Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Αίσχος: Τίμησαν τους Τούρκους κατακτητές της Θράκης!



Άλλο ένα εθνικιστικό παραλήρημα τουρκισμού σε μια τεχνητή και εντελώς ψευδοϊστορική γιορτή του Προξενείου, που τιμά μέσα στην ελληνική Θράκη τους Οθωμανούς «μάρτυρες», οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι κατά την κατάκτησή της τον 14ο αιώνα!

Πραγματοποιήθηκε και φέτος για μια ακόμη φορά (16/6/2013) η εκδήλωση με το όνομα«Σαράντα Κουρμπάνια» στο ορεινό πομάκικο χωριό Χλόη του Νομού Ροδόπης.
Μια εκδήλωση που μας φορέθηκε (όπως και τόσες άλλες) με πρωτοβουλία ουσιαστικά του προηγούμενου Τούρκου πρόξενου στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς.

Με τη διαφορά όμως ότι αυτή δεν υποτίθεται πως αναβιώνει κάποιο απλό τουρκο-έθιμο (από αυτά δηλαδή που επινοούνται ή μεταφέρονται από την Τουρκία, «εμφυτεύονται» μέσα στην ελληνική Θράκη και έκτοτε πλασάρονται ως δήθεν ντόπια), αλλά το περιεχόμενό της είναι ακόμη πιο προκλητικό, καθώς πρόκειται για εθνικιστικού χαρακτήρα εκδήλωση που τιμά και εξυμνεί την κατάκτηση της ελληνικής Θράκης από τους Οθωμανούς το 14ο αιώνα! 

Και γιατί 40 κουρμπάνια;
Γιατί, χωρίς ασφαλώς την παραμικρή αναφορά σε κανένα απολύτως συγκεκριμένο ιστορικό στοιχείο, η εκδήλωση είναι ουσιαστικά ένα μνημόσυνο για τους υποτιθέμενους 40 πρώτους Οθωμανούς που έπεσαν μαχόμενοι για την κατάκτηση της βυζαντινής τότε Θράκης!

Όλοι άλλωστε οι προξενικοί, αλλά  και οι μειονοτικές εφημερίδες (φερέφωνα του προξενείου) κάνουν λόγο για τελετή τιμής των πεσόντων «Οθωμανών μαρτύρων».

«Ο κόσμος της Χλόης οργανώνει αυτήν την εκδήλωση για να τιμήσει και να πληρώσει το χρέος ευγνωμοσύνης του προς τους μαχητές, τους ήρωες δερβίσηδες που μας άφησαν παρακαταθήκη την περιοχή αυτή ως πατρίδα»έγραφε π.χ. το τουρκοπεριοδικό της Κομοτηνής Ρόντοπ Ρουζγκαρί στις 13/6/2013 (μετάφραση tourkikanea.gr), προαναγγέλοντας την εκδήλωση – και πιο κάτω ανέφερε πως «κατά την διάρκεια της κατάκτησης των Βαλκανίων 40 παλικάρια έδωσαν πολύ σκληρό αγώνα και κάποιοι έγιναν μάρτυρες για αυτό το σκοπό.

Μετά από τις νίκες που πέτυχαν, αποφάσισαν να γιορτάζουν αυτό το γεγονός.

Αρχικά έγιναν γιορτές με την επωνυμία ¨Γιορτή Ηρώων¨, μετά ως ¨Κουρμπάνι Ηρώων¨ και έτσι αυτές οι νίκες στέφθηκαν.

Στον καιρό μας η εκδήλωση γίνεται ετησίως με την επωνυμία ¨Σαράντα Κουρμπάνιᨻ.

Παρουσιαστής» της εκδήλωσης ήταν ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ (στην 1η φωτογραφία τον βλέπετε να αρχίζει την προσευχή), ενώ μίλησαν ακόμη ο συνονόματός του τουρκοδήμαρχος Αρριανών,

ο δημοσιογράφος Ιμπραήμ Μπαλταλί (που επικαλούμενος δήθεν «ιστορικές έρευνες», είπε διάφορα άκρως…κωμικά για τους – φερόμενους ως – 40 Οθωμανούς μάρτυρες), το φερέφωνο του Προξενείου και υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ιλχάν Αχμέτ (στη 2η φωτογραφία, κάθεται ανάμεσα στον πρόεδρο του προξενικού «Συλλόγου Μειονότητας Ν. Έβρου» Μουσταφάογλου 

και στον ψευδομουφτή Κομοτηνής, ενώ πιο δίπλα βλέπετε τον πρόξενο) και φυσικά ο ίδιος ο πρόξενος Ιλχάν Σενέρ (3η φωτογραφία), που μεταξύ άλλων κατηγόρησε πάλι την Ελλάδα ότι δεν σέβεται εκπαιδευτικά τη μειονότητα σε αντίθεση με ό,τι γίνεται στην Τουρκία («Δείτε την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία.
Εμείς ανοίγουμε εκεί ελληνικά νηπιαγωγεία, τελευταία παραδώσαμε και το ορφανοτροφείο…, ενώ σήμερα ο πατριάρχης Βαρθολομαίος κάνει λειτουργίες από τη Σουμελά μέχρι την Έφεσο. Αυτή είναι η οθωμανική ανεκτικότητα»).

Όλα τα…λεφτά ωστόσο ήταν η ομιλία κάποιου Ισμαήλ Χουσέ Μουσταφά (4ηφωτογραφία) – καπνοπαραγωγού από το χωριό Εσοχή και πολιτευτή με το ΠΑΣΟΚ – ο οποίος, αφού ανέφερε πως έκανε και ο ίδιος ιστορικές έρευνες (!), είπε πως οι Πομάκοι αρχικά μιλούσαν τουρκικά, αλλά μετά επειδή ήταν αθώος κόσμος, η γλώσσα τους μπερδεύτηκε και έτσι έγιναν τα πομάκικα!

Ανέφερε μάλιστα πως ο όρος Πομάκος δόθηκε επειδή κατά την περίοδο ίδρυσης του οθωμανικού κράτους βοήθησαν πολύ τους Οθωμανούς (σ.σ. τόσο γελοία είναι βέβαια όλα αυτά, που αξίζει να αναφέρουμε πως στο άκουσμά τους γέλασε ακόμη και το - πομάκικο – ακροατήριο του…αυτοσχέδιου ιστοριοδίφη)!

Η ομιλία έκλεισε με ύμνους στη γενναιότητα των κατοίκων της περιοχής και στην ίδρυση της πρώτης – όπως είπε – τουρκικής δημοκρατίας, της δημοκρατίας του 1913, που ιδρύθηκε στο επίσης πομάκικο χωριό Οργάνη.

Στα αξιοσημείωτα της μέρας ήταν η αδιαφορία του κόσμου για τις προαναφερθείσες ομιλίες καθώς από ένα σύνολο περίπου 400-500 ατόμων που ήταν εκεί, τις ομιλίες παρακολούθησαν μόνο 90 άτομα.

Οι υπόλοιποι έκαναν βόλτες ή προτίμησαν να απολαύσουν τη φύση (όπως φαίνεται και στην 5η φωτογραφία). 

Ενδεικτικό κι αυτό του πόσο πολύ…ενδιαφέρουσες βρίσκουν ακόμη κι οι πιο απλοϊκοί μουσουλμάνοι όλες αυτές τις γελοίες προπαγανδιστικές μπούρδες των χαφιέδων της Άγκυρας.

Παρ’ όλα αυτά όμως λίγο-λίγο η δουλειά γίνεται, αργά και συστηματικά.

Και αν οι παλαιότεροι γνωρίζουν – ή έστω συναισθάνονται – την αλήθεια ή ξέρουν πως και τα διάφορα άλλα τουρκο-έθιμα της περιοχής (χοροί, τραγούδια, κλπ) δεν είναι ντόπια, αλλά φυτευτά από Τουρκία, τι θα γνωρίζουν άραγε οι μουσουλμάνοι της Θράκης μετά από 1-2 μόλις γενιές;


Η Άγκυρα δεν βιάζεται και ασκεί την πολιτική της με σταθερά και μεθοδικά βήματα, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις.

Το θέμα άλλωστε – για μια ακόμη φορά – δεν αφορά στην Άγκυρα και τα εν Θράκη όργανά της, αλλά στο πώς ακριβώς (δεν) αντιδρούν τα ημέτερα ψοφοδεή πολιτικά ανθρωπάκια, όταν μια ξένη εχθρική δύναμη τα κάνει όλα αυτά μέσα σε ελληνικό έδαφος. Σκέτη κατάθλιψη…


Από "Προξενείο Στοπ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: