Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Τουρκία: Αρχίζει να κάνει ...το "κινέζο" για τους κινεζικούς πυραύλους!

AAA8-chinese_hq-9_sam_system
Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Έτοιμη είναι η Τουρκία να εξετάσει νέες προτάσεις για την αντιπυραυλική της άμυνα, γράφει στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα Bugün με αφορμή ήταν αμυντική συμφωνία Τουρκίας – Κίνας για την αγορά αντιαεροπορικών της πρώτης από την δεύτερη..



Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την επιστροφή του από το Κοσσυφοπέδιο, ανέφερε τα κριτήρια, τα οποία ελήφθησαν υπόψη για την αγορά του συστήματος από την Κίνα. 


Μεταξύ αυτών, ανέφερε την τιμή καθώς και τη δυνατότητα συμπαραγωγής τους με την Τουρκία.

Επιβεβαίωση OnAlert

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξήγησε ότι η τιμή που του δόθηκε από την κινεζική εταιρία ήταν κατά 4 δις δολάρια φθηνότερη από τη ρωσική πρόταση, 1 δις δολάρια φθηνότερη από την ιταλογαλλική και 200 εκατ. δολάρια κάτω από την τιμή που ζήτησαν οι ΗΠΑ. «Επικοινώνησα με τον Ομπάμα και τον Πούτιν, αλλά δεν άλλαξε τίποτα […] είμαστε ακόμα στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.


Μπορούμε να εξετάσουμε και άλλες προτάσεις καθώς και προσφορές για κοινές επενδύσεις» δήλωσε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


 Απάντηση που επιβεβαιώνει την εκτίμηση που ήδη έχει καταθέσει το OnAlert από προχθές ότι όλα αυτά είναι ''ανατολίτικα παζάρια'' της Τουρκίας και ότι χρησιμοποιεί τη Κίνα ως μοχλό για να πέσει η τιμή ή και να αποσπάσει δωρεάν την χρήση Patriot από τις ΗΠΑ !

Προσχήματα
Για να σώσει πάντως τα προσχήματα ο κ. Ερντογάν είπε  ότι οι εναλλακτικές προσφορές θα ληφθούν υπόψη μόνο στην περίπτωση που η Κίνα αποφασίσει να αποσυρθεί από τη συμφωνία, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την τελική επιλογή συνεργασίας, δήλωσε ότι η διαδικασία διαρκεί εδώ και έξι χρόνια. 



Ακόμα ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Τουρκίας.


 «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα.


 Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Τουρκία θα έστελνε ένα μήνυμα στον κόσμο υπέρ της οικονομικής ανεξαρτησίας με αφορμή του κινεζικούς πυραύλους», σχολιάζει η εφημερίδα Sabah.

Οι  προειδοποιήσεις των ΗΠΑ συνεχίζονται

 Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ συνέχισαν την δημόσια έκφραση της διαφωνίας τους με την απόφαση της Αγκυρας.

Η Cumhurriyet αναφέρεται στις ανησυχίες που εξέφρασε ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Francis Ricciardone, σχετικά με την τουρκική απόφαση αγοράς κινεζικών συστημάτων.


 «Είναι στρατηγικής σημασίας το θέμα – όχι εμπορικής», επεσήμανε ο Ricciardone και προειδοποίησε για τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η τουρκική απόφαση στην αμυντική συνεργασία ΗΠΑ και Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική Yeni Safak, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τον τίτλο «Ασχοληθείτε με τις δικές σας υποθέσεις!», ο κ.Ricciardone προχώρησε σε ανοιχτή προειδοποίηση να εγκαταλείψει η Τουρκία την αμυντική συμφωνία με την Κίνα. 


Το «αμυντικό κατεστημένο» ξεκίνησε προπαγάνδα με σκοπό την ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας – Κίνας, γράφει η εφημερίδα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: