Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Οι μονάδες καταστολής της τουρκικής αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού τη νύχτα για να διαλύσουν τουλάχιστον 2.000 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Άγκυρα, ενώ προχώρησαν σε 16 συλλήψεις, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.


Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε στη συνοικία Ντικμέν, όπου σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης από την έναρξη, στις 31 Μαΐου, του κινήματος κατά της ισλαμικής-συντηρητικής κυβέρνησης η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.


Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα πάνω σε οδική αρτηρία εμποδίζοντας την κυκλοφορία και ωθώντας την αστυνομία να διαλύσει το πλήθος, διευκρίνισαν τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN-Turk. Δεκαέξι διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Το πλήθος των διαδηλωτών κατήγγειλε την απελευθέρωση από την τουρκική δικαιοσύνη ενός αστυνομικού που κατηγορείται ότι σκότωσε έναν διαδηλωτή στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια του μεγάλου κύματος των αντικυβενρητικών διαδηλώσεων.

Ο τούρκος αστυνομικός προσήχθη την Δευτέρα σε δικαστήριο γιατί τραυμάτισε θανάσιμα με σφαίρα έναν διαδηλωτή, αλλά αφέθηκε ελεύθερος υπό δικαστικό έλεγχο έως ότου αρχίσει η δίκη του.


 Ο διαδηλωτής, 26 ετών, υπέκυψε στα τραύματά του από σφαίρα στο κεφάλι στις 14 Ιουνίου.

Από την έναρξη των διαδηλώσεων, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους --τρεις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός-- και 8.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με απολογισμό του συνδικάτου των τούρκων γιατρών.

Η καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και αμαύρωσε την εικόνα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έδωσε τη σχετική εντολή στις δυνάμεις της τάξης.


onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: