Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Κι άλλα κακά νέα για την τουρκική οικονομία…

Konstantinople_Turkey
Δεν έφθανε μόνο η κατάρρευση της ισοτιμίας της λίρας με το αμερικανικό δολάριο, η κυβέρνηση του Ερντογάν στην Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, ενώ φαίνεται ότι όσοι φροντίζουν να της τα δημιουργούν, δεν σκοπεύουν να σταματήσουν.


Ο «δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης» θεωρείται γενικώς ένας από τους πιο ενδιαφέροντες για τους οικονομολόγους, αφού επί της ουσίας μετρά το επίπεδο της αισιοδοξίας για την κατάσταση της οικονομίας, όπως αυτό προκύπτει από τη συμπεριφορά των καταναλωτών, το πόσο δηλαδή ξοδεύουν ή αντιθέτως αποταμιεύουν.

Ο δείκτης αυτός (από 0-200) που τηρείται όπως σε όλες τις χώρες από το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TÜİK) και την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, έπεσε τον Δεκέμβριο κατά 2,5 μονάδες, από το 77,5 του Νοεμβρίου.

Ποσοστιαία, αντιστοιχεί σε πτώση 3,3%.

Χονδρικά, αν ο δείκτης αυτός είναι πάνω από 100, τότε σημαίνει ότι οι αισιόδοξοι είναι περισσότεροι από τους απαισιόδοξους και αντίστροφα.

Εν ολίγοις, συνδυάζοντας και το ότι η ψυχολογία του καταναλωτή έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία σε μια οικονομία, δικαιώνονται όσοι εκτιμούσαν ότι το «παράθυρο τρωτότητας» (window of vulnerability) για την Τουρκία είναι στον τομέα της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: