Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

"Γέρνει" το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο ΑΤΑΚ!



   
 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ


Μεγάλη αποτυχία στην Τουρκία, η κατασκευή του επιθετικού ελικοπτέρου ΑΤΑΚ.
Το συγκεκριμένο ελικόπτερο που είναι προϊόν ιταλο-τουρκικής συνεργασίας, δεν πληροί τις προδιαγραφές της σύμβασης που είχε υπογραφεί με τον τουρκικό στρατό!

Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, οι κατασκευαστές τώρα προσπαθούν να πείσουν τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να προσαρμόσουν τις προδιαγραφές της σύμβασης προς τις επιδόσεις του ελικοπτέρου, καθώς θεωρείται αδύνατον να ικανοποιηθούν όλα όσα προβλέπονται στη σύμβαση.



Πληροφορίες αναφέρουν πως το ελικόπτερο δεν ικανοποιεί τους όρους της σύμβασης στο «βάρος» , στην «ισορροπία» και στη «δόνηση».

Ο τουρκικός στρατός μέχρι σήμερα δεν έδινε την έγκριση του στην παραλαβή των πρώτων 5 ελικοπτέρων καθώς δεν πληρούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές.



Η τουρκική εφημερίδα γράφει πως υπάρχει κάποια ανισότητα ανάμεσα στο μπροστινό και το πίσω μέρος του ελικοπτέρου.
Στη περίπτωση που τοποθετηθεί κάποιο βάρος στο πίσω σημείο του το ΑΤΑΚ αυτό ξεπερνά το όριο βάρους που προβλέπει η σύμβαση.
Επίσης αυτό το βάρος θα προκαλεί προβλήματα σε όσα ΑΤΑΚ θα υπηρετούν στα βουνά της νοτιοανατολικής Τουρκίας που δεν θα μπορούν να υψωθούν στο απαραίτητο ύψος. 





Έτσι το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο ΑΤΑΚ δεν θα προσαρμοστεί στη σύμβαση αλλά η σύμβαση θα προσαρμοστεί στις τεχνικές προδιαγραφές του ελικοπτέρου.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παραλάβουν 50 ελικόπτερα ΑΤΑΚ και έχουν υπογράψει σύμβαση με της Ιταλική ΑgustaWestland και την τουρκική ΤΑΙ ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: