Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Αρνητικές εξελίξεις για την επίλυση του Κουρδικού


   ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

  Αρνητικά μηνύματα σχετικά με την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος φέρεται να έχει δώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά,ν στα μέλη της επιτροπής σοφών που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη.



«Ο τούρκος πρωθυπουργός δείχνει αρνητικός σε υποχωρήσεις απέναντι στους Κούρδους» γράφει η εφημερίδα Taraf.
Παρά τις πληροφορίες για «μαζική αποχώρηση» του PKK από την Τουρκία, ο τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε πως μόλις το 15% των Κούρδων ανταρτών έχουν φύγει από τη χώρα με κατεύθυνση το βόρειο Ιράκ.

Ο Ερντογάν επίσης αρνήθηκε το αίτημα της μείωσης του ορίου του 10% στις εκλογές και τόνισε πως «τα πολιτικά κόμματα πρέπει να εργάζονται περισσότερο για να ξεπεράσουν το ποσοστό αυτό».


Η μείωση του εκλογικού ορίου ήταν πάγιο αίτημα των Κούρδων καθώς κάποιο πολιτικό κόμμα για να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο πρέπει να ξεπεράσει το ποσοστό του 10% σε όλη την τουρκική επικράτεια!
Παράλληλα ο τούρκος πρωθυπουργός διέψευσε τις πληροφορίες που αναφέρουν πω η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει κάποιο νομοσχέδιο για τη διδασκαλία μαθημάτων στη «μητρική γλώσσα».

«Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο» ανέφερε ο ίδιος και τόνισε πως θα υπάρχουν ιδιωτικά φροντιστήρια όπως και γίνονται ετοιμασίες σε κάποια τμήματα πανεπιστημίων. 

Η διδασκαλία των μαθημάτων στα σχολεία στη μητρική γλώσσα είναι κι αυτό από τα αιτήματα των Κούρδων.
Επιφυλάξεις για την πορεία της επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος εξέφρασε και ο πρόεδρος του φιλο-κουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμίρτας. «Οι εξελίξεις των τελευταίων 15 ημερών στην Τουρκία έχουν προκαλέσει μια μικρή ασθένεια στην πορεία της επίλυσης. 


Η σκληρή στάση της κυβέρνησης στα γεγονότα του Γκεζί, η ραγδαία αύξηση της βίας στους δρόμους, η πρόσληψη νέων ένοπλων φρουρών προκάλεσαν επιφυλάξεις για το αν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει τη διαδικασία αυτή. Δημιουργήθηκε ζήτημα 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως σταμάτησε η πορεία επίλυσης».
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: