Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Δημοσίευση τίτλου



Βολές αρμάτων μάχης Leopard-2A4 και M48A5T2 στο πεδίο βολής Şereflikoçhisar.

Προφανής ο αποδέκτης της προπαγανδιστικής φωτογραφίας.
Στο μεγαλύτερο διεθνές φόρουμ αμυντικών θεμάτων δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες από πρόσφατες βολές αρμάτων μάχης του Τουρκικού Στρατού στο πεδίο βολής Şereflikoçhisar της Άγκυρας.


Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πεδίο βολής αρμάτων αναβαθμίστηκε από την Aselsan μετά το 2007 με την εγκατάσταση 36 σταθερών και 36 εμφανιζόμενων στόχων, οι οποίοι ενεργοποιούνται ανάλογα με το προεπιλεγμένο σενάριο άσκησης.

Από τις φωτογραφίες προκύπτει ότι εκτελέστηκαν βολές αρμάτων μάχης Μ48Α5Τ2, Μ60Α3 TTS, Leopard-1T και Leopard-2A4 του Τουρκικού Στρατού.

Tα τελευταία προέρχονται πιθανότατα από την Επιλαρχία της Σχολής Τεθωρακισμένων στο Etimesgut της Άγκυρας καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των 339 αρμάτων μάχης του τύπου έχουν προωθηθεί στην 1η Στρατιά της Ανατολικής Θράκης μαζί με το σύνολο των 170 αναβαθμισμένων M60T Sabra, των 170 εκσυγχρονισμένων Leopard 1T και άνω των 500 Μ60Α3 TTS.


Η δημοσίευση των φωτογραφιών από κάποια συνήθη εκπαιδευτική άσκηση του Τουρκικού Στρατού θα μπορούσε να θεωρηθεί αθώα, εάν δεν είχε προηγηθεί η πυκνή δραστηριότητα από ελληνικής πλευράς στην περιοχή του Δ΄ΣΣ, όπως η παραλαβή πυρομαχικών και οι βολές αρμάτων μάχης Leopard-2HEL (ΤΑΜΣ ΒΑΛΙΟΣΛΥΣΙΜΑΧΟΣ), τα έργα αμυντικής οργάνωσης και οι συχνές επισκέψεις ανώτατων αξιωματούχων.


Ακόμα πιο ύποπτη είναι η δημοσίευση φωτογραφιών που δεν αναρτώνται στις επίσημες ιστοσελίδες των τουρκικών Γενικών Επιτελείων αλλά διαρρέονται εντέχνως μέσω συγκεκριμένων χρηστών του διαδικτύου.


Όσοι συμμετέχουν στα διάφορα αγγλόφωνα διαδικτυακά στρατιωτικά φόρουμ θα έχουν ίσως παρατηρήσει ότι υπάρχει ένα πολύ μικρός αριθμός λογαριασμών χρηστών που πρωταγωνιστεί,  δημοσιεύοντας πληροφορίες και φωτογραφίες για θέματα αμυντικής βιομηχανίας, εξοπλιστικών προγραμμάτων και ασκήσεων, προφανώς εκ των έσω, με σαφή στόχευση στην Ελλάδα.


H συγκεκριμένη φωτογραφία δημοσιεύθηκε με την λεζάντα “τόνοι πυρομαχικών…”


Είναι ευρέως γνωστό ότι το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έχει αναγνωρίσει την τεράστια δύναμη του διαδικτύου και το αξιοποιεί κατάλληλα ως πεδίο εφαρμογής ΨυχολογικώνΕπιχειρήσεων. Ένα σύντομο ιστορικό είναι αρκετά διαφωτιστικό:
  • Aπό το 2007, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο καθιέρωσε την ανάρτηση “στοιχείων” στην ιστοσελίδα του για “αεροπορικές παραβιάσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο” όπου οι αναχαιτήσεις των τουρκικών μαχητικών καταγράφονται και παρουσιάζονται ως παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά. 

  • Το ΓΕΕΘΑ ακολούθησε με δύο χρόνια καθυστέρηση. (βλ. Οι τουρκικές προκλήσεις στη νέα ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ)

  • Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ αποκαλύφθηκε το 2009 ότι το τουρκικό Γενικό Επιτελείο δημιούργησε και διαχειριζόταν 42 ιστότοπους και 24 ραδιοφωνικούς σταθμούς για την άσκηση προπαγάνδας. 

  • Περίοπτη θέση ανάμεσα σε αυτούς ήταν οι ιστότοποι yunanli.com, cameria.org και greekmurderers.net, με τη τελευταία να αποτελεί μακράν τη πιο ανθελληνική ιστοσελίδα που έχει εμφανιστεί ποτέ στο Διαδίκτυο, με πολυετή λειτουργία, τακτική ανανέωση και ψευδο-επιστημονικό προφίλ.


  • Η δικαστική έρευνα αποκάλυψε επίσης το τουρκικό Γενικό Επιτελείο είχε αναθέσει την κατασκευή των ιστοσελίδων στον Hüseyin Ataman Yıldırım, ειδικό πληροφοριακών συστημάτων και ιδιοκτήτη μιας μικρής εταιρείας λογισμικού στην Κωνσταντινούπολη.


  • Το 2010 και συγκεκριμένα μετά τη λευκή απεργία των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας της 26ης Απριλίου εμφανίστηκε σελίδα στο facebook που καλούσε όλα τα στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ σε λευκή απεργία.

  • Όπως αφέθηκε να εννοηθεί από τον τότε ΥΕΘΑ, η συγκεκριμένη σελίδα δεν ήταν παρά κατασκεύασμα των τουρκικών υπηρεσιών με στόχο να προκαλέσει σύγχυση και παράλυση στην ελληνική πλευρά.

  • Το πλήθος των στελεχών που έσπευσαν να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη σελίδα (περίοδος τότε υπερψήφισης του πρώτου Μνημονίου) δεν αποκλείεται να έχει στοχοποιηθεί από την τουρκική πλευρά. (βλ. Εκτεταμένες τουρκικές Ψυχολογικές Επιχειρήσεις)

  • Το 2011 κάνει τo γύρο του διαδικτύου η κατασκευασμένη είδηση της Zaman Today ότι ο ΕΣ συμφώνησε με τη τουρκική εταιρεία Globalstar Avrasya για την παροχή υπηρεσιών δορυφορικών τηλεφώνων.

  • Φυσικά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μεγάλος αριθμός Τούρκων δημοσιογράφων έχει εκπαιδευτεί από την Aκαδημία Εθνικής Ασφάλειας που υπάγεται στη Διοίκηση Ακαδημιών Πολέμου του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.
  • Δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες είτε του κεμαλικού είτε του ισλαμικού κατεστημένου καταλήγουν στη φυλακή.

  • Απόδειξη αυτού, η θλιβερή παγκόσμια πρωτιά της Τουρκίας με 232 φυλακισμένους δημοσιογράφους, εκδότες, συγγραφείς και φωτορεπόρτερ, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) της Νέας Υόρκης. 

  • (βλ. Ευήοκα ώτα για φθηνή τουρκική προπαγάνδα)
  • Ως οργανισμός που σέβεται τον εαυτό του, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο διένειμε σε εκπροσώπους του Τύπου αρχείο με φωτογραφίες και video από την εκπαίδευση ΕΠ.ΟΠ και τις επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ καθώς και οπλικών συστημάτων από πρόσφατες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

  • Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι φωτό και τα πλάνα αρχείου που προέβαλαν μέχρι σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και εκφράζεται η ελπίδα οι διανεμηθείσες εικόνες αρχείου να χρησιμοποιηθούν… (Ψυχολογικές επιχειρήσεις του τουρκικού Γενικού Επιτελείου – Ελληνική απάντηση;)
Φυσικά οι σημερινοί προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ωχριούν μπροστά σε εκείνους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και της ΜΙΤ.

(Οι αντίστοιχες Ελληνικές δυνατότητες και αδυναμίες θα εξεταστούν σε προσεχές σημείωμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: