Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Νίκος Αναστασιάδης: Επιθυμώ το όνομα Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου

anastasiadis-nikoss-United-Nation-of-Cyprus
Το όνομα που επιθυμώ από καρδιάς είναι Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ, λέγοντας ότι έχουν το ίδιο όραμα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού.



Στη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχει μια πολύ θετική ατμόσφαιρα προς το παρόν για τις διαπραγματεύσεις.
Όπως είπε, τα πιο δύσκολα ζητήματα είναι το περιουσιακό και το εδαφικό.
Σημείωσε παράλληλα ότι σε κάποια θέματα δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ακόμη, προσθέτοντας ότι κάποια θέματα συμφωνήθηκαν ενώ κάποια παραμένουν άλυτα.  

 "Το σημαντικό είναι και οι δύο ηγέτες να έχουν το ίδιο όραμα και νομίζω ότι και οι δύο ηγέτες έχουν το ίδιο όραμα.
Θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ανησυχίες μας", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ανέφερε ότι έχει απόλυτο σεβασμό για τον τέως Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου αλλά με τον Μουσταφά Ακιντζί έχουν το ίδιο όραμα.
"Οι απόψεις μας για την επίλυση του Κυπριακού είναι σχεδόν οι ίδιες και το όραμά μας για την επίλυση του Κυπριακού είναι σχεδόν το ίδιο", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Για το τουρκικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είναι διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα τουρκικά πολιτικά κόμματα στο θέμα του Κυπριακού, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού.
"Θέλω να πω ότι ο Ερντογάν είναι ένας ιστορικός ηγέτης για την Τουρκία", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης και στα δημοσιεύματα που φέρουν τους δύο ηγέτες να τείνουν προς το όνομα Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος.
"Έχει λεχθεί ότι το όνομα που συζητούμε με Ακιντζί είναι το Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος.

Δεν είναι αλήθεια αυτό.
Το όνομα που επιθυμώ από καρδιάς είναι Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα προς την Άγκυρα από Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: "Αναμένουμε στήριξη από την Τουρκία για τις προσπάθειές μας με τον Μουσταφά Ακιντζί. Επιθυμούμε επίσης η Άγκυρα να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι "η επίλυση του Κυπριακού θα ωφελήσει επίσης την Τουρκία.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα θα διορθωθούν ως αποτέλεσμα της ειρήνης. Ο δρόμος για την ειρήνη και ο δρόμος για παροχή φυσικού αερίου θα ανοίξει.

Η επιτυχία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο θα επηρεάσει θετικά όλες τις χώρες της περιοχής και το κυπριακό κράτος θα αποτελέσει παράδειγμα στην περιοχή.
Και το πιο σημαντικό, οι Ηνωμένες πολιτείες Κύπρου οι οποίες θα είναι εντός της ΕΕ θα είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: