, εκατοντάδες χιλιάδες ορθόδοξοι πιστοί από τα Τίρανα και απ’ όλη την Αλβανία.

Στη διπλή αυτή γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι, η Πρόεδρος της Βουλής Τζοζεφίνα Τοπάλι, ο Πρόεδρος του Σ.Κ. Εντι Ράμα μετά συζύγου του, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο Υπουργός Εργασίας και βουλευτής Σπύρος Ξέρας, ο βουλευτής Κώστας Μάρκας, όλο το διπλωματικό σώμα της Ελλάδος στην Αλβανία με τους: πρέσβη κ. Νικόλαο Πάζιο, Πρόξενο Αργυροκάστρου Νικόλαο Κοτροκόη, πρόξενο Κορυτσάς Ιωάννη Πεδιώτη, εκπρόσωποι τριών θρησκευτικών κοινοτήτων: 

μουσουλμανικής, καθολικής και Μπεκτασίδων, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, ο περιφερειάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπουργοί κυβέρνησης και  βουλευτές στο αλβανικό κοινοβούλιο και άλλες προσωπικότητες.

Η διπλή γιορτή άρχισε με τη θεια λειτουργία και τα θυρανοίξια, χοροστατούντων του Μακαριωτάτου Αναστασίου, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, όλων των Μητροπολιτών και μελών που απαρτίζουν την Ιερά Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Λίγη ιστορία του Συγκροτήματος:

Το Συγκρότημα του Καθεδρικού Ναού «Ανάσταση του Χριστού», ανεγέρθηκε σε οικόπεδο που παραχώρησαν στο κέντρο, των Τιράνων ως αντικατάσταση του οικοπέδου του προηγούμενου Καθεδρικού Ναού που κατεδαφίστηκε από το αθεϊστικό  κομμουνιστικό καθεστώς.

 Το Συγκρότημα αποτελείται από: τον Καθεδρικό Ναό, το Παρεκκλήσιο, το Κωδωνοστάσιο, το Συνοδικό Μέγαρο και το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο.

Στη δυτική γωνία έχει αναγερθεί Παρεκκλήσιο «Η γέννησης του Χριστού» οι θόλοι του οποίου καλύπτονται με φύλλα χαλκού.

Η αρχιτεκτονική σύλληψη του Κωδωνοστασίου, ύψος 46 μ. ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και η τελική σχεδίαση του έγινε από την μελετητική ομάδα, που βάσει του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού κέρδισε το πρώτο βραβείο το γραφείο Papadatos Partnership LLP Architects από την Νέα Υόρκη.

Στο Συνοδικό Μέγαρο θα στεγαστούν τα γραφεία της Ιεράς Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής καθώς και η βιβλιοθήκη.

Στο Συνεδριακό και πολιτιστικό Κέντρο δημιουργείται μουσείο, βιβλιοπωλείο, Αμφιθέατρο για θερινές εκδηλώσεις, αίθουσα για συναντήσεις της νεολαίας και άλλες δραστηριότητες.

Το εμβαδόν οικοπέδου είναι 5039 τ.μ., η επιφάνεια καθεδρικού ναού 1660 τ.μ., το ύψος μαζί με το σταυρό 32,2μ., επιφάνια παρεκκλησίου 55 τ.μ., επιφάνια συνοδικού κέντρου 830 τ.μ., επιφάνεια κωδωνοστασίου 42 τ.μ.

Το έργο αυτό αποπερατώθηκε μετά από οκτώ χρόνια έντονων εργασιών, υπό την αυστηρώς παρακολούθηση του  ίδιου του Μακαριοτάτου Αναστασίου.

Λίγη ιστορία του έργου του Αρχιεπισκόπου:

Συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την εκλογή του Ανθρώπου της αγάπης, της ειρήνης, της πίστεως και της αναβάθμισης από το μηδέν της ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, του Μακαριότατου Αναστασίου ως Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας. 

Μιας εκκλησίας που το κομμουνιστικό καθεστώς την είχε αφανίσει τελείως καταστρέφοντας όλα τα θρησκευτικά ιδρύματα, προσπαθώντας να ξεριζώσει και την πίστη από τις καρδιές των ανθρώπων, το μόνον πράγμα που δεν κατόρθωσε. 

Όντας στο τιμόνι της ο Αρχ. Αναστάσιος η ορθόδοξη εκκλησία ανασυγκροτήθηκε και αναδιοργανώθηκε σε όλους τους τομείς: Αναδιοργανώθηκαν περίπου 460 ορθόδοξες ενορίες, αναγέρθηκαν 150 νέοι ναοί, αναστηλώθηκαν 60 ναοί και μοναστήρια κι έχουν επισκευαστεί περισσότεροι από 160. 

Συγκροτήθηκε η Ιερά Σύνοδος με τον Μακαρ. Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, τους Σεβ. Μητροπολίτες Βερατίου κ. Ιγνάτιο, Κορυτσάς κ. Ιωάννη, Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο, τους Θεοφ. Επισκόπους Απολλωνίας κ. Νικόλαο, Κρόιας κ. Αντώνιο, τον Αρχιγραμματέα κ. Ιωάννη Τρεμπίτσκα. Ιδρύθηκε η Ανώτερη Θεολογική Ακαδημία «Ανάστασις» στον Άγιο Βλάση Δυρραχίου από την οποία  χειροτονήθηκαν μια νέα γενιά κληρικών.

Ιδρύθηκαν και λειτουργούν άνω των 50 νεανικών κέντρων σε διάφορες πόλεις και χωριά.
Μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και της παιδείας, με το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο Ευαγγελισμού στα Τίρανα, υγειονομικά κέντρα στην Κορυτσά, Καβάγια, Λιούσνια, Γεωργουτσάτες. 

Τα δυο εκκλησιαστικά λύκεια «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο και Σουκθ Δυρραχίου. 

Έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 17 νηπιαγωγεία , τρία εννεατάξια σχολεία στα Τίρανα το αλβανο-αμερικανικό σχολείο «Πρωταγωνιστές», τα σχολεία «Πνοή Αγάπης», στο Αργυρόκαστρο και Δυρράχιο.
Το τεχνικό επαγγελματικό λύκειο «Απόστολος Παύλος» στο Μεσοπόταμο, το Οικοτροφείο θηλέων στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, το «Ορθόδοξο Σπίτι Ελπίδας» στο Δυρράχιο, το Πανεπιστήμιο «Λόγος» στα Τίρανα και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Πνοή Αγάπης».

Για το τιτάνιο έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου μίλησε ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης, ενώ αναγνώστηκε το μήνυμα που έστειλε με την ευκαιρία αυτή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για να χαιρετίσει με τη σειρά του και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Ο Μακαριότατος Αναστάσιος ευχαρίστησε το Θεό που τον αξίωσε να φθάσει σ’ αυτήν την ημέρα, όλους τους πιστούς της χώρας και όλους όσους συμβάλανε για την ριζική αλλαγή της Ορθοδοξίας στην Αλβανία.  

Ασπάστηκε όλους τους υψηλούς καλεσμένους με τη σειρά και η διπλή γιορτή έληξε με το μουσικο-θρησκευτικό-καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου.
(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: