Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Το κίνημα Gülen και το εβραϊκό λόμπυ αποδομούν τη διεφθαρμένη κυβέρνηση Erdoğan

newego_large_t_1101_54286977
Oι τουρκικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές εξαπέλυσαν ευρεία επιχείρηση και συνέλαβαν 3 γιους υπουργών της ισλαμικής κυβέρνησης, χωρίς να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Erdoğan!


Σάλο έχει προκαλέσει στην Τουρκία το σκάνδαλο διαφθοράς δισεκατομμυρίων δολαρίων και δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών που έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε 52 συλλήψεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα στο πλαίσιο του πολέμου μεταξύ της ισλαμικής κυβέρνησης και του θρησκευτικού τάγματος του Fethullah Gülen με ευρύτερες διεθνείς διαστάσεις. 

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις εξαπολύθηκαν μετά από καταγγελίες για αποδοχή και διευκόλυνση δωροδοκιών για οικοδομικές άδειες σε προστατευόμενες περιοχές καθώς και νοθεία κρατικών προσφορών, χωρίς να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Tayyip Erdoğan, δείγμα και της διείσδυσης του τάγματος Gülen στις τάξεις της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας

Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται οι γιοι τριών υπουργών της κυβέρνησης Erdogan, συγκεκριμένα των υπουργών Εσωτερικών, Muammer Güler, Οικονομίας Zafer Çağlayan και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Erdoğan Bayraktar για τους οποίους μόλις ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα θα ζητηθεί από την εθνοσυνέλευση η άρση της ασυλίας τους. 

Με αφορμή τις εξελίξεις, ο υπουργός Εσωτερικών (και προϊστάμενος της Τουρκικής Αστυνομίας που συνέλαβε το γιο του!) Muammer Güler ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σόφια, όπου θα παρευρισκόταν στην τελετή υπογραφής ίδρυσης συνοριακής και τελωνειακής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι ο τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας, Ali Ağaoğlu, ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank, Süleyman Aslan, ο αζέρος επιχειρηματίας Reza Zarrab, ο δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, Mustafa Demir, καθώς και υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τη Hürriyet

Ο Zarrab φέρεται να είναι αυτός που δωροδόκησε τους γιους των υπουργών ενώ στην υπόθεση φέρεται άμεσα εμπλεκόμενος ο υπουργός για θέματα ΕΕ Egemen Bağis.

Οι εισαγγελείς που πραγματοποιούν τις έρευνες είναι γνωστοί στην Τουρκία. Επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι ο αναπληρωτής εισαγγελέας Zekeriya Öz, γνωστός από την υπόθεση της Ergenekon ενώ το προανακριτικό έργο έχει αναλάβει ο εισαγγελέας Celal Kara που χειρίστηκε την υπόθεση του τουρκικού δικτύου κατασκοπείας.

Η Halkbank στο στόχαστρο
Η αστυνομική επιδρομή έφτασε μέχρι τα κεντρικά γραφεία της Halkbank, η οποία σε επίσημη ανακοίνωσή της στις 21 Απριλίου διέψευδε την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τις σχέσεις με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.

Όπως αναφέρεται από τουρκικά ΜΜΕ, η Halkbank βρέθηκε στο στόχαστρο της ισχυρής εβραϊκής οργάνωσης AIPAC, η οποία κινητοποίησε 47 γερουσιαστές με αίτημα προς τον υπουργό Εξωτερικών John Kerry και Οικονομικών Jack Lew για επιβολή κυρώσεων στη Halkbank, λόγω των συναλλαγών της με το Ιράν. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η Τουρκία πούλησε 60 τόνους χρυσού στο Ιράν για την προμήθεια πετρελαίου (oil-for-gold exchange) μέσω της Halkbank παρά την επιβολή κυρώσεων. 

Αντιδράσεις και παραιτήσεις
Σε μία πρώτη αντίδραση, o πρωθυπουργός Tayyip Erdoğan είπε «αυτοί που έχουν κάποια σχέδια, αν έχουν τη δύναμη, ας πάρουν μέρος στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου. Η Τουρκία δεν είναι μπανανία.

Κανείς από το εσωτερικό ή το εξωτερικό δεν μπορεί να αναστατώσει τη χώρα μου». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μήνυμα του Yalçın Akdoğan, συμβούλου του πρωθυπουργού, μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «Η ανταπόδοση της κακίας αυξάνει την αντιπαλότητα και το μίσος και οδηγεί τους ανθρώπους στην ήττα εκατέρωθεν». 

Με άλλα λόγια, ο Akdoğan προειδοποιεί ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του τάγματος και της κυβέρνησης, τελικά θα ζημιωθούν και οι δύο. 

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας υπέβαλε την παραίτησή του από το ΑΚΡ ο βουλευτής, Hakan Şükür, γνωστός πρώην ποδοσφαιριστής και οπαδός του Gülen. Ο Şükür παραιτήθηκε καταγγέλλοντας της στάση του κόμματος απέναντι στο τάγμα.

Aντιδράσεις υπήρξαν και από το χώρο της αντιπολίτευσης. 

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Gürsel Tekin είπε «αν θέλετε να αντιληφθείτε το μέγεθος των ατασθαλιών, πρέπει να δείτε την περιουσία των γιων των υπουργών». 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Oktay Vural υποστήριξε ότι «πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου» και ότι «το κυβερνών κόμμα έχει μετατραπεί σε λόμπι κερδοσκοπίας».
strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: