Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

343 Μοίρα – 60 Χρόνια δράσης για τα «Αστέρια» της ΠΑ

STAR

Στη δημοσιότητα έδωσε χτες η ΠΑ τις φωτογραφίες από την τελετή επετείου συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της 343 Μοίρας (343Μ), στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Σούδας, στα Χανιά Κρήτης.


Γράφει ο Απόλλων Γ. Λεονταρίτης


Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων Αεροπόρων της 343Μ, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον Διοικητή της Μοίρας, Αντισμήναρχο (Ι) Μιχαήλ Τσικαλάκη, στατική έκθεση αεροσκαφών, έκθεση φωτογραφίας, καθώς και επίδειξη της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς».


Στην τελετή παραβρέθηκαν διατελέσαντες Διοικητές της 343Μ, εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο έχει υπηρετήσει στη Μοίρα, καθώς και μεγάλος αριθμός προσκεκλημένων.

 Ιστορικο

Η 343 ΜΑΗ ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1955 στην αεροπορική βάσης της Ελευσίνας με αφη F-86E Sabre σε ρόλο αναχαίτισης ημέρας. Τον Νοέμβριο του 1956 η Μοίρα μεταστάθμευσε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας όπου και παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 1958. Στην συνέχεια μεταστάθμευσε στην Αεροπορική Βάση της Ν. Αγχιάλου.


Το 1961 τα αφη F-86E αντικαταστάθηκαν με τα αφη F-86D και ο ρόλος της Μοίρας άλλαξε σε ‘Αναχαίτισης παντός καιρού’. Το Μάρτιο του 1966 η Μοίρα εφοδιάστηκε με αφη F-5A/B Freedom Fighter και της ανατέθηκε σαν πρωτεύων ρόλος η ‘Αναχαίτιση Ημέρας’ και σαν δευτερεύων η ‘Δίωξη Βομβαρδισμού’.


Τον Ιούλιο του 1974 η Μοίρα επέστρεψε στην Αεροπορική Βάση της Μακεδονίας όπου και παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 1985 οπότε μεταστάθμευσε στην Αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου. Τον Ιούλιο του 1987 επέστρεψε στην 113 ΠΜ, όπου και παρέμεινε εώς τον Μαρτιο του 2001 που ανεστάλει η λειτουργία της.



https://vimeo.com/134702270


ΓΕΑ – Επέτειος Συμπλήρωσης 60 Χρόνων από την Ίδρυση της 343Μ (βίντεο)

Η έναρξη δράσης στην 115ΠΜ με F-16C/D Block 52+

Η νέα εποχή για την 343Μ ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου 2003, όταν επανασυγκροτήθηκε εκ νέου στην 115ΠΜ στη Σούδα, ενώ εφοδιάστηκε με τα νεοπαραληφθέντα τότε F-16C/D Block 52+ Fighting Falcon.

Λόγω της επείγουσας ανάγκης συγκρότησης επιχειρησιακής Μοίρας με Block 52+ για την κάλυψη του Νότιου Τομέα (στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα), οι χειριστές που επιλέχτηκαν, διέθεταν ήδη πρότερη εμπειρία στο συγκεκριμένο τύπο.

Μετά την επίσημη ενεργοποίηση στις 10 Οκτωβρίου 2003, η Μοίρα ήταν σε θέση να προχωρήσει σε εντατική προετοιμασία της δύναμης των χειριστών – που στο μεταξύ αυξήθηκαν στα προβλεπόμενα επίπεδα επάνδρωσης- μέχρι την αξιολόγηση για κήρυξη επιχειρησιακής ετοιμότητας από το ΑΤΑ τον Απρίλιο του 2004.

Δε θα πρέπει να λησμονείται ότι ο άθλος που επιτελέστηκε από το προσωπικό της 115ΠΜ είναι αξιομνημόνευτος, καθώς μέσα σε διάστημα ενός μόνο χρόνου «βγήκαν» διαθέσιμοι 40 χειριστές στα Block 52+ από τους οποίους οι 22 προέρχονταν από μαχητικά F-4E και A-7H.

Συνεπώς γι αυτούς απαιτήθηκε μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να συμπληρώσουν με επιτυχία το στάδιο της μετάπτωσης στο νέο τύπο.

Οι ειδικοί στο Force Protection

Κύρια αποστολή της 343Μ είναι η καταστολή αεράμυνας (SEAD) και δευτερεύουσα η εκτέλεση αποστολών αέρος – αέρος σε ρόλο προστασίας δύναμης (Force Protection).

Οι δύο αποστολές είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, αφού αξιοποιούν τις δυνατότητες του Block 52+ για την προστασία «πακέτων» κρούσης από εναέριες απειλές με τα προηγμένα βλήματα AIM-120C5 AMRAAM.

Με ειδικό ρόλο το «Force Protection» δηλαδή την προστασία δύναμης, οι χειριστές της 343Μ είναι επιφορτισμένοι με την προστασία μαχητικών ενός «πακέτου» κρούσης COMMAO, τόσο από εναέριες όσο και από επίγειες απειλές!

Πρωταρχική επιδίωξη τους είναι η διάνοιξη ενός ασφαλούς «διαδρόμου» μέσα στο έδαφος του αντιπάλου προκειμένου τα μαχητικά κρούσης να περάσουν ανενόχλητα και να αφήσουν τα όπλα στους προκαθορισμένους στόχους τους!

Ειδικότερα όσον αφορά τα F-16C/D Block 52 + της 343Μ, προορίζονται να εκτελέσουν ρόλο επιθετικής καταστολής εχθρικής αεράμυνας SEAD, σε μικτά πακέτα COMAO, πλαισιώνοντας άλλους τύπους μαχητικών σε αποστολές αεροπορικής υπεροχής (Sweep), Συνοδείας (Escort),εναέριας περιπολίας (CAP), κρούσης (Strike), ναυτικής υποστήριξης (TASMO), έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR).

Το αφιέρωμα στην αποστολή και τα μέσα της 343Μ που είχε προβληθεί από την εκπομπή «Αρετή και Τόλμη» το 2011

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: