Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ MLRS, Α/Κ Μ-109A6 και Ρ/Κ Μ-198 των 155mm αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ

Η είδηση για επικείμενη απόσυρση αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων συστημάτων Πυροβολικού από τις  ΗΠΑ εντός του 2013, μόνο ως «μάνα εξ ουρανού» μπορεί να θεωρηθεί για την Ελλάδα, καθώς παρουσιάζεται  - όπως όλα δείχνουν - μια ακόμη μοναδική ευκαιρία για παραχώρηση σύγχρονου και αξιόμαχου υλικού το οποίο είναι είδος «εν ανεπάρκεια» για τον ΕΣ και συγκεκριμένα για το Όπλο του Πυροβολικού.




Όπως έγινε γνωστό η Αμερικανική Εθνοφρουρά, η οποία εντός του 2013 θα αποσύρει συγκεκριμένες ποσότητες σύγχρονου υλικού, αποτελεί «χρυσορυχείο» για το ελληνικό Πυροβολικό,  το οποίο έχει τη μοναδική δυνατότητα να αντικαταστήσει ξεπερασμένους τύπους ρυμουλκούμενων πυροβόλων και να ολοκληρώσει την πολυπόθητη ικανότητα πλήρους αυτοκίνησης των συστημάτων σε μονάδες ελιγμού, τόσο στο Δ ΣΣ όσο και στα νησιά του Αν. Αιγαίου.


Ειδικότερα στα διαθέσιμα συστήματα από πλευράς ΗΠΑ περιλαμβάνονται συστήματα Πολλαπλής Εκτόξευσης Πυραύλων (ΠΕΠ) Μ270 και Μ270Α1 MLRS, τροχοφόρα HIMARS, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Μ109Α6 Paladin και Μ109Α5.


Επίσης πολύ σημαντική είναι η διαθεσιμότητα πυροβόλων Μ198 των 155mm/39cal, καθώς και Μ119Α1 των 105mm τα οποία ταιριάζουν γάντι για τον εξοπλισμό δυνάμεων ταχείας αντίδρασης  του ΓΕΕΘΑ.


ΤΑ  ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Ειδικότερα όσον αφορά το Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) είναι από τα πλέον σύγχρονα στην κατηγορία του με πλήρη ικανότητα κίνησης και ταχείας μετάβασης απομάκρυνσης από θέση βολής με ποικιλία πυρομαχικών.

Το σύστημα  παρελήφθη στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ το 1995 και εξοπλίζει δύο Μοίρες Μ/ΠΕΠ με 36 μονάδες πυρός.

Ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα MLRS αποτελείται από τρία βασικά μέρη, με τα οποία εξασφαλίζεται η άρτια εκτέλεση μιας τυπικής αποστολής. Aυτά είναι:

• Tο όχημα του εκτοξευτή M-270 SPLL (Self-Propelled Loader Launcher)

• Tο όχημα-φορέας του Kέντρου Διοίκησης Πυρός (KΔΠ) M 577A2  CPC (Command Post Carrier)

• Tο όχημα μεταφοράς πυρομαχικών M985  Oshkosh
Eκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλα στοιχεία, όπως τα πυρομαχικά, η συσκευή προσδιορισμού θέσης κ.α. που απαρτίζουν ένα πλήρες σύστημα

Το MLRS εκτός από ρουκέτες των 227 χιλ. χρησιμοποιεί "έξυπνα πυρομαχικά", όπως είναι τα SADARM (Search and Destroy Armor), καθώς και μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους με μεγάλη ποικιλία "έξυπνων" υποπυρομαχικών όπως οι ATACMS.


Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα συστήματα θα είναι αρκετά για τη σύσταση τουλάχιστον μιας νέας Μοίρας ΠΕΠ, η οποία θα αναβαθμίσει κατακόρυφα την ισχύ πυρός του Δ ΣΣ, ενώ πιθανή διάθεση του συστήματος HIMARS (είναι η ελαφρύτερη έκδοση του MLRS επι τροχοφόρου οχήματος) θα είναι ιδανική για το περιβάλλον των νησιών του Αν. Αιγαίου.

Η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης του Ελληνικού Πυροβολικού με αποσυρόμενα συστήματα M-109A6, αποτελεί επίσης εξαιρετική ευκαιρία καθώς αποτελούν προηγμένες εκδόσεις των ήδη εν υπηρεσία M-109A3GEA2 και των Μ109Α5 των 155 χιλ.

Τα σύγχρονα αυτά Α/Κ οβιδοβόλα χρησιμοποιούνται σε αποστολές Αμέσου Ενισχύσεως, Γενικής Υποστηρίξεως - Ενισχύσεως και Γενικής Υποστηρίξεως, προσφέροντας αυξημένη ταχυβολία, όγκο πυρός επί στόχου και ποικιλία διαθέσιμων πυρομαχικών.


Τέλος θα καταστούν διαθέσιμα τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ198 των 155mm/39cal, καθώς και τα Μ119Α1 των 105mm. 


Τα τελευταία θα ήταν ιδανικά για την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και για την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών καθώς οι μονάδες αυτές έχουν ανάγκη από νεότερα ελαφρά συστήματα πυροβολικού ικανά για αερομεταφορά με ελικόπτερα, στο πλαίσιο υποστήριξης επιχειρήσεων ταχείας αντίδρασης.
  
Με δεδομένο ότι οι νέες προκλήσεις για το Ελληνικό Πυροβολικό διαμορφώνονται από την οικονομική κρίση, την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη διαρκή ενίσχυση του Τουρκικού Πυροβολικού, η προμήθεια των άνωθεν συστημάτων από τις ΗΠΑ παρουσιάζεται ως πρώτης τάξεως ευκαιρία, η οποία πάση θυσία δεν θα πρέπει να πάει χαμένη.


Θα πρέπει όμως να ξεκινήσει άμεσα η εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για τη χρηματοδότησης της μεταφοράς και εισόδου σε υπηρεσία συστημάτων αυτών, όπως επίσης και του υλικού που έχει ήδη αποδεσμευτεί για την Ελλάδα, με κυριότερο τα 400 άρματα μάχης M-1A1 Abrams.


Ήδη η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί από πέρυσι, έχει οδηγήσει στην διάθεση μεγάλου αριθμού αρμάτων από αυτά που προορίζονταν για την Ελλάδα, σε άλλες συμμαχικές χώρες με αποτέλεσμα οι παρτίδες που επιθεωρήθηκαν και κρίθηκαν ως ικανοποιητικές να μην είναι ίσως πλέον διαθέσιμες.


Θα είναι κρίμα να συμβεί το ίδιο και σε ότι αφορά τα προσφερόμενα συστήματα πυροβολικού καθώς είναι δεδομένο ότι η χώρα δεν θα έχει για πολλά χρόνια τη δυνατότητα να προμηθευτεί νέα συστήματα, σε έναν τομέα που είναι βασικός για τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό στη Θράκη και το Αν. Αιγαίο.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: