Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Αρνείται όλες τις κατηγορίες ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Για διατεταγμένες κατηγορίες προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών
Με υπόμνημα εννέα σελίδων και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία επέλεξε να καταθέσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου αρνείται την τέλεση κάθε αξιόποινης πράξης (παράβαση καθήκοντος, νόθευση εγγράφου και απιστία περί την υπηρεσία) που του αποδίδεται για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι οι εις βάρος του κατηγορίες αποτελούν «διατεταγμένες κατηγορίες» προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων και διαμαρτύρεται γιατί δεν είχε στην διάθεσή του το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να προετοιμάσει την κατάθεσή του.

«Κατηγορούμαι για νόθευση εγγράφου, χωρίς να υπάρχει το φερόμενο ως εκ μέρους μου δήθεν νοθευμένο έγγραφο, εννοώ το USB που εγώ παρέδωσα στον κ. Διώτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου και προσθέτει: «Κατηγορούμαι για απιστία, λόγω μη (παράνομου) αξιοποιήσεως της "λίστας Λαγκάρντ", τη στιγμή που όχι μόνον επιχείρησα να αξιοποιήσω ως άτυπες πληροφορίες, στην αρχή, τμήμα τουλάχιστον του περιεχομένου, όπως στην περίπτωση του κ. Καπελέρη ως προς τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες και, στη συνέχεια, το σύνολο, με παράδοση στον κ. Διώτη, αλλά και τη στιγμή που μέχρι σήμερα από την όποια εκμετάλλευση της "λίστας" το δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι «προσβάλλονται βάναυσα» τα δικονομικά του δικαιώματα, κάτι που συνεπάγεται, όπως τονίζει, απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για το πόρισμα που θα βγάλει η Επιτροπή, εκτιμώντας ότι η απόφαση να παραπεμφθεί ως δήθεν υπαίτιος των δήθεν εγκλημάτων που δήθεν τέλεσε είναι προειλημμένη.

Ο πρώην υπουργός καταλήγει θεωρώντας ότι τα όσα εξέθεσε στο εννέα σελίδων υπόμνημά του, υπεραρκούν για να στηρίξουν τη «δικονομική απόλυτη ακυρότητα του όποιου πορίσματος» βγάλει η Προανακριτική Επιτροπή, επειδή η προκαταρκτική εξέταση που διεξήγαγαν τα μέλη της όχι μόνον δεν τήρησε στοιχειώδεις τύπους της διαδικασίας, αλλά παραβίασε κατάφωρα τα δικαιώματά του και τους βασικούς κανόνες ενός κράτους δικαίου, για τα οποία ρητώς επιφυλάσσεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής εκτιμά ότι με την κατάθεση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ολοκληρώνεται ο κύκλος της κατάθεσης μαρτύρων και ότι στις 4 Ιουλίου θα παραδώσει το πόρισμα της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να ζητήσει να καταθέσει εκ νέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς εκτιμά ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία που δεν έχουν διερευνηθεί από την πραγματογνωμοσύνη της ειδικής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ στο επίμαχο usb με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ. 

Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητηθεί να ζητηθεί και η κατάθεση του Γ. Παπανδρέου.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: