Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Δημοφιλείς μύθοι για τις παρελάσεις και η χρυσή τομή για την Ελλάδα

papou9
H 28η Οκτωβρίου εορτάστηκε με λαμπρότητα στη Θεσσαλονίκη, όπως αρμόζει σε έθνη που θέλουν να διατηρήσουν την ιστορική μνήμη.


Η επαναφορά των μηχανοκίνητων τμημάτων στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου προκάλεσε την αντίδραση όλων εκείνων που ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Μάριος Ευρυβιάδης κατατάσσει στη σχολή των «αποδομιστών» (deconstructionists).

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Τάσος Κουράκης δε δίστασε να προβεί σε αμετροεπή δήλωση, μία ημέρα πριν την Εθνική μας Επέτειο που αν μη τι άλλο επιβάλλει ομοψυχία, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να καταργήσει τις παρελάσεις όταν γίνει κυβέρνηση».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος βουλευτής επέδειξε αντιδημοκρατική, αν όχι κρυπτοφασίζουσα συμπεριφορά.

Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, ο Τάσος Κουράκης είχε παρέμβει στις 6 Δεκεμβρίου του 2009 στον τότε υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια προκειμένου να απελευθερωθούν τα τρία παιδιά του που είχαν προσαχθεί μαζί με ομάδα αναρχικών σε επεισόδια στη Θεσσαλονίκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βουλευτής Θεσ/νικης του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου ενώ διγλωσσία προέκυψε από τη δήλωση της Ε. Φωτίου, η οποία υποστήριξε ότι στις παρελάσεις θα έπρεπε να λαμβάνουν μέρος «απλοί πολίτες και όχι άρματα μάχης». 

Ως εκ τούτου, κανένας εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του τέταρτου τη τάξει πολιτειακού θεσμού, δεν έδωσε το παρών στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης ή την μαθητική παρέλαση της Αθήνας. 

Η σχολή των «αποδομιστών» που διαχρονικά κατέχει προνομιακή θέση στα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και κατ΄επέκταση στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης χρησιμοποιεί δύο βασικά επιχειρήματα-μύθους.

Πρώτος μύθος: 
Σε κανένα “σύγχρονο” κράτος δεν πραγματοποιούνται στρατιωτικές παρελάσεις στις Εθνικές Εορτές
Αν και είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ποια κράτη αντιλαμβάνονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως “σύγχρονα”, για λόγους οικονομίας χώρου θα περιοριστούμε στους G20 (19 μεγαλύτερες οικονομίες + Ευρωπαϊκή Ένωση). 

Μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο αποδεικνύει ότι η Ιταλία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Αυστραλία, η Ινδία, η Ν. Κορέα, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Τουρκία πραγματοποιούν σε ετήσια βάση στρατιωτικές παρελάσεις για τον εορτασμό των Εθνικών τους επετείων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με μηχανοκίνητα τμήματα ενώ η η Κίνα εορτάζει ανά δεκαετία την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας με παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων των 100.000 ατομών.

Άλλα κράτη τιμούν τις εθνικές τους επετείους με αναπαράστεις μαχών, εκδηλώσεις που σίγουρα θα προκαλούσαν εμφράγματα στους εν Ελλάδι εκπροσώπους της σχολής των «αποδομιστών».

Αρκετοί θα επικαλεστούν τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα, επιχειρώντας μια à la carte προσέγγιση του θέματος, όμως πόσοι πραγματικά από όλους αυτούς θα έσπευδαν να υιοθετήσουν με την ίδια θέρμη το σύστημα εφεδρείας της Ελβετίας ή την υποχρεωτική στράτευση γυναικών της Νορβηγίας; 

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι οι άλλοτε «κομμουνιστικοί παράδεισοι» της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Β. Κορέας πραγματοποιούν στρατιωτικές παρελάσεις και μάλιστα ιδιαίτερα εντυπωσιακές παρά τις βασικές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, χαρτί υγείας κλπ).

δ

Η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, ταξίδεψε μέχρι τη Βενεζουέλα για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση και δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις γυναίκες των Ειδικών Δυνάμεων.

Kανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση στις παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Γιατί τόσο μίσος και περιφρόνηση κατά των Ενόπλων Δυνάμεων;

Kανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση στις παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Γιατί τόσο μίσος και περιφρόνηση κατά των Ενόπλων Δυνάμεων; Στη φωτογραφία, αντιαρματικό MILAN με χειριστή γυναίκα αξιωματικό των Δυνάμεων Καταδρομών.

Δεύτερος μύθος: Τα μηχανοκίνητα στις στρατιωτικές παρελάσεις κοστίζουν αρκετά και αφαιρούν χρόνο από την εκπαίδευση

Οι στρατιωτικές παρελάσεις, εκτός από κορυφαίες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, είναι και ψυχολογικές επιχειρήσεις για την ανόρθωση του εθνικού φρονήματος, τη σύσφιξη των δεσμών των πολιτών με τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και την επίδειξη ισχύος ή της αποτρεπτικής ικανότητας ενός κράτους. 

Ως εκ τούτου, οι παρελάσεις έχουν μία δαπάνη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί σε χαμηλά, απολύτως ανεκτά επίπεδα.

Οι διελεύσεις των εναέριων μέσων (αεροσκαφών και ελικοπτέρων) δεν προκαλούν καμμία οικονομική επιβάρυνση αφού το ιπτάμενο προσωπικό συμπληρώνει με τις πτήσεις αυτές την εκπαίδευσή του, βάσει του υφισταμένου εκπαιδευτικού προγράμματος των Μοιρών (εξαιρετική ανάλυση του Σάββα Βλάσση εδώ).

Οι διελεύσεις των επίγειων μηχανοκίνητων τμημάτων συνεπάγονται εκπαίδευση στις διαδικασίες φόρτωσης, μεταφοράς και μηχανοδήγησης των οχημάτων, ο δε χρόνος που αφιερώνουν τα πεζοπόρα τμήματα στις παρελάσεις λειτουργεί ευεργετικά για την καλλιέργεια δεσμών μεταξύ του προσωπικού και κατ΄επέκταση τη ενίσχυση του πνεύματος μονάδος. 

Φυσικά τα παραπάνω ελάχιστα ενδιαφέρουν τη σχολή των «αποδομιστών».

H πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για μια στρατιωτική παρέλαση ανά έτος

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέφερε μια παλαιότερη πρότασή του για τη διεξαγωγή μιας μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης το χρόνο που θα γίνεται ανά έτος στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν διευκρίνισε αν η παρέλαση θα γίνεται στην επέτειο της 25ης Μαρτίου ή της 28ης Οκτωβρίου, πάντως στην παλαιότερή του πρόταση είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης της δεύτερης.

Αυτό θα ήταν κολοσσιαίο σφάλμα καθώς όπως εύστοχα επισημαίνει ο Οδυσσέας, «όποιος έχει παραστεί ή συμμετάσχει στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, γνωρίζει ότι εκεί η παρέλαση έχει ιδιαίτερη αξία για τον κόσμο, μεγαλύτερη ίσως απ’ ότι στην Αθήνα. 

Στην Αθήνα η παρέλαση είναι απλά μια επίσημη περίσταση – στη Θεσσαλονίκη είναι πάνδημη γιορτή, και όλη η πόλη κατεβαίνει στην παραλία. 

Καθώς συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό του πολιούχου Αγ. Δημητρίου και την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης (ανήμερα του Αγ. Δημητρίου) στις 26 Οκτωβρίου, είναι αφορμή ευρύτερου εορτασμού, ανάτασης, και ανύψωσης του εθνικού φρονήματος.

Και αυτό σε μια περιοχή που ακόμα διεκδικείται από αυθάδεις ανιστόρητους γείτονες – και με ανθρώπους που τα ΕΦΠ τους σε μεγάλο ποσοστό λένε Έβρος… 

Είναι ανάσα ζωής και ένεση ηθικού η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη – ποιος αλήθεια θέλει να τα κόψει αυτά;
 Και γιατί;» 
 
Η χρυσή τομή μπορεί να βρεθεί ως εξής:
Α. Ετήσια Στρατιωτική Παρέλαση στη Θεσσαλονίκη: Διεξαγωγή ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη μεγέθους αντίστοιχης της χθεσινής. 

Η σύνθεση μπορεί να τροποποιηθεί ελαφρά ώστε να περιλαμβάνει τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα, ενδεικτικά διέλευση οχημάτων UAV Sperwer, ακύρωση διέλευσης Πυροβολαρχίας A/A HAWK που χρησιμοποιεί παρωχημένα οχήματα Steyer.
Διελεύσεις εναέριων μέσων και συμμετοχή πολεμικών πλοίων, προσβάσιμων στο κοινό, κατά το δοκούν.

 Υποχρεωτική πτητική επίδειξη του F-16 ΖΕΥΣ Demo Team μετά το πέρας της παρέλασης μπροστά από το Λευκό Πύργο.

Β. Ετήσια Στρατιωτική Παρέλαση στην Αθήνα: Διεξαγωγή ετήσιας μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης (ταυτόχρονα) την 25η Μαρτίου στην Αθήνα. Παρέλαση μόνο πεζοπόρων στρατιωτικών τμημάτων από Μονάδες που εδρεύουν αποκλειστικά εντός νομού Αττικής (ενδεικτικά Προεδρική Φρουρά, Καταδρομείς-Αλεξιπτωτιστές, Πεζοναύτες, ΔΥΚ, 31 ΜΕΕΔ, Σπουδαστές ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ). 

Διελεύσεις εναερίων μέσων της Αεροπορίας Στρατού, της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας κατά το δοκούν, παράλληλα με τη διέλευση των πεζοπόρων στατιωτικών τμημάτων, η οποία θα πραγματοποιείται αφού ολοκληρωθεί η μαθητική παρέλαση. 

Η συγκέντρωση των μαθητών στο Ζάππειο Μέγαρο δίπλα από τους σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών και τα επίλεκτα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων θα αποτελέσει τη καλύτερη “διαφήμιση” των Ενόπλων Δυνάμεων στα μάτια της μαθητιώσας νεολαίας που αναζητά σήμερα πρότυπα και Ιδανικά.

Τέλος, επιβάλλεται α) ο περιορισμός της περιμέτρου ασφαλείας γύρω από την εξέδρα των επισήμων και β) η απομάκρυνση των καθισμάτων από τις εξέδρες των επισήμων, πλην Προέδρου της Δημοκρατίας.

 Άπαντες θα αποτίουν φόρο τιμής όρθιοι και όχι στρογγυλοκαθήμενοι όταν διέρχονται οι Πολεμικές Σημαίες του Έθνους.

Όσοι επιμένουν σε διχαστικές συμπεριφορές (κατάργηση των στρατιωτικών παρελάσεων, άρνηση αποδοχής δωρεάς για καύσιμα) και διεκδικούν τη ψήφο των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών, ας δηλώσουν τουλάχιστον δημόσια ότι η μόνη παρέλαση που θα διεξάγεται εφεξής, θα είναι το Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας (Gay Pride) που χρηματοδοτείται επίσημα από την αμερικανική πρεσβεία.

strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: