Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ - Τα ύποπτα προγράμματα που έδωσαν τα 15,7 εκατ. ευρώ μίζα στον Α.Κάντα

AAAkolaz14
Για πρώτη φορά στην υπόθεση των ερευνών για τις υποθέσεις διαφθοράς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εντοπίστηκε λογαριασμός με μεγάλο ποσό χρημάτων, του οποίου ο δικαιούχος πρώην γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών,
Αντώνης Κάντας ομολόγησε άμεσα ότι προέρχεται από παράνομες προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων που είχε χειριστεί ο ίδιος.

Πέρα από το γεγονός ότι εκδήλωσε την άμεση πρόθεση επιστροφής των χρημάτων αυτών (13,7 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό δυο off shore εταιρειών της Σιγκαπούρης και 2 εκατ. ευρώ από έναν άλλο λογαριασμό για τον οποίο ήδη του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη) φαίνεται ότι δίνει πέντε νέα πρόσωπα εκπροσώπους εταιρειών οπλικών συστημάτων τα οποία είχαν προβεί στο αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας.

Ακόμη αποκαλύπτει κατά τις ίδιες πληροφορίες άγνωστες παραμέτρους στην υπόθεση των εξοπλιστικών στον ανακριτή. 

Ο Α.Κάντας ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών το διάστημα 1996-1999 και από τις αρχές του 2000 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2002 εκτελούσε χρέη γενικού διευθυντή Εξοπλισμών μετά την παραίτηση του Γ.Σμπώκου, ο οποίος είχε κατέβει στις εκλογές του 2000 υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου (εξελέγη αλλά έχασε την έδρα του στο Ειρηδνοδικείου γιατί δεν είχε παραιτηθεί εγκαίρως).

Στην αρχή της θητείας του, μετά την παραίτηση Σμπώκου, ήταν "το φαξ του Σμπώκου": 

Είχε δίπλα του ένα φαξ, λένε καλά γνωρίζοντες αξιωματικοί της περιόδου που είχαν υπηρετήσει στην ΓΔΕ και "ελάμβανε οδηγίες από αυτόν για τον χειρισμό διαφόρων εξοπλιστικών προγραμμάτων".

Αλλά το να φορτωθούν και οι υπόθέσεις του Α.Κάντα στον Γ.Σμπώκο είναι μάλλον υπεροβολικό. 

Σίγουρα έχει εικόνα του τι γινόταν στην ΓΔΕ την περίοδο 1996-2002, μέχρι ότου αποπέμφθηκε από τον Γ.Παπαντωνίου για μία συγκεκριμένη υπόθεση απόκρυψης εγγράφων σε αντιστθιμιστικά οφέλη.

Επί των ημερών του, υπήρξαν αρκετά προγράμματα που να δικαιολογούν τέτοια παράνομη προμήθεια: 

Η παραγγελία του 4ου υποβρυχίου Type 214 συνολικού οικονομικού ύψους 366 εκατ. δολ., τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PZH-2000 αξίας 172,,9 εκατ. δολ. η option στα δέκα F-16 Block 52+ που προστέθηκαν στα 50 μαχητικά του τύπου που είχαν παραγγελθεί με απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 30ης Απριλίου 1999, αξίας 182, 9 εκατ. δολ.. 

Επίσης υπογράφηκαν τα 50 μαχητικά F-16, η αγορά των 15 Mirage 2000-5Mk2 και ο εκσυγχρονισμός των 10 Mirage 2000EGM/BGM υλοποιήθηκε η option για τα Patriot MIM-104, υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τις πυραυλακάτους Super Vita κλπ κλπ.

Επιπρόσθετα ο Αντώνης Κάντας χειρίστηκε ακόμη την υπόθεση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών “S” αλλά και αυτή των Apache AH-64DHA η οποία έκλεισε όμως λίγους μήνες μετά αφότου είχε εγκαταλείψει τη θέση που είχε ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών.

Μέχρι τώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν κλειστεί στην φυλακή κάποιοι, παραμένουν στο απυρόβλητο όλοι εκείνοι που δωροδοκούσαν γιατί οι καταδικασθέντες δεν άνοιξαν το στόμα τους. 

Θα είναι ο Α.Κάντας ο πρώτος; 
Ας το ελπίσουμε...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: