Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Στενό «μαρκάρισμα» Αβραμόπουλου–Παναγιωτόπουλου στους Τούρκους

Η Ελλάδα προχώρησε σε ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου «να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό, αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την αποψινή συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.



Συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας για το εν λόγω θέμα, τόνισε: «Θέλω να αναφερθώ στην απόφασή μας να ενημερώσουμε τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα της προκήρυξης ερευνών από την Τουρκία σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου.


Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές - χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον - θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό, αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας.


Ότι δηλαδή τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής μας.


Μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».


Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησής του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε:


 «Είχαμε μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση.


Είναι, όπως γνωρίζετε, η δεύτερη συνάντησή μας εδώ στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του Οργανισμού, κάτι που αποτυπώνει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην αποστολή και τις προσπάθειες του Γ.Γ. για την προώθηση και προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.


Με το Γ.Γ. είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.


Τον ενημέρωσα για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις θέσεις της Ελλάδας, τονίζοντας την ισχυρή βούληση της χώρας μας να υπάρξει πρόοδος στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει τα τελευταία 20 χρόνια ο κ. Νίμιτς, την εντολή του οποίου η Ελλάδα στηρίζει πλήρως.


Η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, σε αυτό το πλαίσιο, όπως πχ η πρότασή μας για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης με τα Σκόπια, χωρίς ωστόσο να έχουμε δει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. 

Ελπίζουμε, και το εννοούμε, σύντομα να διαμορφωθούν συνθήκες στη γειτονική χώρα, που να οδηγήσουν σε μια εποικοδομητική στάση εκ μέρους της ηγεσίας της».


Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «ο Κυπριακός λαός, την Κυριακή, θα επιλέξει τη νέα ηγεσία του.


Αυτή η ηγεσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικότατες προκλήσεις.


Μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλες τις δυνάμεις της και να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων».


Τα «άκουσε» και ο Γιλμάζ από τον Παναγιωτόπουλο στο ΝΑΤΟ
Τις πάγιες ελληνικές θέσεις επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του, Ισμέτ Γιλμάζ, o υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, στη διάρκεια της συνάντησης τους, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.


Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά το τέλος της συνάντησης τους, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τον Τούρκο συνάδελφο μου, κ. Ισμέτ Γιλμάζ, είχαμε μια μακρά συνομιλία, στην οποία η κάθε πλευρά παρουσίασε τις θέσεις της.


Σε ό,τι αφορά στην ελληνική πλευρά, ξεκαθαρίσαμε ότι η Ελλάδα επιδιώκει με κάθε τρόπο σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας και ένα πλαίσιο ασφαλείας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή που ανήκουν και οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Τουρκία.


Υπογραμμίσαμε όμως ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς από την πλευρά των Τούρκων αξιωματούχων, οι παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, οι περίεργες πλεύσεις, περίεργοι πλόες, τουρκικών πολεμικών πλοίων, δεν βοηθούν προς στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δηλαδή προς την καλύτερη γειτονία και συνεργασία των δύο χωρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: