Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Πανηγυρίζουν οι Αμερικανοί για τον TAP!


Πανηγυρική ανακοίνωση εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών για την επιλογή του Διαδριατικού Αγωγού TAP, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.


 Πέραν των συγχαρητηρίων που απευθύνει στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και στην κοινοπραξία Shah Deniz για την επίτευξη αυτού του σημαντικού οροσήμου, όπως τονίζει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται σε ένα σημαντικό επίτευγμα και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου.

           
 Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο αγωγός θα φέρει μια νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ένα στόχο που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ισχυρά, όπως τονίζεται.

            Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι αυτό αντανακλά τις προσπάθειες της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τους πόρους της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των τολμηρών βημάτων προς την κατεύθυνση του ανταγωνισμού και του εμπορίου που περιλαμβάνει το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ.

            Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί την επιλογή του TAP ως άλλο ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της προώθησης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της προώθησης του ανταγωνισμού στην προμήθεια ενεργειακών πόρων.

            Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι ενώ ο Νότιος αγωγός Φυσικού Αερίου επικεντρώνεται στην προμήθεια προς την Ευρώπη, αποτελεί επίσης μια σημαντική συμβολή στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.
            Προσθέτει ότι μεταφέροντας το φυσικό αέριο της Κασπίας στις διεθνείς αγορές, η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης, η οποία είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τη σημασία του Νότιου Αγωγού Φυσικού Αερίου σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, τονίζεται χαρακτηριστικά.

            Ολη η ανακοίνωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ακολουθεί:

            “Σήμερα, η κοινοπραξία Shah Deniz που αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την επιλογή της για τον TAP (Trans-Adriatic Pipeline) για την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για το Αζερμπαϊτζάν και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην υλοποίηση του Νότιου Αγωγού Φυσικού Αερίου, η οποία θα μεταφέρει φυσικό αέριο της Κασπίας προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

            Ο Νότιος Αγωγός, που θα περιλαμβάνει την επέκταση του αγωγού του Νοτίου Καυκάσου που διέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία και τον αγωγό της Ανατολίας μέσω της Τουρκίας, θα φέρει μια νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ένα στόχο που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ισχυρά.
            Αυτό αντανακλά τις προσπάθειες της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τους πόρους της ενέργειας, 
συμπεριλαμβανομένων των τολμηρών βημάτων προς την κατεύθυνση του ανταγωνισμού και του εμπορίου που περιλαμβάνει το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ, μια σημαντική δέσμη ρυθμιστικών μέτρων που αποφασίστηκαν το 2009.

            Η επιλογή του TAP ως το μέσο για τη σύνδεση αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της προώθησης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της προώθησης του ανταγωνισμού στην προμήθεια ενεργειακών πόρων.

            Ενώ ο Νότιος αγωγός Φυσικού Αερίου επικεντρώνεται στις προμήθειες προς την Ευρώπη, αποτελεί επίσης μια σημαντική συμβολή στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια. Φέρνοντας φυσικό αέριο της Κασπίας στις διεθνείς αγορές, η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης, η οποία είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης.
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τη σημασία του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.

            Συγχαίρουμε την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και την κοινοπραξία Shah Deniz για την επίτευξη αυτού του σημαντικού ορόσημου».
U.S. DEPARTMENT OF STATE
Office of the Spokesperson - June 28, 2013
Statement by PATRICK VENTRELL, Acting DEPUTY SPOKESPERSON
 Selection of Pipeline Route for the Southern Gas Corridor
Today, the consortium developing Azerbaijan’s Shah Deniz gas field announced its selection of the Trans-Adriatic Pipeline (TAP) to deliver its gas to Europe.  This is a major accomplishment for Azerbaijan and a major step forward in implementation of the Southern Gas Corridor, which will deliver Caspian gas to European consumers.

The Southern Corridor, which will include an expansion of the South Caucasus pipeline across Azerbaijan and Georgia and the Trans-Anatolian pipeline across Turkey, will bring a new source of gas supply to Europe, a goal the United States strongly supports.   

This reflects Europe’s efforts to diversify its energy resources, including the bold steps toward competition and trade embodied in the EU’s Third Energy Package, an important set of regulatory measures issued in 2009.  The selection of TAP as the means to link Caspian gas to Europe is another important step in the process of advancing Europe’s energy security and promoting competition in the supply of energy resources.

While the Southern Gas Corridor focuses on supplies to Europe, it also represents an important contribution to global energy security.  By bringing Caspian gas to international markets, this initiative will contribute to meeting global energy demand, which is critical to sustaining economic growth.  The United States sees the importance of the Southern Gas Corridor in this wider context.

We congratulate the Government of Azerbaijan and the Shah Deniz consortium on achieving this important milestone.

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: