Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Νέα δημοσκόπηση: Οριακό προβάδισμα της ΝΔ, δεύτερη δύναμη η αδιευκρίνιστη ψήφος!


Προβάδισμα 1,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έχει η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης που πραγματοποιείται έπειτα από την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση και τον ανασχηματισμό. 


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Real News», η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 22% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,8%. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με το κόμμα του κ. Κουβέλη, η απώλεια είναι μεγάλη, καθώς για πρώτη φορά πέφτει κάτω και από το 4% και βρίσκεται πλέον ακριβώς στο όριο για την είσοδο στη Βουλή, με ποσοστό 3%!

Σημειώνεται, πάντως, ότι δεύτερη δύναμη πίσω από τη ΝΔ, με εξαιρετικά οριακή διαφορά αναδεικνύεται η... αδιευκρίνιστη ψήφος, που συγκεντρώνει ποσοστό 21,7%, κάτι το οποίο είναι ενδεικτικό του πόλο ρευστή είναι η κατάσταση. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έχουν ως εξής:

• ΝΔ: 22%
• ΣΥΡΙΖΑ: 20,8%
• Χρυσή Αυγή: 9,1%
• ΠΑΣΟΚ: 6,1%
• Ανεξάρτητοι Έλληνες: 5,5%
• ΚΚΕ: 5,1%
• Δημοκρατική Αριστερά: 3%
• Οικολόγοι Πράσινοι: 2,1%
• Άλλο κόμμα: 4,6%
• Αδιευκρίνιστη ψήφος: 21,7%

Στην κάρτα για την «Εκτίμηση Ψήφου» η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 28,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,6%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 11,6%, το ΠΑΣΟΚ με 7,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,0%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,7% και «Άλλο Κόμμα» με 5,9%.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 44,1% και ο Συνασπισμός-ΣΥΡΙΖΑ 29,6%, ενώ η απάντηση «Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ» συγκεντρώνει το 14,4%.


Από τη δημοσκόπηση προκύπτει για άλλη μια φορά το πραγματικά πόσο μεγάλη είναι η απαισιοδοξία στην Ελλάδα, καθώς στο «Δείκτη Αισιοδοξίας» και στο ερώτημα «πως πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», ποσοστό 80,3% απαντά «αρκετά άσχημα» ή «πολύ άσχημα»!


Σε ό,τι έχει να κάνει με την εικόνα των πολιτικών αρχηγών και τις θετικές ή αρνητικές κρίσεις, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αυτός που προηγείται με ποσοστό 26,3%, στις θετικές κρίσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 24,6%. Ο Φώτης Κουβέλης συγκεντρώνει ποσοστό 15,8% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14,6%. 


Ο Αντώνης Σαμαράς με 41,3% είναι αυτός που προηγείται και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει το 27,4%. «Κανένας από τους δύο» απάντησε το 30,3% των ερωτηθέντων.

Στην κάρτα που αφορά την «Ικανότητα Διακυβέρνησης» και στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου;», η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 35,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 27,7%.«Κανένα κόμμα» απαντά το 29%.


Η MRB, επισημαίνει ότι «η μέτρηση του Ιουνίου κατέγραψε όλες τις πολιτικές εξελίξεις που είχαν ως επίκεντρο την ΕΡΤ καθώς η συλλογή των στοιχείων διήρκεσε 13-21 Ιουνίου. 


Όσον αφορά στις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης η MRB Hellas διεξήγαγε εκτός από την έρευνα των 2000 συνεντεύξεων Face to Face και τηλεφωνική έρευνα 1000 συνεντεύξεων μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού».

www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: