Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Πυραυλοφόρα πλοία στη Κύπρο απο το Ισραήλ …για την προστασία της ΑΟΖ !

792px-Mil_Mi-35P 
Ενώ παροπλίζει τα επιθετικά ελικόπτερα Mil MI-35 (φώτο)  και  τεθωρακισμένα βαρέα άρματα μάχης


Η κυβέρνηση στην Κύπρο φέρεται να έχει αποφασίσει τον παροπλισμό των ελικόπτερων επίθεσης Mil MI-35, όπως και μια μεγάλη σειρά από τεθωρακισμένα οχήματα – βαρέα άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Οι σκέψεις για τον παροπλισμό των ελικόπτερων επίθεσης Mil MI-35 δεν είναι νέες, όπως ανέφερε το fox2magazine.net για πρώτη φορά ήδη από το 2010. Η οικονομική συγκυρία φαίνεται να επισπεύει την διαδικασία.

Στην αντικατάσταση ακριβών οπλικών συστημάτων με άλλα φθηνότερα, ευέλικτα και αποτελεσματικά, όπως επίσης και στην απόκτηση μέσων για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ και προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτήν, στοχεύει ο προϋπολογισμός άμυνας για το 2014.

Περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων ανοικτής θαλάσσης
Συμφωνία για την αγορά δύο πλοίων ανοικτής θαλάσσης για επιτήρηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υπέγραψαν το απόγευμα της Πέμπτης οι διευθυντές των υπουργείων Άμυνας Κύπρου και Ισραήλ.

Η συμφωνία αυτή θα εφαρμοστεί όταν αποδεσμευτεί το κονδύλι από την επιτροπή Άμυνας της Βουλής, η οποία συνήλθε το απόγευμα και συζήτησε το θέμα.

Μέσω των σκαφών αυτών (OPV – Offshore Patrol Vessel) που θα είναι πυραυλοφόρα, θα διασφαλιστεί η παρουσία της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, γεγονός που θα αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση καινούργιων σκαφών, με το κόστος της αγοράς να ανέρχεται στα €100 εκατ. (€50 εκατ. για κάθε πλοίο).

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται ο τύπος του οπλισμού που θα εγκατασταθεί πάνω στα σκάφη και η εκπαίδευση προσωπικού από τη Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς. Επιπρόσθετα έχουν συμφωνηθεί τα πάντα και στο οικονομικό, δηλαδή οι λεπτομέρειες που αφορούν τα ποσά για κάθε δόση και την περίοδο αποπληρωμής.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και της καταβολής της προκαταβολής από την Κυπριακή Δημοκρατία, τα πλοία αναμένεται να παραδοθούν εντός 18 μηνών.

Αγορά ατομικών όπλων διαμετρήματος 5,56 χιλοστών
Δεύτερες σκέψεις φαίνεται ότι κάνει το Υπουργείο Άμυνας για αγορά μεγάλης ποσότητας νέων ατομικών σύγχρονων όπλων από το Ισραήλ, διαμετρήματος 5,56 για τις ανάγκες των Δυνάμεων Καταδρομών, λόγω της «απαγορευτικής» υψηλή τιμή τους.

Πρόκειται για αγορά που προωθείται από το ΓΕΕΦ για τις ανάγκες των Δυνάμεων Καταδρομών σε εξοπλισμό με νέα σύγχρονα όπλα τρίτης γενιάς, διαμετρήματος 5,56, που εφάρμοσαν όλοι οι ευρωπαϊκοί στρατοί. 

Όμως η οικονομική κρίση και τα μειωμένα κονδύλια στους προϋπολογισμούς για την αμυντική θωράκιση δεν επέτρεψαν μέχρι στιγμής την υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΓΕΕΦ επισκέφθηκε το Ισραήλ το 2012 και επιθεώρησε τα όπλα αυτά, ενώ οι εντυπώσεις που αποκόμισε είναι ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά, από ευρωπαϊκά όπλα του ιδίου τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή των ισραηλινών όπλων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την τιμή που προσφέρουν ευρωπαϊκές βιομηχανίες για τα συγκεκριμένου τύπου και διαμετρήματος όπλα, και σχετίζεται ιδιαίτερα με τα σκοπευτικά παρελκόμενά τους, που επιδιώκεται να αγοραστούν από άλλην ισραηλινή εταιρεία.

Καταστροφή άχρηστων πυρομαχικών
Το Υπουργείο Άμυνας προέβη νωρίτερα σε δηλώσεις που αφορούν τη διαδικασία απομάκρυνσης των άχρηστων και επικίνδυνων πυρομαχικών. 

Η 1η φάση της διαδικασίας που αφορά την απομάκρυνση των άχρηστων και επικίνδυνων πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς έχει ολοκληρωθεί.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάντα σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας έχουν γίνει τα απαραίτητα για την καταστροφή των πυρομαχικών, με μια νέα μέθοδο που έχει σαν στόχο να υπερπηδηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες».

Η συμφωνία υπεγράφη με ισπανική εταιρεία η οποία την περασμένη βδομάδα βρισκόταν στην Κύπρο και προέβη επιτυχώς στην εκφόρτωση και απομάκρυνση αυτών των πυρομαχικών, η καταστροφή των οποίων θα γίνει στη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα έχουν απομακρυνθεί από την Κύπρο γύρω στους 1.300 τόνους άχρηστων πυρομαχικών, μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος, η 2η φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του επόμενου χρόνου με τη συγκεκριμένη ισπανική εταιρεία.

Έχει υπογραφεί συμφωνία- πλαίσιο με πέντε εταιρείες, διάρκειας τεσσάρων ετών». Σε περίπτωση που στο μέλλον προκύψει ανάγκη για καταστροφή πυρομαχικών, αυτό να μπορεί να γίνει άμεσα με συνοπτικές διαδικασίες.

 Υπάρχουν ακόμη αρκετές εκατοντάδες τόνοι πυρομαχικών που θα πρέπει να απομακρυνθούν και να καταστραφούν και για λόγους ασφάλειας η καταστροφή τους θα γίνει στο εξωτερικό και όχι στην Κύπρο.

51373jf0pzveteranos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: